Paras sitrusaika on joulu- ja tammikuussa – 5 faktaa sitruksista

Syksyllä villitsivät hattaranmakuiset viinirypäleet, tänä talvena voi herkutella ekstramakeilla klementiineillä ja mandariineilla. Joulu- ja tammikuussa sitrusten valikoimat ovat parhaimmillaan K-kaupoissa: joulukuussa pikkusitruksia myydään yli 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa ja tammikuussa on appelsiinien huippusesonki.

Hedelmä- ja vihannesosastolla on parhaillaan erityisen hyvät valikoimat sitrushedelmiä. Yhteensä K-ruokakauppojen valikoimissa on noin tusinan verran erilaisia pikkusitruslajikkeita, joiden saatavuus vaihtelee vuodenajan mukaan. Valikoimat ovat parhaimmillaan joulu- ja tammikuussa. Joulukuussa pikkusitruksia ostetaan eniten, appelsiinien ostomäärät ovat korkeimmillaan tammikuussa.

Suomalaiset ovat innostuneet hedelmien eri lajikkeista ja tarjontaa on kehitetty sen mukaisesti.

”Syksyllä villitsivät hattaranmakuiset rypäleet, ja nyt pikkusitruksissa löytyy vastaavasti eri lajikkeiden välillä eroja.Teemme valintaa jo asiakkaan puolesta ja esimerkiksi Pirkan ja Pirkka Parhaiden osalta takaamme, että niihin on pakattu aina kauden parhaimmat lajikkeet. Pirkka Parhaat klementiinit ovat juuri saapuneet kauppoihin: ne ovat erityisen makeaa Clemenules-lajiketta, jonka sokeripitoisuus on korkea. Clemenules-lajikkeen satokausi loppuu tammikuun lopulla. Helmikuun alussa lajike vaihtuu, ja Pirkka Parhaana saa sen jälkeen Orri-mandariineja”, kertoo hedelmien osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen K-ryhmän päivittäistavaratoimialalta.

Sitrusten ostamisessa on melko vähän alueellista hajontaa muutamia eroja lukuunottamatta:  Pikkusitrusten ostaminen korostuu erityisesti marras-joulukuussa Kymenlaaksossa. Tammikuussa pikkusitrukset korostuvat erityisesti kantahämäläisten ostoskoreissa. Kymenlaakson ja Kanta-Hämeen lisäksi Uudellamaalla ostoskoreihin päätyy muuta maata enemmän pikkusitruksia marras- joulu ja tammikuussa. Vähiten pikkusitruksia ostetaan Pohjanmaalla, siellä ostoskoreihin päätyy pikkusitruksia todennäköisemmin appelsiini – oli sitten marras-, joulu- tai tammikuu.

5 faktaa sitruksista

  • Pikkusitruksia ovat mandariini, klementiini ja satsuma.
  • Alkuperämaa ja lajike vaihtelevat saatavuuden mukaan, eniten sitruksia tuodaan Espanjasta. 
  • Kauden ensimmäiset hedelmät ovat kirpeimpiä. Kauden edetessä makeus lisääntyy ja kirpeys taittuu.
  • Pikkusitrukset kuuluvat olennaisesti suomalaisten joulupöytään ja talvella valikoima on laajin: joulukuussa pikkusitruksia myydään 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa. Appelsiinien sesonki on huipussaan tammikuussa, jolloin sitä myydään 8-kertainen määrä heinäkuuhun verrattuna.
  • Säilykkeenä myytävissä hedelmäsalaateissa olevat pikkusitruslohkot ovat lähestulkoon aina satsumia, koska lohkojen ”kalvot” ovat helpommin irrotettavissa kuin klementiinin.

 Lue lisää pikkusitruksista ja niiden eroista K-Ruoka.fistä. 

 

Takaisin ylös