K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Kauppojen aukioloajoista

Ilari Kontsas | 08.12.2014

Vuonna 2009 lainsäädännön muututtua kauppojen aukioloajat vapautuivat merkittävästi erityisesti myymäläpinta-alaltaan alle 400 neliön toimipaikoissa. Käytännössä pienet kaupat ovat voineet olla lainmuutoksen jälkeen tiettyjä pyhiä lukuun ottamatta täysin vapaasti auki. Useat pienet kaupat palvelevatkin viikon jokaisena päivänä joko klo 22:een, 23:een tai jopa puoleen yöhön asti entisen klo 21 sijaan. Laajat ja myöhäisemmät aukioloajat ovat pienille päivittäistavarakaupoille keino palvella asiakkaita ja pärjätä kilpailussa kaupan isompia yksiköitä vastaan paremmin. Kaupan liiton kyselyn mukaan aukioloaikojen muutos onkin lisännyt pienten päivittäistavarakauppojen kannattavuutta (Kaupan liiton jäsenkysely 2011).

Opintojeni aikaan työskentelin ison kaupungin vilkkaan keskustalähiön pienessä marketissa, jossa havaitsin erinäisten levottomuuksien korostumisen myöhäisillä aukiolotunneilla. Tämän havainnon innoittamana tein vuonna 2012 pro gradu -tutkimuksen Tampereen yliopistolle siitä, miten aukioloaikojen laajentuminen entistä myöhäisemmille tunneille on vaikuttanut pieniin päivittäistavarakauppoihin kohdistuvaan rikollisuuteen. Kysely toteutettiin lomakekyselynä K-market-ketjussa toimiville kauppiaille ja siihen vastasi kiitettävästi toistasataa kauppiasta.

Tutkimuksen keskeisin havainto oli, että noin neljännes vastaajista koki aukioloaikojen laajentumisen lisänneen ainakin jonkin verran rikollisuutta toimipaikassa. Toisaalta enemmistöllä kauppiaista oli kokemus, etteivät myöhäisemmät aukioloajat olleet lisänneet rikollisuutta. Myöhäisemmät aukioloajat eivät myöskään olleet lisänneet yksintyöskentelyä kyselyyn osallistuneissa toimipaikoissa. Rikollisuus, jota toimipaikoissa esiintyi, oli pääasiassa myymälävarkauksia sekä henkilökuntaan kohdistuvaa uhkailua ja väkivaltaista käytöstä.

Rikollisuuden lisäksi laajoilla aukioloajoilla on myös toinen varjopuoli: kaupan henkilökunnan sosiaalinen eriarvoistuminen. Myöhäiset työvuorot ja viikonloppuvuorot ovat pois perheen ja ystävien yhteisestä vapaa-ajasta eikä pienissä erikois- ja päivittäistavarakaupoissa sunnuntai-vuorojen toteuttaminen välttämättä onnistu kuin yrittäjän toimesta korkeiden kustannusten vuoksi. Keskustelut kauppojen aukioloaikojen täydellisestä vapauttamisesta ovat tasaisesti esillä eri lobbareiden toimesta mediassa ja muilla foorumeilla. Pt-kauppiaan näkökulmasta aukioloaikojen täydelliseen vapauttamiseen liittyisi toki paljon hyviä puolia, mutta keskusteluissa ei tule unohtaa yrittäjän ja kaupan henkilökunnan työssä jaksamista. Monista päivittäistavarakauppaa koskevista sääntelyistä pidän nykyistä kauppojen aukioloaikalakia varsin onnistuneena kompromissina.

Aiheesta enemmän kiinnostuneille suosittelen tutustumista esimerkiksi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimukseen ”Kauppa ja teollisuus rikosten kohteena” tai Keskusrikospoliisin ”Yrityksiin kohdistuvan rikollisuuden” -tilannekuviin. Myös oma tutkimukseni on rajoitetuin osin saatavilla Tampereen yliopiston nettisivujen tutkielma-arkistosta.

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös