K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

TYÖVUOROSUUNNITTELUSOPPA

Kristiina Kanervo | 26.09.2013

Aina torstaisin takaraivossa kolkuttaa keskeneräinen työvuorolista joka pitäisi tehdä loppuun. Työvuorolistoja on suunniteltava viikko toisen perään ja nehän eivät koskaan lopu. Toiset kauppiaat suunnittelevat listoja viikkokausia etukäteen, mutta itse olen huomannut kuitenkin parhaaksi tavaksi tehdä työvuorolistat aina joka viikolle erikseen jolloin muutoksiin pystyy reagoimaan parhaiten. Osassa kaupoista henkilökunta tekee listoja, mutta itse pidän tärkeänä että langat on omissa käsissä. Saattaisi kuvitella, että pienessä kaupassa työvuorosuunnittelu on helppoa kun ihmisiä on vähän. Isossa kaupassa luulisi olevan helppoa suunnitella kun ihmisiä on paljon eri tehtäviin. Väärin. Oli kauppa sitten iso tai pieni, työvuorosuunnittelu on aina haasteellista ja sen onnistuessa joko säästetään rahaa tai haaskataan sitä ihan turhaan.

    Pienessä kaupassa ongelmat tulevat siitä, että työtunteja on käytettävissä rajallinen määrä ja kun väkeäkin on vähän niin pienikin vapaapäivätoive, talviloma, sairausloma tms. kaataa koko systeemin. Isommassa kaupassa haaste on se, kuinka kaikki ihmiset saadaan toimimaan oikea-aikaisesti ja tehokkaasti huomioonottaen työvuorotoiveet, koulutukset ja tietysti kaupan eri sesongit. Välillä on kova kiire ja välillä todella hiljaista, haaste on saada homma toimimaan kannattavasti.

     Itse otan huomioon periaatteessa kaikkien kaikki työvuorotoiveet, koska ymmärrän itsekin ihan tavallisena työntekijänä olleena sen, että joskus on jotain omia menoja joihin olisi mukava päästä. En ymmärrä sellaista systeemiä, missä ns. pakotetaan tulemaan sellaiseen työvuoroon joka ei esim. lastenhoidon takia mitenkään onnistuisi vaan pyrin joustamaan mahdollisuuksien mukaan koska silloin myös työntekijät joustavat vastavuoroisesti. Meillä henkilökuntakin on oppinut sen, että kun osaa tehdä eri osastojen töitä, pystyy työskentelemään eri vuoroissa jolloin myös itsellään on mahdollisuus vaikuttaa työaikoihin. Monet tykkäävät välillä pitää vapaapäiviä viikolla ja työskennellä sunnuntaisin tuplapalkalla, toisille taas sopii paremmin iltavuorot.

Onnistunut työvuorosuunnittelu näkyy työpäivän aikana kun kaikki työt saadaan tehtyä ajallaan. Jos yksikin vuoro on suunniteltu pieleen, koko homma kaatuu kuin korttipakka jos vääriä töitä tehdään väärään aikaan. Vanha sanonta “etsi työlle oikea tekijä äläkä työntekijälle työtä” toimii yhä!

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös