Ravintoloiden joulumenut tarjoavat karitsaa, merileväkaviaaria ja metsän makuja – mutta listoissa alueellisia eroja

Kespron myyntidatan ja verkossa julkaistujen joulumenujen perusteella ravintolat uudistavat joulupöytiään tuomalla laatikoiden ja kinkun rinnalle yhä enemmän kansainvälisiä makuja, kasvipohjaisia vaihtoehtoja ja alueellisia erikoisuuksia.

”Ravintolat pyrkivät erottautumaan toisistaan myös hyvin perinteikkäiksi mielletyissä joulumenuissa*. Tänä jouluna niissä yhdistyvät rohkeasti paikallisuus, kansainvälisyys ja kokeilevuus”, kertoo Kespron Erikoistukusta vastaava johtaja Joni Borodavkin.

Esimerkkituotteita Kespro Erikoistukun myynninkehityksen korostumista joulun juhlakaudella:**

Vuohenjuustokuutio 32 %
Karitsa 33 %
Musta merileväkaviaari 51 %
Punainen merileväkaviaari 57 %
Kuusenkerkkä cheddar 88 %
Kotimainen karpalo 113 %
Kampasimpukka 201 %
Suppilovahvero 270 %
Premium juustot, yli 200 %
Kotimainen kirjolohi ja siika, yli 200 %
Premium sushiriisi, yli 300 %

”Tänä jouluna joulun juhlamenuissa maistuvat myös juurekset kuten punajuuri, palsternakka ja keltajuuri. Riista, poronpaisti ja karitsan kare näkyvät erityisesti fine dining -ravintoloiden listoilla”, kertoo Borodavkin.

Foodservice-tukkuri Kespron Erikoistukku palvelee erityisesti ravintoloita ja tarjoaa valikoimissaan ravintola-alan erikoistuotteita tuoretuotteista, lihaan, kalaan, astioihin ja viineihin.

Etelän moderni joulu – japanilaisia ja kasvipohjaisia innovaatioita

Pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa ravintolat tarjoavat joulumenussaan esimerkiksi auringonkukkamisoa, yuzu-kosholla maustettua lohicarpacciota ja merileväkaviaaria. Näillä raaka-aineilla tuodaan raikkautta ja kansainvälistä otetta perinteisiin alkuruokiin. Kasvipohjaisissa vaihtoehdoissa nähdään esimerkiksi retikka-mochia ja hummus-salaatteja.

Tuotekorostumia Etelä-Suomesta: mangoldi (lehtijuurikas), palmukaali, punajuuren lehdet tai varret, villiyrteistä ketunleipä, vuohenputki ja väinönputki. Tuomimarja, mustaselja, paahdettu heinäsilppu, olkiaromi, merilevä, vesikranssi, taimen, kauraa eri muodoissa, kasvipohjaiset juustot ja levitteet, voikukka- tai siankärsämövoi sekä tammenlehtiuute tai -etikka.

Itä-Suomessa maistuu metsä – riistaa, sieniä ja hapatteita

Itä-Suomessa joulupöydästä voi tavata metsäsieniä, kuusenkerkkää, karpalo-mäntykompottia ja hapansieniä. Ravintolat hyödyntävät paikallisia luonnontuotteita syventämään makumaailmaa. Menuissa näkyvät myös riista, poro ja savuporkkala (vegaaninen vaihtoehto kylmäsavulohelle).

Tuotekorostumia Itä-Suomesta: Mesimarja, variksenmarja, suomuurain, puolukan verso ja lehti, hapansieni, kuusenkerkkä, osmankäämi, tattarijauho- ja mallas, ruisrouhe, kotimaiset homejuustot, hapatetut maitotuotteet, metso, teeri, jänis, karhu, hirvi, villiporo, metsäkauris, koivunmahlasokeri/siirappi, marjaviinit, metsäsienijauhe, koivuntuhka ja nokipuru.

Länsirannikon joulussa yhdistyvät meri ja maa

Länsi-Suomessa ravintoloissa voi maistaa merilevää, kampasimpukkaa, tyrniä ja piparjuurikreemiä. Saariston vaikutus näkyy erityisesti graavatuissa kaloissa ja fermentoiduissa vihanneksissa. Menuista löytyy punajuurigraavausta ja kuusenkerkän hyödyntämistä eri muodoissa.

Tuotekorostumia Länsi-Suomesta: merikaali, suolayrtti, simpukat, merilevä, rakkoleväjauhe, keltajuuri, omena, vuohenputki, nokkonen, villimarjat, pihlajanmarja, kirnupiimä, kefiiri, saaristolaisleipä, kotimainen vuohenjuusto, sorsat, hanhet, villisika, karitsa ja lampaanmaitojuusto.

Pohjoisessa korostuu arktisuus ja metsä

Pohjoisessa ravintolat tarjoavat makuina tunturimäntyä, yuzu-heralientä ja savuporoa. Joulupöydästä löytyvät myös pakurikääpä, jäkälä ja variksenmarja. Metsän tuotteet tuovat menuihin autenttisuutta ja erilaisia tekstuureja.

Tuotekorostumia Pohjois-Suomesta: kuusenkerkkä, koivumahla, jäkälä, metsäsienet, pihkasiirappi, nahkiainen, kuore, mesimarja. variksenmarja, tyrni, jänis, metso, hanhi, villiyrtit, leipäjuusto, ruislastut ja ruisgranola.

*Tietoja kerättiin tekoälyavusteisesti ravintoloiden verkossa julkaistuista joulumenuista viikolla 45. Tarkempi analysointi tehtiin 54 ravintolan joulumenusta, joissa esiintyi Kespron myyntidatasta esiin nousseita erikoistuotteita.

**Erikoistuotteiden myyntiä verrattiin marras-joulukuun osalta muuhun vuoteen viimeisen kolmen vuoden (2022–2024) ajalta. Ilmoitettu prosenttiluku on em. ajanjakson myynninkehityksen keskiarvo.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös