Kesko ostaa rautakauppayritys Davidsenin ja laajentaa toimintaansa Tanskaan

Kesko on sopinut ostavansa Tanskan johtaviin rautakaupan toimijoihin kuuluvan Davidsen Koncernen A/S:n. Yrityskaupan myötä Kesko laajentaa liiketoimintaansa Tanskaan ja saa vakaan jalansijan maan rautakauppamarkkinoilla. Samalla Kesko vahvistaa tavoitteensa mukaisesti markkina-asemaansa Pohjois-Euroopassa. Davidsenin perhe jää yritykseen vähemmistöomistajaksi 10 %:n omistusosuudella.

Pohjois-Euroopan johtaviin rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimijoihin kuuluva Kesko jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista ja laajentaa liiketoimintaansa Tanskan noin 5,7 miljardin euron suuruiselle rautakauppamarkkinalle. Markkina on merkittävän kokoinen ja Suomen markkinaan verrattuna yli 1,5-kertainen. Koko yrityksen velaton yritysarvo on noin 190 miljoonaa euroa (1 417,15 milj. Tanskan kruunua), ja Kesko ostaa nyt yrityksestä 90 %:n osuuden noin 170 miljoonalla eurolla.

Davidsen on perheomisteinen rautakaupan toimija, joka keskittyy pääasiassa yritysasiakkaisiin. Se on Tanskan suurimpia rautakauppayrityksiä: sen markkinaosuus on noin 9 prosenttia ja Etelä-Tanskassa noin 30 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2022 noin 560 miljoonaa euroa (4,2 mrd. Tanskan kruunua), käyttökate 27 miljoonaa euroa ja liikevoitto 23 miljoonaa euroa (ilman IFRS 16-vaikutusta). Myynnin ja kannattavuuden arvioidaan laskevan väliaikaisesti viime vuoden tasosta talouden taantuman ja rakentamisen volyymien laskun vuoksi. Davidsenilla on 23 pääosin Etelä-Tanskassa sijaitsevaa rautakauppaa, joiden kiinteistöistä se omistaa 19. Yhtiöllä on noin 850 työntekijää. Davidsen jatkaa toimintaansa nykyisellä brändillä ja nykyisen paikallisen johdon alaisuudessa.

"Rakentamisen ja talotekniikan kaupan ja siellä erityisesti yritysasiakasliiketoiminnan kasvattaminen Pohjois-Euroopassa on tärkeä osa Keskon kasvustrategiaa. Olemme toteuttaneet strategiaamme johdonmukaisesti ja ostaneet useita alan yrityksiä Skandinaviassa. Davidsenin osto ja Keskon laajeneminen Tanskan markkinalle on linjassa kasvustrategiamme kanssa. Tavoitteenamme on edistää rakentamisen ja talotekniikan kaupan konsolidaatiota Pohjois-Euroopassa ja olla alan johtavia toimijoita yritysasiakaskaupassa kaikissa toimintamaissamme. Talouden taantuma vaikuttaa yritysten liiketoimintaan, mutta samaan aikaan se avaa konsolidaatiomahdollisuuksia Keskon kaltaiselle alan toimijalle“, toteaa Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

“Keskolla on vahvaa näyttöä aiemmista yrityskaupoista sekä ostettujen yritysten integroinnista. Vaikka tämänhetkinen suhdanne Pohjois-Euroopan rakentamisen markkinoilla on haastava, antaa tämä pitkän aikavälin investointi meille hyvän jalansijan Tanskan merkittävän kokoisilla rautakauppamarkkinoilla. Tanskan markkinassa on vielä tilaa konsolidaatiolle, ja se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kasvuun sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Kyseessä on strateginen yrityskauppa. Se kuitenkin tarjoaa myös hankintaan, valikoimiin ja toimintatapojen kehittämiseen liittyviä synergiaetuja. Olemme myös erittäin iloisia siitä, että Davidsenin perhe on mukana kehittämässä ja kasvattamassa yrityksen liiketoimintaa myös jatkossa yhdessä Keskon kanssa”, sanoo Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialajohtaja ja pääjohtajan sijainen Jorma Rauhala.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää Euroopan komission hyväksyntää sekä tiettyjen muiden ehtojen täyttymistä. Kaupan odotetaan toteutuvan viimeistään vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

Tiedotustilaisuudet sijoittajille ja medialle

Kesko järjestää englanninkielisen virtuaalisen tiedotustilaisuuden sijoittajille ja analyytikoille tänään 23.8. kello 11 alkaen. Tilaisuuteen voi rekisteröityä osoitteessa https://kesko.videosync.fi/press-23-8-23. Kysymyksiä voi esittää tilaisuuden aikana puhelimitse ja chat-toiminnon kautta.

Suomenkielinen tiedotustilaisuus median edustajille järjestetään tänään 23.8. kello 12 alkaen Keskon K-Kampuksella. Tilaisuudessa tarjoillaan lounas. Tilaisuutta voi seurata myös virtuaalisesti osoitteessa https://kesko.videosync.fi/mediatilaisuus-23-8-23.
 

Lisätietoja:
Rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialajohtaja, pääjohtajan sijainen Jorma Rauhala, puh. 010 53 22211, jorma.rauhala@kesko.fi

Sijoittajasuhdejohtaja Hanna Jaakkola, puh. 010 53 23540, hanna.jaakkola@kesko.fi

Kesko Oyj

JAKELU
Keskeiset tiedotusvälineet
www.kesko.fi


Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka vähittäismyynti on noin 16 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan johtavia kaupan alan toimijoita ja se työllistää noin 45 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on noin 12 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 18 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. www.kesko.fi


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös