Kilpailu- ja kuluttajavirasto epäilee Onninen Oy:tä kilpailurikkomuksesta – Onninen kiistää väitteet

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tutkinut Kesko-konserniin kuuluvan Onnisen epäiltyä kilpailurikkomusta lähes 10 vuotta ja päättänyt viedä asian lopulta markkinaoikeuden päätettäväksi. Tutkinta on koskenut laajaa joukkoa yrityksiä, jotka toimivat LVI-inframuoviputkituotteiden markkinoilla Suomessa. Epäilty rikkomus kohdistuu lähes täysin aikaan ennen kuin Kesko osti Onnisen osakekannan 1.6.2016 Onvest Oy:ltä. Onniselle tutkinnasta aiheutuvat seuraamukset on huomioitu yrityskaupan ehdoissa. Onninen kiistää Kilpailu- ja kuluttajaviraston väitteet epäillystä kilpailurikkomuksesta perusteettomina. Keskon ei epäillä osallistuneen väitettyyn rikkomukseen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto aloitti vuonna 2013 tutkinnan, joka koskee LVI-inframuoviputkituotteiden markkinoita Suomessa. Onnisen liikevaihdosta alle viisi prosenttia kertyy kyseisiltä markkinoilta. Viraston mukaan väitetty rikkomus olisi kestänyt kesästä 2009 syksyyn 2016. Virasto esittää Onniselle 16 milj. euron seuraamusmaksua väitetystä rikkomuksesta. Keskon ei epäillä osallistuneen väitettyyn rikkomukseen.

Kesko tiesi vireillä olevasta tutkinnasta ostaessaan Onnisen. Tutkintaan liittyviin riskeihin varauduttiin yrityskaupan ehdoissa siten, että myyjä sitoutui vastaamaan Onniselle tutkinnasta mahdollisesti aiheutuvista seuraamuksista.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston esitys on yksi näkemys asiasta ja vasta esitys markkinaoikeudelle. Se ei itsessään ole osoitus kilpailulain vastaisesta toiminnasta. Onninen tutustuu huolellisesti viraston esitykseen ja toimittaa vastineensa markkinaoikeudelle. Epäillyn kilpailurikkomuksen tutkimiseen on mennyt tähän mennessä lähes 10 vuotta, mikä on kohtuutonta tutkinnan kohteena olevien yritysten ja niiden vastuuhenkilöiden näkökulmasta.

Prosessin lopputulosta ja mahdollisen seuraamusmaksun lopullista määrää on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Kesko ja Onninen ovat kertoneet tutkinnasta muun muassa tilinpäätöksissään 2021.

Lisätietoja antaa lakiasiainjohtaja Lasse Luukkainen, puh. 010 532 2818.

Kesko Oyj

JAKELU
Keskeiset tiedotusvälineet
www.kesko.fi


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös