Kesko on toteuttanut tanskalaisen Davidsen-rautakauppaketjun oston

Kesko on toteuttanut tanskalaisen rautakauppaketjun Davidsen Koncernen A/S:n yritysoston. Yrityskaupan myötä Kesko laajentaa liiketoimintansa Tanskaan ja saa vakaan jalansijan maan rautakauppamarkkinoilla. Samalla Kesko vahvistaa tavoitteensa mukaisesti markkina-asemaansa Pohjois-Euroopassa.

Kesko kertoi ostavansa Davidsen Koncernen A/S:n 23. elokuuta 2023 julkaistussa sijoittajauutisessa. Kauppa on nyt saanut kaikki tarvittavat kilpailuviranomaisten hyväksynnät. Euroopan komissio hyväksyi kaupan 5. tammikuuta 2024 ilman ehtoja.

Yritysosto on Keskon päänavaus Tanskan huomattavan kokoisilla rautakauppamarkkinoilla. Davidsen on Tanskan suurimpia rautakauppayrityksiä: sen markkinaosuus koko maassa on noin 9 prosenttia ja Etelä-Tanskassa noin 30 prosenttia.

Jo aiemmin kerrotun mukaisesti Davidsen jatkaa toimintaansa nykyisellä brändillä ja nykyisen paikallisen johdon alaisuudessa, ja Davidsenin perhe jää yritykseen vähemmistöomistajaksi 10 %:n omistusosuudella.

Davidsenin sopimuksen mukainen velaton yritysarvo on noin 190 milj. euroa (1 417,15 milj. Tanskan kruunua), ja Kesko ostaa nyt yrityksestä 90 %:n osuuden noin 170 milj. eurolla. Davidsenin luvut yhdistellään Kesko-konsernin talousraportointiin 1. helmikuuta 2024 alkaen.

Vuonna 2023 Davidsenin liikevaihto oli noin 427 milj. euroa (3,2 mrd. DKK), käyttökate 12 milj. euroa ja liikevoitto 7 milj. euroa (ilman IFRS 16 -vaikutusta, luvut tilintarkastamattomia). Kesko tekee vuoden 2024 ensimmäisellä ja toisella neljänneksellä arviolta yhteensä noin 4 milj. euron suuruisen Davidsenin vaihto-omaisuuden käypään arvoon kohdistuvan kulukirjauksen.

Vaikka suhdannetilanne Pohjois-Euroopan rakentamisen markkinoilla on tällä hetkellä haastava, pitkällä aikavälillä Davidsenin osto antaa Keskolle hyvät kasvumahdollisuudet sekä vakaan jalansijan Tanskan huomattavan kokoisilla rautakauppamarkkinoilla.

Keskon strategisena tavoitteena rakentamisen ja talotekniikan kaupassa on parantaa kannattavuutta ja vahvistaa markkina-asemaansa Pohjois-Euroopassa erityisesti yritysasiakaskaupassa. Kesko näkee Tanskan markkinoilla kasvumahdollisuuksia sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta.

Lisätietoja:
Sijoittajasuhdejohtaja Hanna Jaakkola, puh. 010 532 3540, hanna.jaakkola@kesko.fi

Kesko Oyj

JAKELU
Keskeiset tiedotusvälineet
www.kesko.fi

Takaisin ylös