Keskon ilmastotyö arvioitu maailman kärkeen – seuraava askel on kirittää koko toimitusketju päästövähennyksiin

CDP:n kansainvälisen ilmastonmuutoskyselyn tulokset on julkaistu: Kesko on yksi maailman 200:sta yrityksestä, joka sai korkeimman arvosanan ’A’ ilmastotyöstään.  

Globaali, voittoa tavoittelematon CDP-ympäristöjärjestö kerää vuosittain yrityskohtaista tietoa ilmastonmuutoksen hillinnästä ja sopeutumisesta ilmastonmuutokseen erityisesti sijoittajien käyttöön.

Kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet ja -teot nostivat Keskon CDP:n kansainvälisessä ilmastonmuutoskyselyssä 2021 toisena peräkkäisenä vuonna valioluokkaan eli A-listalle.

A-listalle päässeiden yritysten raportointi on kattavaa, yritykset ymmärtävät ja hallitsevat laajasti ympäristöriskejään sekä toimivat ympäristön kannalta parhaiden käytäntöjen mukaisesti ja ovat asettaneet kunnianhimoisia ja vaikuttavia tavoitteita.

Maailmanlaajuisesti CDP:n Climate A-listalle pääsi 200 yritystä, joista suomalaisia ovat Keskon lisäksi Kone, Metsä Board ja TietoEvry. CDP:n ilmastonmuutoskyselyyn 2021 vastasi yli 13 000 yritystä.

Tavarantoimittajat mukaan päästövähennyksiin

K-ryhmän merkittävimmät ilmastovaikutukset aiheutuvat oman toiminnan päästöjen lisäksi tuotteiden arvoketjun päästöistä. Epäsuorat Scope 3 -päästöt syntyvät myytävien tuotteiden ja palveluiden elinkaaren aikaisista päästöistä, kuten raaka-aineiden alkutuotannosta, tuotteiden valmistuksesta, pakkauksista, kuljetuksista ja tuotteiden käytöstä.

K-ryhmän tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toiminnan ja kuljetusten päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Oman toiminnan lisäksi K-ryhmä ulottaa päästövähennystavoitteensa koko arvoketjuun. Tavoitteena on, että 2/3:lle Keskon suorien tavarantoimittajien päästöistä tulee olla asetettuna tieteeseen perustuvat vähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

”Kutsuimme alkuvuodesta CDP:n Supply Chain -ohjelman kautta tavarantoimittajiamme tekemään päästövähennyksiä ja raportoimaan niistä CDP:lle. On hienoa nähdä, että erittäin monella yhteistyökumppaneistamme on jo kunnianhimoiset päästötavoitteet”, sanoo Keskon vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukio.

Kauppojen energiaratkaisut ilmastotyön keskiössä

K-ryhmän keskeisiä keinoja päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi ovat 100 % uusiutuvan energian käyttö, energiatehokkuuden parantaminen ja biopolttoaineisiin siirtyminen kotimaan kuljetuksissa.

Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on ollut 100 % uusiutuvalla energialla tuotettua vuodesta 2017 alkaen.

Kauppojen energiatehokkuuden parantamisessa keskeistä on kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen, hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä sekä uudet innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen energiankulutuksen analysoinnissa.

K-ryhmän kaikilla toimialoilla on mahdollisuus - ja isona toimijana vastuu - tarjota asiakkailleen ratkaisuja ilmastovaikutusten pienentämiseksi, sillä asuminen, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat. Kestävämpiin valintoihin ohjaa muun muassa K-Ostokset-palvelu, joka tarjoaa asiakkaille heidän ruokaostostensa hiilijalanjälki-, kotimaisuus- ja ravitsemusmittarit.  

Lisätietoja:
Vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukio, Kesko, puh. +358 1053 23712, riikka.joukio@kesko.fi
Vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo, Kesko, puh. +358 50 306 4081, matti.kalervo@kesko.fi
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, 
viestinta@kesko.fi

 https://www.cdp.net/en/scores

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka vähittäismyynti on 14 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 39 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on noin 11 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 18 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman vastuullisin ruokakaupan alan yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi 

Takaisin ylös