Kesko myy Venäjän päivittäistavarakauppansa Lentalle

KESKO OYJ PÖRSSITIEDOTE 26.10.2016 KLO 06.00 1(2)

Kesko myy Venäjän päivittäistavarakauppansa Lentalle

Kesko-konserniin kuuluva Kesko Food Russia Holding Oy on sopinut myyvänsä päivittäistavarakaupan liiketoimintansa Venäjällä Lenta Ltd:lle. Lenta on yksi Venäjän suurimmista päivittäistavarakaupan ketjuista. Yrityskaupan kokonaiskauppahinta on noin 11 mrd ruplaa (arviolta noin 158 milj. euroa), joka maksetaan kaupan toteutumisen yhteydessä käteisellä.

"Keskon strategisena tavoitteena on kasvu kotimaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Keskitymme kotimaan päivittäistavarakaupan kehittämiseen ja luovumme päivittäistavarakaupasta Venäjällä, jonka kasvattaminen olisi edellyttänyt merkittäviä investointeja. Yrityskaupalla on vähäinen vaikutus Keskon liikevaihtoon, mutta se parantaa Keskon kannattavuutta ja kassavirtaa", Keskon pääjohtaja Mikko Helander toteaa.

Keskon päivittäistavarakaupan liikevaihto Venäjällä vuonna 2015 oli 106 milj. euroa ja liikevoitto -14 milj. euroa. Kauppaan kuuluu 11 Pietarin ja Leningradin alueella toimivaa ruokakauppaa, kolme tonttia Moskovan ja Leningradin alueilla sekä hallinto- ja tukitoimintoja. Liiketoiminta ja varat sisältyvät kuuteen tässä kaupassa myytävään yhtiöön (liiketoimintayhtiö OOO Kesko Food Rus sekä viisi venäläistä kiinteistöyhtiötä). Myydyissä yhtiöissä on kaikkiaan noin 1 300 työntekijää.

Lenta on Venäjän suurin hypermarket-ketju myyntialalla mitattuna ja maan viidenneksi suurin vähittäiskauppaketju vuoden 2015 myynnillä mitattuna. Lentalla on 156 hypermarketia 72 kaupungissa eri puolilla Venäjää ja 42 supermarketia Moskovassa ja Pietarissa, yhteensä arviolta 968 595 neliömetriä myyntialaa. Lentan suurimpia osakkeenomistajia ovat TPG-Capital ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD.

Kesko Oyj:n tulevaisuuden näkymä liikevaihdon ja vertailukelpoisen liikevoiton osalta Q3/2016-Q2/2017 säilyy ennallaan. 3.8.2016 julkistetun puolivuosikatsauksen mukainen tulevaisuuden näkymä oli seuraava: Kesko-konsernin liikevaihdon ja vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan seuraavan 12 kuukauden aikana ylittävän edeltävän 12 kuukauden tason. Kesko Oyj kirjaa yrityskaupasta vuoden 2016 viimeiselle vuosineljännekselle noin 69 miljoonan euron kertaluonteisen kulun, joka on arvioitu tämänhetkisen valuuttakurssin mukaan.

Yrityskauppa edellyttää vielä Venäjän kilpailuviranomaisen, The Federal Antimonopoly Service of the Russian Federation, FAS, hyväksyntää sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Asian käsittely saataneen päätökseen ja yrityskaupan arvioidaan toteutuvan 30.11.2016.  

Lisätietoja:
Jukka Erlund, talous- ja rahoitusjohtaja, Kesko Oyj, puh. 010 53 22113, jukka.erlund@kesko.fi
Jorma Rauhala, varatoimitusjohtaja ja päivittäistavarakaupan toimialajohtaja, puh. 010 5322 211, jorma.rauhala@kesko.fi
Riikka Toivonen, talousviestintäjohtaja, Kesko Oyj, puh. 010 532 3495, riikka.toivonen@kesko.fi

 

Kesko Oyj

 

JAKELU
Nasdaq Helsinki Oy
Keskeiset tiedotusvälineet
www.kesko.fi

 

Kesko on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto oli 9 miljardia euroa (liukuva 12 kuukautta, 1.7.2015 - 30.6.2016) ja henkilökuntaa oli 30.6.2016 noin 30 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu yli 1 500 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Keskon osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman vastuullisin kaupan alan yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi

Takaisin ylös