Kesko investoi Suomeen ostamalla Suomen Lähikaupan - Siwat ja Valintatalot siirtyvät takaisin suomalaisomistukseen

KESKO OYJ PÖRSSITIEDOTE 18.11.2015 KLO 09.00 1(2)

Kesko investoi Suomeen ostamalla Suomen Lähikaupan - Siwat ja Valintatalot siirtyvät takaisin suomalaisomistukseen

Kesko Oyj:n tytäryhtiö Ruokakesko Oy on sopinut ostavansa Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan pääomasijoittaja Tritonilta. Suomen Lähikaupan liikevaihto vuonna 2014 oli 999,2 miljoonaa euroa, sillä on 643 Siwaa ja Valintataloa ja 4 100 työntekijää. Osakekauppana toteutettavan yritysoston velaton kauppahinta on noin 60 miljoonaa euroa.

"Strategiansa mukaisesti Kesko hakee kasvua päivittäistavarakaupassa. Yksi kasvun painopistealueista on lähikauppaverkoston kasvattaminen ja uudistaminen. Haluamme kehittää suomalaisille kuluttajille sopivien lähikauppapalvelujen saatavuutta, laatua ja hintakilpailukykyä. Samalla kauppa mahdollistaa merkittävät synergiaedut. Suomen Lähikaupalla on erinomaisia liikepaikkoja, ja yrityskaupan myötä pystymme toteuttamaan strategiaamme suunniteltua nopeammin ja merkittävästi pienemmillä investoinneilla. Kilpailu Suomen päivittäistavarakaupassa on kovaa, ja kuluttajien ostovoiman heikentyminen on entisestään kiristänyt sitä", sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Suomen Lähikauppa on keskittynyt lähellä asiakkaita sijaitseviin päivittäistavarakauppoihin. Suomen Lähikaupan liikevaihto vuonna 2014 oli 999,2 miljoonaa euroa ja tappio ennen veroja 11,6 miljoonaa euroa.

"Olemme jo pitkään keskittyneet lähikauppaan, ja meillä on tämän markkinan erityisosaamista ja -kokemusta. Yrityskauppa mahdollistaa suomalaisen lähikaupan kehittämisen ja avaa merkittäviä uusia mahdollisuuksia palvella suomalaisia kuluttajia. Tämä on ehdottomasti hyvä vaihtoehto myös Suomen Lähikaupalle", sanoo Suomen Lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund.

Kesko on tarkentanut lähivuosien investointisuunnitelmaa huomioiden toteutettavan yrityskaupan sekä yleisen suhdannetilanteen jatkumisen haastavana erityisesti Suomessa ja Venäjällä. Kesko arvioi investointiensa laskevan strategiassa ilmoitetusta noin miljardista eurosta 750 miljoonaan euroon ilman mahdollisia yrityskauppoja vuosina 2015-2017.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Asian käsittely saataneen päätökseen ja yrityskaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Suomenkielinen tiedotustilaisuus Keskossa tänään kello 11.00
Kesko järjestää yrityskaupasta tiedotustilaisuuden tänään keskiviikkona 18.11.2015 klo 11.00 auditoriossa osoitteessa Ankkurikatu 5, Helsinki (Katajanokka). Tilaisuus on katsottavissa webcastina osoitteessa www.kesko.fi.

Englanninkielinen audiokonferenssi tänään klo 14.30
Englanninkielinen audiokonferenssi yrityskaupasta pidetään tänään klo 14.30 (Suomen aikaa). Audiokonferenssiin kirjaudutaan osoitteessa www.kesko.fi.

Lisätietoja:
Jukka Erlund, talous- ja rahoitusjohtaja, p. 010 53 22113
Jorma Rauhala, toimialajohtaja, päivittäistavarakauppa, p. 010 53 22211
Lauri Peltola, johtaja, viestintä, yhteiskuntavastuu ja sidosryhmäsuhteet, p. 010 53 22400

Kesko on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö. Kesko toimii päivittäistavara-, rauta- ja erikois- sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto oli 9,1 miljardia euroa vuonna 2014 ja henkilökuntaa oli lähes 20 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu yli 1 500 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Keskon osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman viidenneksi vastuullisin yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi

Suomen Lähikauppa on keskittynyt lähipalveluihin. Pidämme huolta lähiympäristön asukkaiden tarpeista, kokoamme palveluita yhteen ja tarjoamme hyvän palvelukokemuksen - mutkattomasti, helposti ja nopeasti. Suomen Lähikaupalla on kaksi valtakunnallista kauppaketjua: Siwa ja Valintatalo. Siwan kauppaverkko on Suomen kattavin. www.lahikauppa.fi

Tritonin rahastot sijoittavat Pohjois-Euroopan keskisuuriin yrityksiin. Sijoituksia tehdään esimerkiksi Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja neljässä Pohjoismaassa eli Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Triton keskittyy teollisuuden, liike-elämän palveluiden ja kuluttajatuotteiden /sosiaali- ja terveysalan yhtiöihin. Tritonin tavoitteena on rakentaa parempia yhtiöitä pitkällä tähtäimellä auttamalla yhtiöitä parantamaan toimintojaan ja tukemalla niiden kestävää kasvua. Tritonin 30 salkkuyhtiötä työllistävät yhteensä yli 60 000 ammattilaista. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 14 miljardia euroa. Tritonin rahastoja hoitavat omistautuneet sijoittamisen ammattilaiset, jotka työskentelevät Saksassa, Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa, Luxembourgissa, Jersey-saarella, Italiassa ja Kiinassa.  www.triton-partners.com

Kesko Oyj

Merja Haverinen
viestintäjohtaja

JAKELU
NASDAQ OMX Helsinki Oy
Keskeiset tiedotusvälineet
www.kesko.fi

Takaisin ylös