
Kertakäyttöpakkausten kysyntä on kasvanut merkittävästi ja näin ollen myös pakkausjätettä syntyy enemmän.
’’Vastuullisuustyömme yhtenä tavoitteena on vähentää pakkausjätteen määrää ja edistää kiertotaloutta – näin voimme myös säästää arvokkaita ja rajallisia luonnonvaroja. Omien merkkiemme pakkauksista on vähennetty pakkausmateriaalia, mutta uusia lähestymistapoja tarvitaan. Kehitysprojekteilla, kuten Reusify- ja STOPP-hankkeilla, haetaan vaihtoehtoisia ratkaisuja kertakäyttöpakkausten tilalle’’, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.
Myös EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetus (PPWR) kannustaa uusien pakkausratkaisujen kehittämiseen. Alkuvuodesta 2025 voimaan astuneen asetuksen tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 10 prosenttia take away -ruoka- ja juomapakkauksista on tarjottava uudelleenkäytettävissä astioissa.
Tampereella kokeilu käynnistyi lokakuussa – kiinnostus yllättänyt kauppiaan positiivisesti
Tampereen K-Supermarket Ratinassa aloitettiin lokakuun alussa uudelleenkäytettävien, pantillisten take away -astioiden kokeilu osana STOPP-hanketta. Kolmen kuukauden kokeilun ajan salaatti- ja palvelutiskin annokset voi pakata kestoastiaan.
Käyttö perustuu panttijärjestelmään, jossa asiakas maksaa pantin kassalla ja saa astiaan tarran maksun merkiksi. Seuraavalla asiointikerralla astian voi tuoda mukanaan ja maksaa vain ruoasta, tai palauttaa astian ja saada pantin takaisin.
’’Kokeilu on otettu ilolla vastaan. Olemme saaneet asiakkailtamme kovasti positiivista palautetta vaihtoehdon tarjoamisesta kertakäyttöisille take away -astioille. On tärkeää, että uudet pakkausjätettä vähentävät ratkaisut ovat helppoja ja vaivattomia asiakkaille. Kaupankin näkökulmasta uudelleenkäytettävien astioiden käyttöönotto on sujunut jouhevasti’’, K-Supermarket Ratinan kauppias Marko Laaksonen kertoo.
Myös K-ryhmän tuoreen kyselytutkimuksen* mukaan uudelleenkäytettäville take away -astioille on tilausta; 65 prosenttia asiakkaista suhtautuu myönteisesti niiden kokeilemiseen.
Seuraavat pilotit pääkaupunkiseudulla alkuvuodesta 2026
Uudelleenkäytettäviä, pantillisia take away -astioita pilotoidaan pääkaupunkiseudulla osana Reusify-hanketta kahdessa K-ruokakaupassa vuoden 2026 alussa. Reusify-tutkimushankkeen tavoitteena on tehdä Suomesta pakkausten uudelleenkäytön edelläkävijä. Hanke yhdistää useita toimijoita pakkausarvoketjun kaikista vaiheista.
*Kokeilisitko sinä uudelleenkäytettäviä rasioita? K-ryhmän kyselytutkimus, N=1510, 29.10.-3.11.2025