K-ryhmän myyntidatan mukaan sillin myynti kasvaa kesäkuussa peräti 196 prosenttia verrattuna keskimääräiseen myyntiin. K-ruokakauppojen myydyin sillituote on MSC-sertifioitu Pirkka maustesilli. Silli on suosiossa erityisesti Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Savossa.
Sillipurkkia valitessa on hyvä tarkistaa, löytyykö siitä vastuullisuusmerkki. Maailman suurin sillikanta on Koillis-Atlantilla ja se on taantunut pitkään jatkuneen ylikalastuksen seurauksena. WWF siirsi huhtikuussa 2025 Koillis-Atlantin sillit punaiselle liikennevalolle, mikä tarkoittaa, ettei sen kalastus ole tällä hetkellä kestävällä tasolla.
”Kun kauppareissulla valitsee sillejä juhannuspöytään, on hyvä suosia vastuullisuussertifioituja vaihtoehtoja. K-ruokakaupoista löytyy Suomen suurin vastuullisuussertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden valikoima: noin 450 tuotetta. Myös kaikki Pirkka ja Pirkka Parhaat -sillit ovat MSC-sertifioituja’’ kertoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusasiantuntija Anna Blässar.
Kalojen ja äyriäisten ympäristömerkeistä tunnetuimpia on kestävää kalastusta edistävä MSC-sertifikaatti.
’’Sininen MSC-merkki tuotteessa kertoo, että silli on peräisin kestävästä kalakannasta ja pyydetty meriluontoa kunnioittaen. Sillin kohdalla tämä tarkoittaa, että kala on pyydetty MSC-sertifioiduista, kestävistä kannoista Pohjanmerellä tai Islannin vesillä. Ilman ympäristömerkkiä sillin alkuperän tunnistaminen voi olla hankalaa. Jokaisen MSC-sertifioidun kalastuksen vaikutukset luonnonvaraisiin kalakantoihin ja alueen ekosysteemeihin on riippumattomasti arvioitu, ja ne täyttävät aina kestävän kalastuksen standardin tiukat ympäristökriteerit’’, kertoo MSC:n Suomen ja Baltian maiden maajohtaja Johanna Vepsä.