Konditoriakulttuuri heräilemässä suomalaisessa ruokakaupassa – juustokakut, macaronsit ja jopa voileipäkakut kiinnostavat yhä useampaa

Ravintolatasoisten tuotteiden tulo ruokakauppaan on siivittänyt myös muun laadukkaamman tuotetarjonnan kasvua. Ilmiö näkyy esimerkiksi kaupan konditoriatuotteiden kysynnän kasvuna. K-ryhmän kanssa yhteistyötä laajentava tuusulalainen artesaanileipomo pH7 on oiva esimerkki uudenlaisesta konditoriatarjonnasta.

Visuaalisesti näyttävät tuotteet kiinnostavat yhä useampaa kuluttajaa. Konditoriatuotteiden myynti on kehittynyt 18 % viimeisen vuoden aikana. Tuotteiden hyvä myynninkehitys on ollut jo pitkään nousujohteista.

”Kasvu alkoi jo ennen koronaa, ja viimeisen vuoden aikana kasvu on jonkin verran kiihtynyt. Edes koronarajoitukset eivät ole vaikuttaneen juhlasesonkeina myytyjen kakkujen menekkiin. Havahduimme siihen, että jopa artesaanitasoisille leivonnaisille ja leiville on nyt kysyntää”, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta vastaava johtaja Harri Hovi.

Suomalaisten ostotottumukset ovat muuttuneet. Perinteisissä sesongeissa kuten äitienpäivänä myydään edelleen hyvin perinteisiä tuotteita, mutta samaan aikaan kuluttajat ovat innostuneet kansainvälisemmistä tuotteista ja uutuuksista kuten macaronseista ja erilaisista juustokakuista. Voileipäkakut ovat taas trendikkäitä. Nyt kiinnostavat myös pienemmät pakkauskoot ja näyttävät leivokset sekä pienet kakut, jotka sopivat myös yhden ja kahden hengen talouksille.

Innovatiivisen artesaanileipomon pH7:n omistaja ja Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarinakin tunnettu Toni Rantala vahvistaa ilmiön.

”Viime vuoden maaliskuussa, kun ravintolatilaukset vähenivät, otin yhteyttä lähialueen K-kauppoihin Vantaalla, Järvenpäässä ja Klaukkalassa. Havahduimme, ettei monessakaan kaupassa ollut laajaa konditoriatuotteiden valikoimaa. Nyt vuosi myöhemmin olemme sopineet laajenevasta yhteistyöstä K-ryhmän kanssa ja Ruoholahdessa  ja Järvenpäässä pilotoimme K-Citymarketien kanssa parhaillaan shop-in-shop -konditoria-leipomoita. Suomalaiset eivät ole tottuneet vielä tilaamaan kakkuja ruokakaupoista, mutta uskon, että tähänkin tulee muutos”, kertoo Rantala.

K-Citymarket Ruoholahden kauppias Tero Huhtalan mukaan suomalaiset haluavat ostaa muutakin kuin pullaa, nyt kiinnostavat sekä suolaiset että makeat leivokset sekä pienet herkkupalat. pH7:n tuoreet macaronsit ovat Ruoholahdessa selkeä ykköstuote shop-in-shop -konditorian-leipomon laajassa valikoimassa.

”pH7:n tuotteet ovat todella laadukkaita, laajassa valikoimassa on macaronsien lisäksi useita asiakkaiden suosikkeja: salaatteja menee paljon, karjalanpiirakat ovat suosittuja. Niiden lisäksi ostetaan leivoksia, kymmenen hengen kakkuja katkarapuskageneita ja jäätelöitä. Laajasta valikoimasta on helppo tehdä näyttävä ja yhteistyötapa on myös ollut ihan poikkeuksellista, joustavuus ja into tuotteiden kehittelyyn sopii erinomaisesti meille. Asiakkaat pitävät tuotteista ja niiden yllätyksellisyydestä”, kertoo Huhtala.

K-ruokakaupoissa on Suomen laajin paikallisten tuotteiden valikoima: yhteensä noin 50 000–60 000 lähituotetta. Paikalliset tuotteet ovat kauppiaille keskeinen tapa räätälöidä valikoimaa vastaamaan paikallista kysyntää. K-kauppiaat hakevatkin aktiivisesti asiakkaita kiinnostavia uutuustuotteita lähi- ja pientuottajilta. Vuosittain noin 50 pientuottajaa autetaan pääsemään valtakunnallisiin valikoimiin.

”Omassa kaupassani kartoitamme jatkuvasti kiinnostavia pientoimittajia. Viime keväänä tarvitsimme kakkuvalikoimaamme erityisesti laadukkaampia vaihtoehtoja, joita asiakkaat ovat toivoneet. Sain kollegoilta vinkin pH7:n tuotteista. Yhteistyö on sujunut mainiosti, tuotteet ovat olleet asiakkaidemme mieleen ja leipomo on joustanut meidän tarpeisiimme kovan kysynnänkin yllättäessä”, kertoo K-Supermarket Ylivedon kauppias Jouni Monto.

”Tuusulalainen artesaanileipomo pH7 on oivallinen esimerkki siitä, millaista uudistumista ruokakaupassa tarvitaan. Kauppiasliiketoiminnan ydin toteutuu tässä yhteistyössä erinomaisesti, sillä juuri kauppiaiden vinkistä tutustuimme Keskossakin tuotteisiin ja olen ylpeä siitä, että yhteistyömme syvenee ja tuotteita on yhä useammassa K-ruokakaupassa”, jatkaa Hovi.

Kaikki pH7:n tuotteet valmistetaan käsityönä, ja pääosin ilman lisäaineita ja kotimaisista raaka-aineista. K-ruokakauppoihin on saatavilla monipuolinen valikoima pH7:n tuotteita: artesaanileipien ja -leivonnaisten rinnalla tarjolla on myös artesaanijäätelöä, suklaata ja lakupalloja. Valikoimat voivat vaihdella kauppakohtaisesti, joten mikäli jotain suosikkituotetta ei omasta kaupasta löydy, kannattaa toivoa sitä kaupan valikoimiin.


 

Takaisin ylös