K-ryhmä saavutti jo nyt vuoden 2025 energiatehokkuustavoitteensa – taustalla monta uutta innovaatiota

K-ryhmä sitoutui vuonna 2017 pienentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tuoreet luvut paljastavat, että tavoite on täyttynyt neljä vuotta etuajassa.

”Tavoitteen saavutus ennakoitua nopeammin johtuu uusista teknologisista innovaatioista ja niiden ripeästä käyttöönotosta. Keskeisiä keinoja energiatehokkuuden parantamisessa ovat olleet kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen, uusi ja palkittu energianerokas lämmönkierrätysjärjestelmä sekä uudet innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen kaupan energiankulutuksen analysoinnissa”, kertoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vuonna 2017 asetettu tavoite perustui kaupan alan yhteiseen energiatehokkuussopimukseen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä K-ryhmässä päästäisiin vähintään 79 GWh:n suuruisiin energiasäästöihin, mikä vastaa 7,5 % vuoden 2015 energiankulutuksesta. Tavoite oli kunnianhimoinen, sillä K-ryhmässä työtä energiatehokkuuden eteen on tehty järjestelmällisesti jo vuosikymmeniä: ensimmäinen K-ryhmän energiaopas on julkaistu jo vuonna 1982.

”Yksi merkittävimmistä askeleista on ollut kumppanin kanssa kehitetty uusi kaupan hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä, jonka ansiosta kauppojen kaukolämmön kulutusta on saatu pienennettyä jopa 95 %. Olemme saaneet hyviä tuloksia aikaan myös hyödyntämällä tekoälyä kaupan energiankulutuksen analysoinnissa”, kertoo Kalervo.

Tällä hetkellä K-ryhmässä säästetään vuodessa yli 80 GWh energiaa vuoden 2015 tasoon verrattuna. Määrä vastaa noin 100 K-Supermarketin vuosikulutusta. Energiatehokkuutta parannetaan K-ryhmässä edelleen jatkuvasti. Etenemistä vauhdittaa erityisesti Hiilineutraali K 2025 -tavoite.

Uudistetussa K-Citymarket Tammistossa käytössä kaikki energiansäästötoimet

Hiljattain uudistettu K-Citymarket Tammisto Vantaalla on esimerkki kaupasta, jossa on käytössä K-ryhmän koko energiapaletti. Aurinkovoimalan, nykyaikaisten kylmälaitteiden ja lämmönkierrätysjärjestelmän lisäksi kaupassa kokeillaan uutta valaistusratkaisua ja automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua.

”K-Citymarket Tammiston kylmäjärjestelmän uudistaminen luonnollista hiilidioksidikylmäainetta käyttäväksi energiatehokkaaksi järjestelmäksi on ympäristötekona merkittävä. Toinen vaikuttava säästö tulee energianerokkaasta lämmönkierrätysjärjestelmästä: arvioimme, että kaukolämmön kulutus alenee ensi talvena noin 70 % aiempaan verrattuna”, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen.

K-Citymarket Tammiston katolla oleva, vuonna 2016 käyttöön otettu aurinkovoimala on tuottanut tähän mennessä noin 2 000 MWh sähköä eli keskimäärin noin 400 MWh vuosittain. Kaikki muukin kaupassa käytetty sähkö on ollut uusiutuvaa jo vuodesta 2017 alkaen – jatkossa yhä suuremmassa määrin kotimaista tuulivoimaa.

K-Citymarket Tammistossa kokeillaan myös edistyksellistä automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua ja uutta valaisinratkaisua, joita voidaan kokemusten karttuessa levittää muihinkin K-ryhmän kauppoihin.

”Kaupan valaistusta ohjataan Tammiston kokeilussa siten, että hyödynnämme ihmissilmän kykyä sopeutua valaistustason vaihteluun. Öiseen aikaan, kun silmä on luonnostaan tottunut hämärämpään valaistustasoon ulkona, myös kaupan sisävalaistustasoa alennetaan”, Kokkonen kertoo.

Lisätietoja:
Vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo, Kesko, puh. +358 50 306 4081, matti.kalervo@kesko.fi  
Talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen, Kesko, puh. +358 50 516 8514, antti.kokkonen@kesko.fi

K-ryhmän viestintä, puh. +358 10 53 50200, viestinta@kesko.fi

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka vähittäismyynti on 14 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 39 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on noin 11 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 18 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman vastuullisin ruokakaupan alan yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi 

Takaisin ylös