K-ryhmä lisää merkittävästi kotimaisen tuulivoiman käyttöä – Suomessa tuotetun tuulivoiman osuus K-ryhmän sähkönhankinnassa nousee 20 %:iin

K-RYHMÄ LEHDISTÖTIEDOTE  4.6.2021 KLO 9.00 K-ryhmä kasvattaa kotimaisen tuulivoiman osuutta sähkönhankinnassaan. Juuri solmitun sopimuksen mukaan K-ryhmä hankkii Pohjois-Pohjanmaalle rakennettavassa tuulivoimapuistossa tuotettua sähköä vuosittain noin 50 GWh:n verran vuodesta 2023 alkaen.

Ainoastaan uusiutuvaa sähköä hankkivan K-ryhmän sähkösalkusta noin 20 prosenttia tuotetaan vuodesta 2023 alkaen tuulivoimalla Suomessa.

”Sähköntuotannon omavaraisuus puhuttaa Suomessa aiheestakin. Me K-ryhmässä haluamme osaltamme edistää uusiutuvan sähkön tuotannon lisäämistä ja sähkön omavaraisuutta Suomessa. Kun lisäämme tuulivoiman hankintaa Suomesta, edistämme koko Suomen sähköntuotannon päästöjen alenemista”, sanoo talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen K-ryhmästä.

Hiilineutraaliutta tavoitteleva K-ryhmä etsii koko ajan uusia keinoja vähentää päästöjä. Vuodesta 2017 alkaen kaikki K-ryhmän sähkönhankintayhtiön Ankkuri-Energian hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on tuotettu uusiutuvalla energialla, joko vesivoimalla tai bioenergialla.

K-ryhmä on viime vuosina investoinut myös aurinkovoimaan ja on 42 omalla aurinkovoimalallaan Suomen suurimpia aurinkovoiman tuottajia ja käyttäjiä. Sähkönhankintaa halutaan jatkossa painottaa enemmän suomalaiseen tuulivoimaan, jolla voidaan tuottaa sähköä ympäri vuoden.

Tuoreen sopimuksen mukaan K-ryhmän pitkäaikainen kumppani Gasum toimittaa K-ryhmälle Pohjois-Pohjanmaalle rakennettavassa tuulivoimapuistossa tuotettua uusiutuvaa sähköä vuodesta 2023 alkaen. Toimitettava sähkön määrä, noin 50 GWh per vuosi, vastaa Keskon koko rakentamisen ja talotekniikan kaupan sekä autokaupan vuotuista sähkönkulutusta.

Kesko kertoi vuonna 2020 tehneensä pitkäaikaisen tuulivoiman hankintasopimuksen myös saksalaisen wpd-konsernin kanssa. K-ryhmä sitoutui hankkimaan reilusti yli 40 GWh:n verran tuulivoimaa Suomeen rakennettavasta uudesta tuulivoimapuistosta 15 vuoden ajan vuodesta 2023 alkaen. Yhteensä wpd-konsernilta ja Gasumilta vuosittain hankittavan tuulisähkön määrä on reilusti yli 90 GWh.

Tuulivoiman vuosituotannon Suomessa ennustetaan kasvavan nykyisestä 8 TWh:sta yli 16 TWh:een vuoteen 2024 mennessä (lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys).

Kohti hiilineutraalia K-ryhmää

K-ryhmän tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025. Päästöjä vähennetään systemaattisesti siten, että oma toiminta ja kuljetukset ovat päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä. Päästöjä vähennetään muun muassa lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta.

K-ryhmä kannustaa myös tavarantoimittajiaan, koko toimitusketjuaan ja asiakkaitaan päästöjen vähennystoimiin. Tavoitteena on, että kahdelle kolmasosalle suorien tavarantoimittajien päästöistä tulee olla asetettuna vähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä.
 
Lisätietoja:
Talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen, K-ryhmä, puh. +358 50 516 8514,
antti.kokkonen@kesko.fi

Johtaja, teollisuus Tommy Mattila, Gasum Oy, puh. +358 40 581 9247, tommy.mattila@gasum.fi 
K-ryhmän viestintä, puh. +358 10 53 50200, 
viestinta@kesko.fi

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka vähittäismyynti on 14 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 39 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on noin 11 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 18 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman vastuullisin ruokakaupan alan yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi 

Takaisin ylös