Suklaan tärkein raaka-aine on kaakao, jota viljellään maailman köyhimmillä seuduilla. Lähes 70 % maailman kaakaosta tuotetaan Länsi-Afrikassa, pääsääntöisesti pienillä perheviljelmillä. Suurin osa kaakaosta kulutetaan länsimaissa, erityisesti suklaan valmistuksessa. Kaakao kuuluu raaka-aineisiin, joiden tuotannossa on korkea ihmisoikeus- ja ympäristörikkomusten riski.
Keskon omien tuotemerkkien kaakaojuomissa, suklaamakeistuotteissa ja suklaaleivontatuotteissa käytetty kaakao on 100-prosenttisesti kestävää alkuperää vuoden 2020 loppuun mennessä.
Lähtötilanne 5/2019:
Vuonna 2018 myytyjen Pirkka- ja K-Menu-kaakaojuomien, -suklaamakeistuotteiden ja -suklaaleivontatuotteiden sisältämä kaakao oli 81-prosenttisesti kestävää alkuperää (UTZ tai Reilu kauppa -sertifioitua). Kespron Menu Reilun kaupan kaakaojuomajauhe oli 100-prosenttisesti kestävää alkuperää.
Muiden kaakaota sisältävien omien tuotemerkkien osalta kaakao on 100-prosenttisesti kestävää alkuperää vuoden 2025 loppuun mennessä.
Kaakaon sertifioinneiksi K-ryhmä hyväksyy:
• Reilu kauppa -sertifioinnin
• UTZ-sertifioinnin sekä UTZ- ja Rainforest Alliance -järjestöjen yhteenliittymisen myötä myös Rainforest Alliancen 2020 -sertifioinnin
• vastuullisen ja jäljitettävän kaakaon uuden ISO 34101 -standardin
Kaakaolinjaus on julkaistu 23.5.2019.
Vuonna 2019 myydyistä Pirkka- ja K-Menu-kaakaojuomista, -suklaamakeistuotteista ja -suklaaleivontatuotteista 78 % sisälsi kestävää kaakaota. Kestävää kaakaota sisältävistä tuotteista UTZ -sertifioituja oli 80 % ja Reilu kauppa -sertifioituja 20 %. Kespron Menu Reilun kaupan kaakaojuomajauhe oli 100 % kestävää alkuperää.