Kesko tiukentaa hankintalinjauksiaan ehkäistäkseen metsäkatoa – uudet linjaukset kahvin ja teen kestävälle tuotannolle

Kesko on uudistanut hankintalinjauksiaan metsäkadon ja luontokadon ehkäisemiseksi. Uuden metsäkatolinjauksen mukaisesti Keskon omien brändien valikoimiin hyväksytään vain 100 % kestävästi tuotettua puuta, paperia, palmuöljyä, soijaa, kaakaota, kahvia ja teetä.

Metsäkato ja metsien tilan heikkeneminen etenevät hälyttävällä vauhdilla, kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja köyhdyttävät luonnon monimuotoisuutta. Tärkein syy metsäkatoon ja metsien tilan heikkenemiseen on maatalousmaan laajentaminen esimerkiksi nautaeläinten, puun, palmuöljyn, soijan, kaakaon tai kahvin tuotantoa varten.

”Ilmasto ja luonto sekä hankintaketjujen kestävyys ovat Keskon vastuullisuusstrategian keskeisiä painopisteitä. Suurena kaupan alan toimijana kannamme vastuumme ja näemme välttämättömäksi ohjata globaalia hankintaamme entistäkin kestävämpään suuntaan”, sanoo Keskon vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukio.

Kesko ohjaa metsäkadon kannalta erityistä huolta aiheuttavien raaka-aineiden hankintaa kestävän kehityksen linjauksillaan. Nyt julkaistun metsäkatolinjauksen lisäksi Kesko täydentää aiempia hankintalinjauksiaan uudella kahvi- ja teelinjauksella.

“Kaikki Pirkka, K-Menu ja Kespron Menu -kahvit ja -teet ovat kestävää alkuperää eli niiden alkutuotannon vastuullisuus on sertifioitu”, Joukio sanoo.

Keskon metsäkatolinjaus asettaa vaatimuksia kestävälle tuotannolle

Metsäkatolinjauksessaan Kesko sitoutuu hankkimaan metsäkadon kannalta erityistä huolta aiheuttavia raaka-aineita ainoastaan kestävästi tuotettuina.

Uusi linjaus kokoaa yhteen linjaukset vastuullisen puun, palmuöljyn, soijan, kaakaon, kahvin ja teen hankinnasta. Kesko edellyttää, että kaikki omien brändituotteiden sisältämä palmuöljy, soija, kaakao, kahvi ja tee on tuotettu vastuullisesti. Tavoitteita on asetettu myös tuleviksi vuosiksi: kaikki Keskon valikoimissa olevat puu- ja paperituotteet ovat vastuullisesti tuotettuja vuoteen 2025 mennessä.

Lihan hankinnassa Kesko jatkaa aiempaa toimintamalliaan: Kaikki Keskon K-ruokakauppoihin toimittama naudanliha on suomalaista. Suomalaisessa naudantuotannossa ei käytetä soijarehua.

EU-lainsäädäntöä metsäkadon ehkäisemiseksi suunnitteilla

Maahantuojille on lähivuosina suunnitteilla myös lakiin perustuva velvollisuus selvittää tuotteiden tuotantoketjujen mahdolliset metsäkatovaikutukset, sillä EU ehdottaa uutta lainsäädäntöä ehkäisemään maailman metsäkatoa. Uusi sääntely koskisi kuutta tuoteryhmää: soijaa, palmuöljyä, kahvia, kaakaota, nautakarjaa ja puuta sekä niitä sisältäviä tai niistä valmistettuja tuotteita.

Keskon metsäkatolinjaus, kahvi- ja teelinjaus ja muut kestävän kehityksen linjaukset löytyvät osoitteesta https://www.kesko.fi/yritys/vastuullisuus/kestavan-kehityksen-linjaukset/

Lisätietoja:
Vastuullisuudesta ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Riikka Joukio, Kesko, puh. +358 1053 23712, riikka.joukio@kesko.fi
Sijoittajasuhdejohtaja Hanna Jaakkola, Kesko, puh. +358 1053 23540, hanna.jaakkola@kesko.fi
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi 

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka vähittäismyynti on yli 15 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 45 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on yli 11 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 17 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä.  www.kesko.fi 

Takaisin ylös