Suomalaisille on tärkeää tukea kotimaista ruoantuotantoa – Tuottajalle kiitos -tukisumma kasvoi yli viiden miljoonan euron

K-ryhmän ruokakaupoissa aloitettiin 2016 Tuottajalle kiitos -toimintamalli, jossa kuluttaja voi tuotteita ostamalla tukea suomalaisia maataloustuottajia. Nyt tukisumma on ylittänyt viisi miljoonaa euroa.

Tuottajalle kiitos -toimintamallilla kuluttajille tarjotaan mahdollisuutta tehdä omien arvojensa mukaisia valintoja, minkä lisäksi K-ryhmä tuo mukaan oman panostuksensa. Toimintamallissa tuotteiden kuluttajahinta voi olla hieman korkeampi, joka osaltaan mahdollistaa K-ryhmän tuottajille maksaman ylimääräisen tuen. K-ryhmä tilittää lisäosuuden suoraan tuottajille. Tuottajalle kiitos -tuotteita on jo yli 100 kpl.

Korona-aika lisäsi kotimaisten ja lähituotteiden arvostusta

Korona-aikana on vietetty runsaasti aikaa kotona hyvää ruokaa valmistaen. Samalla kuluttajat ovat arvostaneet korkealle kotimaisen laadukkaan ja puhtaan ruuan tuotannon. K-ruokakaupat myyvät vuosittain suomalaista ruokaa 4,5 miljardilla eurolla, ja lähes 80 prosenttia kauppojemme ruokatuotteista on suomalaisia. Lisäksi viime vuosina lähituotteiden myynti on kasvanut noin 10 %:n luokkaa.

Tämä on näkynyt myös Tuottajalle kiitos-tukisumman nopeampana kasvuna. Jouluna 2019 tukisumma oli noin kolme miljoonaa euroa ja nyt reilua vuotta myöhemmin se on jo yli viisi miljoonaa.

Munaxin tuotteet kerryttävät pottia tuottajille

Laitilassa toimiva Munax on mukana Tuottajalle kiitos -toimintamallissa ja Munaxin tuotteista tilitetään tänä vuonna 23 tuottajaperheen tilalle Tuottajalle kiitos -rahaa 50 000 €. Toimintamallin mukainen tuottajille suunnattu lisäosuus on kertynyt  Pirkka luomu, vapaan kanan ja ulkokanojen kananmunien myynnistä.

- Tuottajalle kiitos on hieno toimintamalli ja on ilo ohjata kyseinen summa suoraan tilalle. Tilan kehittyminen vaatii investointeja. Olemme ylpeitä kaikista tuottajistamme. Näemme asian niin, kun tila voi hyvin on siellä onnelliset kanat. Onnelliset kanat taas tuottavat laadukkaita kananmunia, kertoo Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

Ulkokanojen kananmunat ovat saapuneet Suomeen vuonna 2013 Munaxin ja Suomen viranomaisten tuloksellisella yhteistyöllä. Ulkokanojen munat eli Free Range -munat ovat suosittuja Euroopassa ja Ruotsissa ja saapuvat näin myös tuolloin Suomeen.

  • Ulkokanojen kanssa on todella mukava touhuta. Kanoilla on mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun ja virikkeelliseen touhuamiseen ympäri vuoden. Tuottajalle kiitos -toimintamallin myötä on ollut hienoa huomata miten suomalainen kuluttaja arvostaa myös meidän työtämme alkutuotannossa. Pyrimme kiitoksen myötä tekemään entistä laadukkaampia tuotteita ja myös osaltamme ostamaan kaiken saatavissa olevat tuotantopanokset kotimaisina, kertoo laitilalainen ulkokanalan yrittäjä Topi Oikari

Naapurin Maalaiskanan tuottajat arvostavat konkreettista tukea

Naapurin Maalaiskana tekee töitä tuottajiensa kanssa nostaakseen kotimaisen ruoan arvostusta. Tuottajalle kiitos –ohjelma yhteistyössä Keskon kanssa on mahdollistanut konkreettiset toimenpiteet sille arvokkaalle työlle, jota sopimustuottajamme maakunnassa tekevät.

  • Kuluttajan asioidessa K-ruokakaupoissa ja valitessaan Naapurin Maalaiskanan tuotteen, joka kuuluu Tuottajalle kiitos -ohjelmaan, näkee hän pakkauksesta suoraan, kenen tuottajan tilalta ja miltä paikkakunnalta liha on peräisin. Tiedostavan ja vastuullisen valinnan tekeminen on siis kuluttajalle yhä helpompaa. Tuottajalle kiitos - toimintamallissa kertyvä tukiraha päätyy täysimääräisesti tuottajille, joka on tuonut helpotusta tuottajien taloudellisen tilanteen parantamiseksi, Naapurin Maalaiskanan tuottajien neuvottelukunnan puheenjohtaja Ari Mahlamäki kiteyttää.

Naapurin Maalaiskanan toimitusjohtaja Samuli Eskola kertoo vastuullisen ruoantuotannon kulmakiviin Naapurin Maalaiskanalla kuuluvan mm. 100 % kotimaiset, laadukkaat tuotteet sekä osaavat tuottajat, jotka pitävät eläinten hyvinvoinnista hyvää huolta.
 
- Me Naapurin Maalaiskanalaiset olemme yhdessä sopimustuottajiemme kanssa ylpeitä saadessamme kiinnittää kuluttajien huomion suomalaisiin ruoan tuottajiin sekä osoittaa samalla tukemme heille konkreettisin toimenpitein, Eskola jatkaa.

Naapurin Maalaiskanan tuotteet Tuottajalle kiitos -toimintamallissa ovat Naapurin Maalaiskanan 600 g:n maustamaton rintafilee, hunaja-timjami rintafilee ja chimichurri rintafilee.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, p. 010 5350 200, viestinta@kesko.fi (ark. 9-16)
Munax Oy, toimitusjohtaja Janne Torikka, puh. 0500 420 143,
mail:
janne.torikka@munax.fi
Naapurin Maalaiskana, toimitusjohtaja Samuli Eskola, puh. 0400 436 464,
mail:
samuli.eskola@naapurinmaalaiskana.fi


Tuottajalle kiitos -toimintamallissa kertyvä tukiraha päätyy täysimääräisesti tuottajille eri tavoilla tuotteesta riippuen. Osassa tapauksista se maksetaan Keskosta tavarantoimittajalle erillisenä tilityksenä, joka pohjautuu asiakkaiden ostamiin määriin ja osassa tapauksista Kesko maksaa erikseen sovitun lisäosuuden tavarantoimittajalle suoraan jo heti tuotteen ostohinnassa. Molemmissa tapauksissa tavarantoimittaja, eli jalostava teollisuusyritys allokoi koko summan sellaisenaan edelleen tuottajilleen ja raportoi toteuttamansa tilitykset Keskolle.

Tavarantoimittajat toimivat tässä välittäjinä, koska heillä on valmiina olemassa olevat yhteydet tuottajiinsa, jolloin tilityksien organisointi ei aiheuta merkittäviä kustannuksia.

Vaasanin valmistamista leivistä kertyvä Tuottajalle kiitos -tukisumma välitetään suomalaisille viljelijöille kaksi kertaa vuodessa jaettavien stipendien kautta.

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/k-kaupassa/tuottajalle-kiitos

Takaisin ylös