Keskon yhtiökokouksessa puhuttivat aktiivinen uudistuminen ja kasvustrategian eteneminen

8. huhtikuuta järjestetty Keskon yhtiökokous keräsi Helsingin Messukeskukseen noin 650 osallistujaa. Keskon kaikkien aikojen paras tulos, voimakas uudistuminen sekä ilmastonmuutoksen torjuminen nousivat yhtiökokouksessa puheenaiheista päällimmäisiksi. Keskon ja K-kauppiaiden syventynyt yhteistyö keräsi erityistä kiitosta.

Keskon hallituksen puheenjohtaja, kauppias Esa Kiiskinen avasi yhtiökokouksentodeten Keskon vuoden 2018 tuloksen olleen yhtiön kaikkien aikojen paras ja myynnin parantuneen yhtiön kaikilla toimialoilla. Kiiskinen kiitteli, että Keskon vahva taloudellinen kasvu mahdollistaa investointeja myös tulevaisuudessa ja liiketoimintojen vakaa kassavirta varmistaa myös hyvän osingonmaksukyvyn omistajille. Yhtiökokous päätti jakaa osakkeenomistajille osinkoa 2,34 euroa osakkeelta. 

K-ryhmällä merkittävä rooli ilmastotalkoissa 

Tämän hetken megatrendit – ilmastonmuutos, digitalisaatio, globalisaatio ja kaupungistuminen – vaikuttavat kaikki vahvasti kaupan alaan. Kiiskisen mukaan Kesko näkee toimintaympäristön muutokset selvästi uudistumismahdollisuuksina ja Keskon vahva uudistuminen on vasta alkumetreillä. Kiiskinen painotti, että megatrendeihinkin tiiviisti kytkettävissä oleva vastuullisuus on Keskolle strateginen valinta. Vastuullisuustyö ulottuu Keskossa laajasti yritysvastuun eri osa-alueille: hankintaketjujen läpinäkyvyydestä ja ympäristöstä huolehtimisesta aina laaja-alaiseen, koko yhteiskuntaan kohdistuvaan arvonluontiin. 

Kiiskisen jälkeen vuorossa ollut Keskon pääjohtaja Mikko Helander nosti oman puheenvuoronsa vahvaan keskiöön ilmastonmuutoksen pysäyttämisen. Helanderin mukaan ilmastonmuutos on suurin yhteinen haasteemme ja K-ryhmällä on merkittävä rooli ilmastotalkoissa, sillä K-ryhmä tarjoaa kestäviä ratkaisuja kaikilla niillä elämänalueilla, joilla syntyy 75 prosenttia ihmisten hiilijalanjäljestä. 

Keskon yhtiökokous

Huoli kotimaisen ruoantuotannon ja elintarvikkeiden tilasta vaatii Helanderin mukaan tekoja suomalaisen ruoan puolesta. Esimerkkinä tällaisista teoista Helander nosti esiin K-ryhmän Tuottajalle kiitos -toimintamallin, joka on tuonut lisätukea tuottajille jo 1,7 miljoonaa euroa. Toinen tuore esimerkki on vastikään lanseerattu K-Ostokset -palvelu, josta jokainen voi seurata omien ostostensa kotimaisuustasoa. 

Omistajat tyytyväisiä valittuun strategiaan 

Yhtiökokous houkutteli Helsingin Messukeskukseen paikalle 650 osallistujaa. Keskon pitkäaikaisen omistajan Sigrid Jusélius Stiftelsen toimitusjohtaja Jussi Laitinen totesi säätiön olevan tyytyväinen omistuksensa kokonaisarvon kehittymiseen.

Jussi Laitinen

”Minulle yhtiökokouksen tärkeintä antia on kuulla hallituksen puheenjohtajan terveiset sekä toimitusjohtajan katsaus ja aistia näiden puheenvuorojen perusteella tunnelmaa yhtiön ympärillä,” totesi Laitinen. 

Myös Naisten Oman Pörssiklubin Marja-Leena Haapanen saapui yhtiökokoukseen kuulemaan erityisesti toimitusjohtajan katsausta. Vuosien 2015–2018 aikana Keskossa on tehty 1,7 miljardin euron verran investointeja, miljardin euron verran divestointeja ja 28 yritysjärjestelyä.

Marja-Leena Haapanen

”Arvostan kovasti Helanderia, hän on saanut Keskossa paljon aikaan. Muun muassa Onnisen ja nyt tuoreimpana rautakauppaketju-Fresksin yrityskaupat ovat erinomaisia saavutuksia. On kiinnostavaa nähdä, mitä uutta Fresks tulee tuomaan tullessaan,” sanoi Haapanen. 

Keskon ja K-kauppiaiden yhteistyö vahvistunut 

Satapäisessä yhtiökokousväessä oli paikalla runsaasti myös K-kauppiaita. K-Citymarket Koivukylän kauppias Janne Rinne totesi yhtiökokouksen parhaaksi anniksi sen, että kokouksessa pääsee tapaamaan muita osakkeenomistajia ja sidosryhmiä ja kuulemaan eri näkökantoja Keskon toiminnasta.

Janne Rinne

”Usein kauppiaan rooli painottuu kaupan ja ketjun asioihin, jolloin näkökulma on toisaalla. On tärkeää, että myös kauppiaat näkyvät yhtiökokouksessa ja osallistuvat osakkeenomistajina koko konsernia koskevaan hallintoon yhtiökokouksen kautta”, pohti Rinne. 

”Hyvä tuloksellisuus, myynnin kasvu ja markkinaosuuksien kasvattaminen ovat seurausta onnistuneista valinnoista, hyvästä strategiasta ja toimivasta yhteistyöstä Keskon ja kauppiaiden välillä. On tärkeää, että positiivinen suunta jatkuu, puhallamme kaikki yhteen hiileen ja pyrimme aina uusiin ennätyksiin ja onnistumisiin,” hän jatkoi. 

Timo Tersa

K-Rauta Lappeenrannan kauppias Timo Tersa piti tärkeänä, että kauppiasliikemalli esitellään selkeästi aina myös uusille K-ryhmäläisille, sillä malli määrittelee vahvasti käytännön toimintaa. Tersa kiitteli Keskon ja kauppiaiden välisen yhteistyön syvenemistä ja totesi molempien osapuolten vahvistavan toisiaan.

Myös K-Supermarket Konalan kauppias Pauli Jaakola iloitsi tuloksellisesta yhteistyöstä, jonka siivittämänä päivittäistavarakaupan markkinaosuus on kasvanut paremmin kuin kilpailijoilla. Myös muiden toimialojen menestys ilahdutti Jaakolaa.

Pauli Jaakola

”Tuloksellisuus ja K-henki ovat erittäin korkealla tasolla. Olemme oikealla tiellä ja uskon, että meillä on vielä paljon saavutettavaa. Kova työ jatkuu ja nyt on erinomainen aika vahvistaa kilpailuetujamme sekä syventää asiakassuhteitamme”, Jaakola arvioi. 

Vuonna 2018 Keskon hallitukseen uutena jäsenenä valittu varapuheenjohtaja Peter Fagernäs kiitteli Keskon kulunutta, ennätyksellisen hyvää vuotta. 

 Peter Fagernäs

”Kesko on laaja ja monipuolinen yhtiö, jolla on selkeä positiivinen draivi. Tämä on hieno, keskolainen piirre ja näen yhtiössä paljon tulevaisuuden potentiaalia, ” Fagernäs kuvaili.

Yhtiökokouksen materiaaleihin voi tutustua täältä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös