Rakentamisen ja talotekniikan kauppa

Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimiala tarjoaa kuluttaja- ja yritysasiakkailleen kattavat rautakauppatuotteiden sekä sähkö- ja LVI-tuotteiden valikoimat, Pohjois-Euroopan kattavimman kauppaverkoston, verkkokaupat ja digitaaliset palvelut. Toimialaan kuuluvat myös huonekalukaupan, maatalous- ja konekaupan sekä vapaa-ajankaupan liiketoiminnot.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupalla on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Henkilöstömäärä vuoden 2016 lopussa oli 15 630.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Kesko on Suomen markkinajohtaja ja rautakaupassa Euroopan viidenneksi suurin alan toimija. Kesäkuussa 2016 toteutetun Onnisen hankinnan myötä Keskosta tuli merkittävä toimija Pohjois-Euroopan teknisen tukkukaupan markkinoilla. Ainutlaatuinen rakentamisen ja talotekniikan kaupan yhdistelmä kykenee tarjoamaan markkinoiden monipuolisimman tuotteiden ja niihin liittyvien palveluiden kokonaisuuden rakennusalan yritysasiakkaille.

Rautakaupan ketjut ovat K-Rauta, Byggmakker, K-Senukai ja OMA. Rautakesko Yrityspalvelu palvelee rautakaupan suuria yritysasiakkaita Suomessa. Onninen toimittaa tuotteita ja palvelukokonaisuuksia urakoitsijoille, teollisuudelle, infrarakentamiseen ja jälleenmyyntiasiakkaille. Onninen Express -myymälöitä ja Onnisen myyntipisteitä on yhteensä noin 140.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynnistä noin 65 % tuli yritysasiakkailta.

Baltian ja Valko-Venäjän rautakaupan toiminnot keskitettiin huhtikuussa 2016 toteutetulla järjestelyllä Kesko Senukaihin, jotta sitä voitaisiin johtaa yhtenä kokonaisuutena. Kesko Senukai on alueen selkeä markkinajohtaja ja sen liiketoiminnassa nähdään paljon kasvupotentiaalia.

Uuden K-Rauta-ketjun rakentaminen alkoi kesäkuussa, kun K-Rauta- ja Rautia-ketjut päätettiin yhdistää Suomen suurimmaksi rautakauppaketjuksi ja uudistaa samalla K-Raudan brändi. K-Raudan brändi uudistetaan kaikissa toimintamaissa vaiheittain.

Rautakaupan omat merkit Cello, PROF, FXA ja Fiorin tarjoavat asiakkaille luotettavia ja edullisia kodin ja puutarhan tuotteita sekä rakentamisen ja remontoinnin työvälineitä. Onnisen omista merkeistä Onnline tarjoaa sähkö-, LV-, ilmastointi- ja kylmäalan tuotteita yritysasiakkaille. OPAL-merkin sähkö- ja LVI-tuotteet on suunniteltu ensisijaisesti kuluttajille.

Huonekalukaupan ketjut Asko ja Sotka palvelevat asiakkaitaan verkkokauppojen lisäksi Suomessa 86 kaupalla ja Virossa 10 kaupalla. Maatalous- ja konekauppa käsittää K-maatalouden Suomen kauppiasliiketoiminnon sekä Konekeskon konemyynnin toiminnot, joita on Suomen lisäksi myös Baltian maissa. Vapaa-ajankaupan ketjut ovat Intersport, Budget Sport, The Athlete’s Foot ja Kookenkä. Intersport Finland Oy on ketjuineen Suomen urheilukaupan markkinajohtaja. Ketjut ovat osa kansainvälistä Intersport-ketjua, joka toimii tänä päivänä kuudessa maanosassa ja yhteensä 66 eri maassa. Vuoden aikana uutena ketjuna Suomessa aloitti toimintansa urheilullisiin vapaa-ajan jalkineisiin keskittyvä The Athlete's Foot. Kenkäkesko Oy toimii Kookenkä-kauppojen ketjuyksikkönä. Laajan kauppapaikkaverkoston lisäksi vapaa-ajan kaupan ketjuilla on omat verkkosivustot ja verkkokaupat, joiden merkitys vähittäiskaupassa kasvaa koko ajan.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan kilpailuedut: 

  • Asiakastarpeisiin perustuvat ketjukonseptit ja palvelukokonaisuudet
  • Eri asiakasryhmien palveleminen samasta myymäläverkostosta
  • Kattava myymäläverkosto ja laajat sähköiset palvelut
  • Verkon ja perinteisen kauppaverkoston tehokas yhdistäminen
  • Ammattitaitoinen asiakaspalvelu myymälässä ja sähköisissä kanavissa
  • Tunnetut ja luotetut kauppaketjut sekä tuotebrändit
  • Tehokas hankinta ja logistiikka
  • Kansainvälisesti yhtenäiset toimintamallit 

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan ketjut  

K-Rauta
Kansainvälinen K-Rauta tarjoaa rakentamisen, remontoinnin, pihan ja puutarhan sekä sisustamisen ja kodin kalustamisen tuotteet ja palvelut kuluttaja-, projekti- ja yritysasiakkaille. K-Rautoja on Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Venäjällä. Suomessa kaikissa K-Raudoissa toimii kauppiasyrittäjä.

www.k-rauta.fi

Byggmakker
Byggmakker on Norjan johtavia rautakauppatoimijoita, joka tarjoaa koko maan kattavan kauppaverkoston ja erittäin vahvan yritysasiakasosaamisen. Lähes kaikki Byggmakker-kaupat toimivat kauppiasmallilla.

www.byggmakker.no

K-Senukai
K-Senukain kaupat tarjoavat Liettuassa asiakkailleen laajat non-food-tuotteiden valikoimat painottuen erityisesti rakentamiseen ja asumiseen liittyviin tuotteisiin. Myös Latvian ja Viron K-Raudat uudistetaan K-Senukai-konseptiin vuoteen 2020 mennessä.

www.senukai.lt

OMA
OMA on Valko-Venäjän suurin rautakauppaketju.

www.oma.by

Rautakesko Yrityspalvelu
Rautakesko Yrityspalvelun asiakkaita ovat valtakunnalliset ja suuret alueelliset rakennusliikkeet, kiinteistöhuoltoyhtiöt, taloteollisuus ja muut yritysasiakkaat. Yrityspalvelun vahvuutena ovat laajat rautakauppatuotteiden valikoimat ja kiinteä yhteistyö K-Rauta-kauppaverkoston kanssa, jonka kautta varastotoimitukset kulkevat.

www.yrityspalvelu.fi

Onninen
Onninen ja Onninen Express -myymälät palvelevat yritysasiakkaita. Onninen toimittaa tuotteita ja palvelukokonaisuuksia urakoitsijoille, teollisuudelle, infrarakentamiseen ja jälleenmyyntiasiakkaille. Myymälöiden tuotevalikoimassa on LVI-, sähkö- ja kylmätuotteita sekä muita teknisiä tuotteita. Asiakkaat voivat noutaa päivittäin tarvittavat tuotteet Onninen Express -myymälän valikoimasta. Myymälään voi tilata noudettavaksi myös varastovalikoiman tuotteita. Onninen Express -myymälöitä ja Onnisen myyntipisteitä on yhteensä noin 140 Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Venäjällä.

www.onninen.com

Elfin-ketjun toimintaan kuuluu noin 190 itsenäistä sähköurakoitsijaa, joiden kanssa Onninen toimii yhteistyössä ympäri Suomen.

Hanakat-ketju on noin 80 itsenäisen LVI-yrittäjän muodostama jälleenmyyntiverkosto Suomessa.

Elfag-ketju on yksi Norjan suurimmista sähköurakoitsijaketjuista, johon kuuluu noin 150 yritysjäsentä.

Maatalous- ja konekaupan ketjut 

K-maatalous
Suomessa maatalousasiakkaita palvelee kattava K-maatalous-kauppojen kauppaverkosto. K-maatalous-kauppiaiden asiakkaita ovat maatalousyrittäjät, koneurakoitsijat sekä hevosalan ammattilaiset ja harrastajat.

www.k-maatalous.fi

Konekesko
Konekesko on rakennus-, materiaalinkäsittely-, ympäristö- ja maatalouskoneiden sekä vapaa-ajankoneiden maahantuontiin, kauppaan ja jälkimarkkinointiin keskittyvä konekaupan yritys. Konekesko toimii Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

www.konekesko.com

Vapaa-ajankaupan ketjut 

Intersport, Intersport.fi
Intersport on Suomen urheilukaupan markkinajohtaja, joka työllistää yhdessä kauppiasyrittäjien kanssa lähes 1 000 henkeä 57 kaupassa ja verkkokaupassa. Ketjun menestys perustuu urheilu- ja vapaa-ajan tuotteiden laajoihin valikoimiin, hyvään palveluun, laadukkaisiin tuotteisiin, monipuolisiin huoltopalveluihin sekä asiantuntevaan asiointiin niin kaupassa kuin verkossakin.

www.intersport.fi

Budget Sport, Budgetsport.fi
Budget Sport -kauppoja on kymmenen eri puolilla Suomea. Kauppojen tavoitteena on tarjota asiakkailleen urheilukaupan tuotteita nopeammin, helpommin ja edullisemmin kuin kilpailijansa. Monipuolinen verkkokauppa täydentää asiakaskokemuksen.

www.budgetsport.fi

The Athlete’s Foot, theathletesfoot.fi
The Athlete’s Foot toimii urheilullisten vapaa-ajanjalkineiden, sneakereiden sekä vaatteiden jälleenmyyjänä. Ketju edustaa maailman tunnetuimpia urheilumerkkejä sekä -malleja ja haluaa tukea asiakkaidensa intohimoa urheiluun ja tuoda tyyliä heidän elämäänsä.

www.theathletesfoot.fi

Kookenkä, Kookenka.fi
Kookenkä on Suomen suurin koko perheen kenkäkauppaketju. Ketjun 37 myymälää ja verkkokauppa kattavat koko maan.

www.kookenka.fi

Huonekalukaupan ketjut 

Asko
Asko on suomalainen huonekalukaupan ja kodinsisustamisen tunnetuin ja luotetuin tuotemerkki. Askossa on laatutietoiselle kodin sisustajalle kilpailukykyinen mallisto sekä alan aktiivisin ja luotettavin palvelu. Askolla on kauppoja ja verkkokaupat Suomessa ja Virossa.

www.asko.fi

Sotka
Sotka on suomalainen kalusteiden tarjoaja ja iloisesti yllättävä kodin sisustaja, joka antaa asiakkailleen sopivia ratkaisuja elämän muuttuviin tarpeisiin. Sotkalla on Suomessa ja Virossa kauppoja ja verkkokauppa.

www.sotka.fi

Markkinat 2016 

Rauta- ja sisustuskaupan markkinat maittain ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)

Rauta- ja sisustuskaupan koko toimialueella markkinat ovat noin 22 mrd. euroa*

Suomi 3,1 mrd. euroa (1,5 %), (RaSi ry)
Ruotsi 4,2 mrd. euroa (4,4 %)*
Norja 4,0 mrd. euroa (4,8 %), (Virke)
Viro 0,4 mrd. euroa (8,1 %)*
Latvia 0,4 mrd. euroa (1,9 %)*
Liettua 0,5 mrd. euroa (2,6 %)*
Venäjä 8,3 mrd. euroa (1 %)*
Valko-Venäjä 1,1 mrd. euroa (10 %)*

Onnisen markkinat maittain ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)

Suomi 2,0 mrd. euroa (4,7 %), (STK, LVI-TEK)
Ruotsi 3,5 mrd. euroa (6,0 %), (SEG, RGF)
Norja 1,3 mrd. euroa (3,6 %), (EFO)
Puola 4,4 mrd. euroa (-5 %)*
Viro 0,3 mrd. euroa (6,2 %)*
Latvia 0,3 mrd. euroa (-15,6 %)*
Liettua 0,4 mrd. euroa (1,2 %)*

Maatalous- ja konekaupan markkinat ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)

Maatalouskaupan markkinat ovat noin 1,9 mrd. euroa ja ne laskivat hieman edellisestä vuodesta.

Konekeskon tuotealueiden kokonaismarkkinat ovat Suomessa noin 0,9 mrd. euroa ja ne laskivat hieman edellisestä vuodesta. Baltiassa Konekeskon tuotealueiden kokonaismarkkinat ovat noin 0,6 mrd. euroa ja ne kasvoivat selkeästi edellisestä vuodesta.*

Vapaa-ajankaupan markkinat Suomessa ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa,
alv 0 %)

Urheilukauppa noin 0,9 mrd. euroa (3,6 %), (Tilastokeskus)
Jalkinekauppa noin 0,3 mrd. euroa (2,3 %), (TMA ja Keskon oma arvio)

Huonekalukaupan markkinat Suomessa ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa,
alv 0 %)

Kodin sisustaminen ja huonekalukauppa 1,5 mrd. euroa (1,8 %) (Tilastokeskus)

* Keskon oma arvio


Markkinaosuudet  2016 

Rautakauppa

Suomi 41 % (RaSi ry). Pääkilpailijat: STARK, S-ryhmä ja Bauhaus
Ruotsi 5 % (HUI ja Keskon oma arvio). Pääkilpailijat: Woody, XL Bygg, Beijer ja Bauhaus
Norja 16 % (Virke ja Keskon oma arvio). Pääkilpailijat: Optimera/Monter, Mestergruppen, Coop, Maxbo
Viro 24 %*. Pääkilpailijat: Ehitus ABC, Bauhof, Espak ja Bauhaus
Latvia 11 %*. Pääkilpailijat: Depo DIY ja Kursi
Liettua 30 %*. Pääkilpailijat: Ermitazas, Moki-Vezi ja Lytarga
Venäjä 2 %*. Pääkilpailijat: Leroy Merlin, OBI, Castorama, Maxidom ja Petrovich
Valko-Venäjä 10 %*. Pääkilpailijat: Mile, Materik ja Praktik

Onninen

Suomi 37 % (STK, LVI-TEK). Pääkilpailijat: LVI Dahl, Ahlsell, SLO ja Rexel
Ruotsi 6 % (SEG, RGF). Pääkilpailijat: Ahlsell, Dahl, Elektroskandia ja Rexel
Norja 20 % (EFO). Pääkilpailijat: Elektroskandia, Solar ja Ahlsell
Puola 5 %*. Pääkilpailijat: TIM, Sonepar, Grodno, Bims, Tadmar (Saint-Gobain) ja Grudnik
Viro 13 %*. Pääkilpailijat: FEB (Ahlsell), SLO ja W.E.G (Würth)
Latvia 4 %*. Pääkilpailijat: Sanistal, EVA-SAT ja SLO
Liettua 4 %*. Pääkilpailijat: Sanistal, Dahlgera (Dahl) ja Elektrobalt (Würth)

Maatalouskauppa

Suomi 27 %*. Pääkilpailijat: Danish Agro (Hankkija Oy), Turun Konekeskus ja Raisioagro

Konekauppa

Suomi (lähde: Trafi)

Perämoottorit** 45 % (Yamaha)
Veneet** 23 % (Yamarin, Suvi)
Moottoripyörät** 23 % (Yamaha)
Traktorit** 10 % (Massey Ferguson)
Kevyet < 750 kg tavarakuljetusperävaunut 15 % (Muuli)

** rekisteröitävät

Baltia 19 % (Keskon oma arvio)

Urheilukauppa

Intersport, Budget Sport, The Athlete's Foot ja Kesport
Suomi 30 % (Tilastokeskus ja Keskon oma arvio). Pääkilpailijat: Stadium, XXL, Sportia ja Top Sport

Kenkäkauppa

Kookenkä ja Kenkäexpertti
Suomi 10 %*. Kilpailijat: muut erikoisliikkeet, tavaratalot, hypermarketit, urheilukaupat ja verkkokaupat

Huonekalukauppa

Asko ja Sotka
Suomi 23 %*. Kilpailijat: IKEA, JYSK, Masku ja Isku

* Keskon oma arvio

Liikevaihto 2016 

Vertailukelpoinen liikevoitto 2016

Takaisin ylös