K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Lomalla, töissä vai vapaalla

Sasu Hamina | 18.12.2014

Kesällä suurin osa asiakkaistamme on lomalla. Samalla osa asiakkaistamme myös suuntaa maakuntaan tai ulkomaille. Pienemmästä asiakasmäärästä johtuen kesä on osastojen vastuuhenkilöille otollista aikaa viettää omaa kesälomaansa. Käytännössä tällöin kauppaa pyöritetään kausityöntekijöiden voimin, jotka meillä ovat työskentelevät talvisin ilta- ja viikonlopputyöntekijöinä.
Mielestäni olemme onnekkaita, että kausivaihtelusta johtuen juuri kesä on hiljaisempaa aikaa, koska tällöin jokainen saa viettää lomansa haluamaansa aikaan, eikä tarvitse jakaa vastuuhenkilöiden loma-aikoja sesonkikiireiden mukaan osiin tai heille vähemmän toivottuun ajanjaksoon. Tänä vuonna lomien jakaminen onnistui melko hyvin toiveiden mukaisesti ja kausityöntekijöiden ylimääräisten vapaatoiveiden täyttämisessä ollaan onnistuttu lyhyelläkin varoitusajalla.

Henkilökunta lomailee ja pitää vapaitaan toiveidensa mukaisesti, mutta entä kauppias? Olen itse halunnut aina toteuttaa henkilökunnan toiveet ensisijaisesti ja pyrkiä suunnittelemaan perheemme menot näiden mukaan. Välillä käykin niin, että perhe menee menojaan, kun kauppias hoitaa homman kaupalla. Nautin työstäni todella paljon, mutta välillä on kuitenkin ladattava akkuja. Kesäajan vapaiden pitäminen vaatiikin hiukan suunnittelua, ennakointia ja ohjausta talvikautta enemmän. Mutta onneksi henkilökuntani on taas joustanut loistavasti ja olen päässyt lataamaan akkujani aina tarpeen mukaan.

Koska kesäaikaan asiakasmäärät laskevat, tämä tietää myös henkilöstökulujen optimoimista ja myös kauppiaalle pidempiä työpäiviä kassalla. Vastuuhenkilöiden ollessa lomalla tai vapaalla, kauppiaan rooli seurannassa ja henkilökunnan ohjauksen tarve kasvavat. Pitää pystyä olemaan askeleen edellä henkilökuntaa ja pyrittävä ennakoimaan tilanteita mahdollisuuksien mukaan. Myös helteiden aiheuttamat haasteet kylmäkoneiden kanssa, ovat lisänneet kuormitusta ja erityisesti ilta- ja yöaikaan. Olen jopa puhelimitse delegoinut kylmäkoneiden huoltamista henkilökunnalle Tallinnasta käsin, jotta pystyisimme takaamaan tuotteiden laadun, koska kellään vuorossa olevalla ei ollut aiempaa kokemusta kyseisestä kylmäkoneviasta. Eli kaikki tämä lisää normaalia työmäärää huomattavasti, niin kauppiaalla kun henkilökunnallakin.
Käytännössä kesä on antoisaa aikaa, kun saan olla asiakkaiden keskuudessa enemmän. Pääsen seuraamaan nuorien kausityöntekijöiden ammattitaidon kehittymistä vastuullisissa tehtävissä. Sekä opin itse paljon uusia asioita kaupan laitteistoista ja henkilöstön ohjaamisesta.

P.S. Tämän olin kirjoittanut jo kesällä, mutta jostain syystä se jäi julkaisematta. Joten näillä kesäisillä tunnelmilla kohti Joulua :)

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös