K-kauppias-blogi

Blogi K-kauppiasvalmennuksesta, kauppiaaksi kasvamisesta ja kaupan arjen iloista. Aitoja tarinoita ja elämänmakuisia kokemuksia kauppiasuran alusta.

 

 

Kauppias jolla ei ole koskaan syysflunssaa

09.09.2013

Syysflunssa. Kaikilla työpaikoilla tulee eteen tilanteita, että työkaveri on kipeänä. Virastoissa paperinpyörittäjien hommat jäävät laatikoihin odottamaan kun muut eivät osaa niitä hoitaa, mutta ruokakaupan on pyörittävä tasaisesti joka päivä ilman, että asiakas huomaa poissaoloja.

         Isossa työporukassa tuntuu, että joku on jatkuvasti sairaana. Työvuorolista toteutuu aika harvoin sellaisena jota olen alunperin suunnitellut. Olen keksinyt ratkaisun siihen, miten sairauspoissaoloista työpaikalla selvitään parhaiten. Ratkaisu on se, että kenenkään vastuulla ei ole sellaisia töitä, joita joku muu ei pystyisi hoitamaan. Ennen vanhaan kaupoissa oli jäykkä hierarkia kuka sai mitäkin tehdä. Kenenkään varpaille ei saanut hyppiä tai toisen tonttia mennä sotkemaan, mutta nykyään tilanne on toinen. Kun porukalla tehdään, kaikki ovat jatkuvasti selvillä myös muiden töistä ja näin ollen pystytään myös joustamaan ja toinen toisiaan auttamaan. Vanhakantainen ajattelu siitä, että jokainen huolehtikoon omasta tontistaan, ei ole enää tätä päivää. Kannustan toisten töihin tutustumista ja kiertoa töissä niin, että jokainen on välillä kassalla tai eri osastoilla missä se oma homma on totuttu tekemään. Tietotekniikka on tehnyt tilaustoiminnankin sellaiseksi, että kuka tahansa ammattitaitoinen työntekijä pystyy hoitamaan isoja kokonaisuuksia ja tekemään eri osastojen töitä.

        Syysflunssien aikaan kyky delegoida ja tehdä itse muiden töitä ratkaisee paljon. Yleensä kauppiaan päivä pitenee juuri sen verran, kuinka onnistuneesti delegoinnin ja työjärjestelyn onnistuu itse tekemään. Stressinsietokyky täytyy tässä ammatissa olla korkea, vaikka joku asia ottaa kuinka paljon päähän niin sen ei voi antaa näkyä, eivätkä arjen vaikeudet saa nousta ajatuksissa jatkuvasti päällimmäisiksi. Pilkunviilaajat tai pikkuasioihin takertujat eivät pärjää tässä ammatissa. Hyvä huumorintaju auttaa myös selviämään arjen haasteista huononakin päivänä. Omista luonteenpiirteistäni ihan paras on se, että olen aika hidas ja harkitsevainen joten en juuri koskaan tee mitään tyhmiä ratkaisuja hätäpäissäni. En oikeastaan edes tunnista tilannetta jossa en keksisi jotain järkevää ratkaisua vaikka kaikki kaatuu päälle. Ennemminkin ajattelen niin päin, että antaa tulla vaan, haasteet pitävät mielen virkeänä. Jos huolia kasaantuu liikaa, soitetaan kollegalle ja todetaan yhdessä, että tämähän on vain arkea kauppiaan ammatissa, turha murehtia liikaa. Niin ja sitä syysflunssaa ei kauppias sairasta itse koskaan…

Viimeisimmät postaukset
Blogiarkisto
Takaisin ylös