“Merkittävin jätteiden kierrätystä tehostava muutos sitten pahvinkeräyksen alkamisen" – K-kauppojen energia- ja sekajätteen määrä puolittuu muovipakkausten keräyksen myötä

Uuden jätelain mukanaan tuoma yritysten muovipakkausten erilliskeräys on suurin kertamuutos K-kauppojen jätteiden lajittelussa sitten pahvinkeräyksen alkamisen 1990-luvulla. K-ryhmässä on tammi-elokuun aikana kerätty kierrätykseen jo 200 tonnia enemmän muovijätettä kuin vastaavana aikana viime vuonna.
Kuva: Kehittyvä kauppa 10/2023

Tavaroiden kuljetus ja hyllytys kaupoissa tuottaa päivittäin suuret määrät styroksi- ja muovilaatikoita, jotka on Suomessa tähän asti lajiteltu polttoon ohjautuvaan energia- ja sekajätteeseen. 

Uuden jätelain vauhdittamana jäteyhtiöt alkoivat vuoden 2023 alussa tarjota mahdollisuutta lajitella myös kaupoissa syntyvät muovipakkausjätteet erikseen. K-ruokakaupoissa, K-Rauta-kaupoissa ja yritysasiakkaita palvelevissa Onninen Express -myymälöissä on jo lähdetty mukaan keräämään erikseen muovipakkauksia.

”Kaupoissa tarvitaan päivittäin suuret määrät esimerkiksi styroksisia kalalaatikoita, irtokarkkilaatikoita ja kukkaämpäreitä ja -alustoja. Mahdollisuus toimittaa nämä pakkaukset erikseen kierrätykseen ja uusiokäyttöön edistää kiertotaloutta. Muovipakkausten erilliskeräys on merkittävin jätteiden kierrätystä tehostava muutos sitten pahvinkeräyksen alkamisen. Esimerkiksi K-Citymarketeissa saadaan energia- ja sekajätteen osuutta nyt pienennettyä noin puoleen aiemmasta”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski.

Muovipakkaukset lajittelevien kauppojen määrä kasvaa koko ajan, ja K-ryhmästä on saatu erilaisia muoveja kiertoon tammi-elokuussa jo 200 tonnia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kauppojen kierrätysluvut nousevat muovipakkausten keräyksen myötä tänä vuonna korkeammiksi kuin koskaan aikaisemmin – yhdessä pilottikaupassa jopa 95 prosentin kierrätysasteeseen. 

”Kannustamme kaikkia kauppojamme lähtemään laajasti mukaan yritysmuovien erilliskeräykseen. Haluamme omalla esimerkillämme kannustaa myös asiakkaitamme panostamaan muovien lajitteluun, jotta arvokkaat raaka-aineet saadaan kierrätykseen”, sanovat Hanna Lehmuskoski ja vastuullisuuspäällikkö Tiina Kotipelto Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupasta.

Asiakkaat voivat viedä kotitalouksien pakkausjätteet K-ruokakauppojen yhteydessä oleviin Rinki-ekopisteisiin. Vuoden 2022 lopussa kauppojen yhteydessä oli yhteensä 400 Rinki-ekopistettä, joissa asiakkaat voivat lajitella kartongin, lasin ja metallin. Lisäksi muovia kerättiin 226 ekopisteessä. Ekopisteisiin tuotiin vuoden 2022 aikana yhteensä yli 16 600 tonnia jätettä. 

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön painopisteistä. K-ryhmän pakkaus- ja muovilinjauksissa on asetettu tavoitteita, jotka tähtäävät muovin käytön vähentämiseen ja pakkausten kierrätettävyyden parantamiseen. Esimerkkinä toimialojen omista toimenpiteistä Keskon rakentamisen ja talotekniikan toimiala liittyi Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen ensimmäisenä kaupan alan yrityksenä vuonna 2022.  

Lue lisää aiheesta Kehittyvä kauppa -lehdestä


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös