Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Jussi Rinttilä: K-kiertotaloutta Gasumin tapaan

Jussi Rinttilä | 04.01.2019

K-ryhmä tunnetaan vahvana vastuullisena toimijana. Meillä gasumlaisilla on ollut ilo päästä tekemään kestävyystarinaa K-ryhmän kanssa yhdessä. Gasum tunnetaan kotimaisena energia-alan asiantuntijana, ja koko ajan paremmin myös toimistaan kiertotalouden edistäjänä, sekä puhtaamman ympäristön tekijänä. Olemme auttaneet viime vuosina teollisuutta ja liikennettä ottamaan merkittäviä harppauksia kohti vähähiilistä tulevaisuutta Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Kaikkea toimintaamme yhdistää yhteinen elementti – metaanimolekyyli.

Otamme vastaan noin miljoona tonnia biomassaa vuosittain ja tuotamme siitä biokaasua ja kierrätysravinteita sekä lannoitteita asiakkaillemme. Biokaasua voi myös hyödyntää elintarviketuotannossa. Tiesitkö, että Turengin jäätelötehtaalla valmistettavat K-ryhmän Pirkka-jäätelöt valmistetaan kotimaisella ja uusiutuvalla, Gasumin tuottamalla biokaasulla? Jäätelön valmistuksessa Turengin tehtaalla käytetty biokaasu on valmistettu K-ruokakaupoissa syntyvästä syömäkelvottomasta biojätteestä, jonka Lassila & Tikanoja toimittaa biokaasulaitoksellemme.

Kaiken lisäksi Stora Enso valmistaa Pirkka-jäätelöpakkaukset käyttäen kartonkitehtaansa polttoaineena myös biokaasua. Upean kiertotaloustarinan täydentävät vielä K-ryhmän kaasukäyttöiset rekat, jotka kuljettavat lastia puhtaasti kaasulla. Energian ohella K-ryhmän biojätteistä syntyy orgaanisia kierrätysravinteita.

Biokaasun tuotantoprosessissa typpi, fosfori, kalium ja hiili saadaan uudelleen luonnon kiertokulkuun uutta satoa kasvattamaan. Hyödyntämällä prosessissa syntyneitä kierrätysravinteita vähennetään myös fossiilisten ja tuontilannoitteiden käyttöä. Biokaasun tuotantoprosessista syntyneet ravinteet sopivat koostumukseltaan hyvin esimerkiksi teollisuuden prosesseihin savukaasupäästöjen hillitsemiseksi sekä pelloille ympäristöystävälliseksi lannoitteeksi. Turun biokaasulaitokseltamme syntyvistä rejektivesistä prosessoidaan haihdutustekniikan avulla ammoniakkiliuosta, jota esimerkiksi Algol Chemicals jakelee teollisuuden loppukäyttäjille kierrätystuotteena.

Kiertotalouden periaatteena on hyödyntää aikaisemmin hukkaan mennyt materiaali ja energia uudelleen. Tämä tarjoaa luonnollisen ratkaisun maailman kantokyvyn ongelmille energiankäytön ja väestönmäärän kasvaessa. Biokaasu on loistava esimerkki kiertotalouden ratkaisuista – se on kotimainen polttoaine, joka tuotetaan lähellä ja jota hyödyntämällä minimoidaan sekä hukkaan heitetyn jätteen että päästöjen määrä.

Kirjoittajana on Gasumin biokaasun myyntijohtaja Jussi Rinttilä

Ps. Kiertotaloutta edistetään aina yhteisvoimin. Viimeksi K Team -päivillä Tampereella pidimme yhteistä osastoa yhteistyökumppaniemme Lassila &Tikanojan ja Stora Enson kanssa. Metaanista on moneksi ja se yhdistää.

Takaisin ylös