Auto- ja konekauppa

Auto- ja konekaupan muodostavat VV-Auto ja Konekesko tytäryhtiöineen. VV-Auto on Volkswagen-konsernin valmistamien autojen maahantuontiin, vähittäiskauppaan ja jälkimarkkinointiin erikoistunut palveluyritys. Konekesko tarjoaa asiakkaiden arvostamia konekaupan tuotteita ja palveluita Suomessa ja Baltiassa.

VV-Auto

VV-Auto on Volkswagen-, Audi- ja SEAT-henkilöautojen sekä Volkswagen-hyötyautojen maahantuoja ja markkinoija Suomessa sekä SEATin osalta myös Virossa ja Latviassa. VV-Auto toimii myös merkittävänä autojen vähittäiskauppiaana ja tarjoaa jälkimarkkinointipalveluja omissa liikkeissään pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

 

 

Volkswagen-henkilöautoasiakkaita palvellaan yhteensä 40 myynti- ja 55 huoltotoimipaikassa. Volkswagen-hyötyautoilla on 39 myynti- ja 54 huoltotoimipaikkaa. Audi-jälleenmyyntiverkosto käsittää 21 myynti- ja 25 huoltotoimipaikkaa. SEATia myydään 21 ja huolletaan 35 toimipaikassa Suomessa. Baltiassa toimii neljä SEATin myynti- ja huoltotoimipaikkaa.

Volkswagen-, Audi- ja SEAT-mallistot monipuolistuivat merkittävästi vuoden 2013 aikana. Uusina Volkswagen-malleina markkinoille tulivat Golf Variant, Jetta Hybrid, Golfin GTI- ja GTD-versiot, Beetle Cabriolet, bio-/maakaasukäyttöinen eco up! ja siviiliversio rallimenestyjästä Polo R WRC:stä. Audi esitteli uudet A3 Sportback- ja Sedan- mallit, A6- ja A7-mallit täydentyivät RS-malleilla ja markkinoille tulivat myös RSQ3 ja SQ5 sekä uudistuneet A8- ja S8-mallit. SEATin vuoden uutuuksia olivat uusi Mii ja Toledo sekä Leonin SC- ja ST-versiot.

Automerkkien haluttavuutta eli merkkipreferenssiä ja esilläoloa mittaavassa Autoilijabarometrissä (TNS Gallup) Volkswagen on jo vuosia ollut selkeästi halutuin automerkki Suomessa. Audi on pitänyt puolestaan jo pitkään haluttavuudessa luokkansa muut kilpailijat takanaan. Mallistouudistuksensa myötä myös SEAT on löytänyt oikean suunnan ja parantanut asemaansa haluttavuusmittauksessa.

VV-Auto kehittää jatkuvasti sähköisiä palveluitaan ja tarjoaa asiakkailleen esimerkiksi nykyaikaisen, päätelaiteriippumattoman tavan varata autolle huoltoaika. Varauspalvelu vastaa asiakkaan odotuksiin asioida silloin kun se asiakkaalle itselleen parhaiten sopii. Palvelussa asiakas voi valita täsmällisen ajankohdan toimipistekohtaisesti vapaana olevista huoltoajoista ja saa varausta tehdessään tietää huoltotapahtuman hinnan samalla kun valitsee tilattavia töitä autolleen. Vuonna 2013 palvelu otettiin käyttöön Audi Center Airportissa, Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Se on Suomessa lajissaan parhaita palveluita, joita asiakkaalle tarjotaan.

Konekesko

Konekesko on rakennus-, materiaalinkäsittely-, ympäristö- ja maatalouskoneiden, kuorma- ja linja-autojen sekä vapaa ajankoneiden maahantuontiin, kauppaan ja jälkimarkkinointiin keskittyvä konekaupan yritys. Konekesko toimii Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

 

 

Konekeskon suurin liiketoiminta-alue on maatalouskoneet. Suomessa päämerkit ovat Massey Ferguson -traktorit ja Claas-leikkuupuimurit. Baltian maissa valikoimaan kuuluvat myös Claas-traktorit sekä työkonevalikoima, joista tärkeimmät merkit ovat Claas, Lemken, Hardi ja Umega. Claas-puimurit on markkinajohtaja jokaisessa Baltian maassa, ja Latviassa Konekesko nousi markkinajohtajaksi myös traktoreissa.

Konekeskon vapaa-ajankoneiden myynti perustuu läheiseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhän Yamaha Motor Co. Ltd:n kanssa. Yamaha-moottoripyöriä, -mopoja, -mönkijöitä, -moottorikelkkoja, -perämoottoreita, -generaattoreita, -vesijettejä ja -lumilinkoja myy Suomen laajin jälleenmyyjäverkosto.

Konekeskon omat venemerkit ovat Yamarin, Yamarin Cross, Suvi ja Palta. Vuoden aikana tuli markkinoille viisi uutta Yamarin- ja Suvi-mallia. Konekesko edustaa lisäksi Linder-, Zodiac- ja TG-veneitä.

Yamaha toi markkinoille useita uusia moottoripyörien, moottorikelkkojen, mönkijöiden ja perämoottoreiden malleja. Yamaha on ollut perämoottoreiden markkinajohtaja vuodesta 1977 alkaen ja se säilytti ykkösasemansa myös moottoripyörien markkinajohtajana Suomessa. Yamarinin markkinaosuus kasvoi rekisteröidyissä veneissä.

Konekeskolla on oma myyntiverkosto rakennus-, materiaalinkäsittely- ja ympäristökoneille Suomessa ja Baltiassa. Tunnetuimpia merkkejä ovat Kobelco, Kubota, Sennebogen, Weidemann, Grove ja Still. Baltiassa Konekeskon edustukseen kuuluvat lisäksi Ponsse- metsäkoneet sekä Dynapac-jyrät ja -asfalttikoneet. Konekesko aloitti CNH:n ja Kobelcon yhteistyön purkauduttua ensimmäisenä Kobelcon uutena maahantuojana Euroopassa.

Suomessa Konekesko vastaa myös MAN-kuorma-autojen sekä MAN- ja Neoplan-linja-autojen myynnistä ja jälkimarkkinoinnista.

 

markkinaosuudet (2013)

Autokauppa, Suomi

 • VV-Auton markkinaosuus 20,6 % (Volkswagen-, Audi- ja SEAT-henkilöautot sekä Volkswagen-hyötyautot yhteensä)
 • Volkswagen-henkilöautot 12,4 %
 • Audi 5,5 %
 • SEAT 1,6 %
 • Volkswagen-hyötyautot 30,8 %

Konekauppa, Suomi

 • Perämoottorit* 48,6 % (Yamaha, Selva)
 • Veneet* 24,2 % (Yamarin, Suvi, Linder, TG, Zodiac, Palta)
 • Moottoripyörät* 15,6 % (Yamaha)
 • Traktorit* 10,2 % (Massey Ferguson)
 • Kuorma-autot*, yli 6 t, 3,9 % (MAN)
 • Kevyet < 750 kg tavarakuljetusperävaunut 16,2 % (Muuli)

 

* rekisteröitävät

 

Lisätietoja

Lue lisää auto- ja konekaupasta (vuosikertomus 2013) »