JÄLJITÄ TUOTTEESI
Teemme K-ryhmässä jatkuvasti työtä hankintaketjujemme läpinäkyvyyden edistämiseksi. Haluamme tällä Tuotteiden jäljillä -sivustolla avata tuotteiden alkuperää asiakkaillemme.
Mistä ovat kotoisin mywear t-paita, Pirkka- ja K-Menu-tonnikalat ja ananassäilykkeet, Pirkka Reilun kaupan ruusut ja PROF Timber -puutavara? Haluamme lisätä hankintaketjujemme läpinäkyvyyttä kertomalla tuotteidemme alkuperästä ja reitistä K-kaupan hyllylle. Valitse tuote ja lue lisää.
Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeissä käytetään Smooth Cayenne – lajikkeen ananasviipaleita, -paloja ja -murskaa. Ne ovat laadultaan hyviä, edullisia ja huolettomia vaihtoehtoja arkeen – myös tuoreiden hedelmien tilalle. Ananas on purkitettu omassa mehussaan ilman lisättyä sokeria.
Trooppisten ananaskasvien (Bromeliaceae) heimon tunnetuin edustaja on pääasiassa ravintokasvina käytetty hedelmäananas (Ananas comosus). Sitä, kuten eräitä muitakin suvun muotoja, voidaan pitää myös huonekasveina. Ananakset ovat alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta.
Kotivararuokia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota elintarvikkeiden säilyvyyteen ja valmistustapaan. Ananassäilykkeet säilyvät pitkään ja ne voidaan syödä kypsentämättä. Kotivaraksi ei kannata hamstrata itselleen epämieluisia ruokia, vaan sellaista syötävää, jota on helppo käyttää arjessa muutenkin.
Ananas on jo muinaisten Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen viljelemä trooppinen kasvi. Eurooppaan se levisi löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen kuljettamana vuonna 1494. Ananasta pidettiin Euroopassa harvinaisena luksushedelmänä, joten siitä tuli vieraanvaraisuuden symboli. Esimerkiksi englantilaisten vanhojen kartanoiden portinpielistä voi edelleen löytää ananasveistoksia.
Pirkka- ja K-Menu-säilykeananakset viljellään Thaimaassa, joka on nykyään yksi suurimmista ananasten tuottajista ja viejistä maailmassa. Pienviljelijät, joiden viljelemä pinta-ala on yleensä 1–5 hehtaaria, muodostavat yli 95 prosenttia kaikista ananaksen tuottajista. Viimeisen viiden vuoden aikana keskimääräinen vuosituotanto on ollut kaksi miljoonaa tonnia. Noin 100 000 hehtaarin kokonaistuotantoalue jakautuu kolmelletoista maakunnalle, mutta suurin osa ananastiloista sijaitsee Thaimaanlahden itä- ja länsirannikolla.
Ananakset istutetaan emokasvien pistokkaista. Ananaksen hedelmä kasvaa noin metrin korkuisissa pensaissa.
Sadonkorjuu tapahtuu kesäkaudella maalis-heinäkuussa ja talvikaudella loka-helmikuussa. Kypsät hedelmä painavat puolestatoista kilosta kolmeen kiloon. Ananakset kerätään käsin.
Pirkka- ja K-Menu-säilykkeiden ananakset tulevat neljältä eri plantaasilta, joista suurin on Nangtakien-plantaasi. Ne sijaitsevat Chon Burin maakunnassa Thaimaan itäosassa. Ananakset poimitaan noin 19-21 kuukauden kasvukauden jälkeen ja kun sadonkorjuu on tehty, ne kuljetetaan kuorma-autoilla Amphoe Bangungissa sijaitsevalle tehtaalle, jossa käsittely ja purkitus tapahtuu saman päivän aikana. Tehtaalta Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeet matkaavat ensin rekalla merikonttiin lastattuna Laem Chabangin satamaan. Satamasta matka jatkuu isolla valtamerilaivalla Bremerhaveniin Saksaan, josta edelleen pienemmällä laivalla Helsingin Vuosaaren satamaan. Säilykkeet toimitetaan Vuosaaresta rekalla K-ryhmän keskusvarastoon Vantaan Hakkilaan. Ananassäilykkeiden matka Suomeen kestää kokonaisuudessaan noin kuusi viikkoa.
Alta näet tavarantoimittajan ja tehtaan, joissa Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeet valmistetaan.
Hyödynnämme riskimaissa sijaitsevien tehtaiden ja viljelmien työolojen arvioinnissa kansainvälisiä sosiaalisen vastuun auditointi- ja sertifiointijärjestelmiä, ensisijaisesti amfori BSCI -auditointia. Sosiaalisen vastuun auditoinneilla ja sertifioinneilla arvioidaan mm. tuotannon työolojen turvallisuutta, työntekijöiden palkkausta ja työaikoja sekä järjestäytymis- ja neuvotteluoikeutta. Lapsi- tai pakkotyövoiman käyttö on ehdottomasti kielletty. Ananassäilykkeet toimittava tehdas on ollut amforiBSCI:n sosiaalisen vastuun auditoinnin piirissä vuodesta 2016.
Ananaksen tuotantoon voi liittyä epäkohtia erityisesti työn sesonkiluonteisuuden ja siirtotyöläisten käyttämisen vuoksi. Satokauden ulkopuolella tehdas voi olla suljettuna useiden kuukausien ajan. Linjastojen ollessa pois käytöstä ei työntekijöille aina makseta palkkaa, vaikka laki sitä edellyttääkin. Suuri osa rekrytointiin liittyvistä ihmisoikeusongelmista kumpuaa siirtotyöntekijöiltä perittävistä rekrytointi- ja dokumenttimaksuista, jotka kansainvälisten ihmisoikeusstandardien mukaan kuuluvat kokonaisuudessaan työnantajan maksettaviksi. Rekrytointimaksujen periminen siirtotyöntekijöiltä on ollut Thaimaassa laitonta vasta vuodesta 2017 lähtien. Yleistä on myös runsas lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttö, joka on haitallista viljely-ympäristölle.
Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeet tulevat tehtaalta, joissa työntekijät saavat palkkaa myös silloin, kun tuotantolinjastot ovat väliaikaisesti kiinni sesonkien välissä. Noin puolet työntekijöistä on thaimaalaisia ja loput saapuvat Laosista, Myanmarista ja Kambodžasta. Tavarantoimittajayritys vastaa täysin rekrytointi- ja dokumenttimaksuista, jotka liittyvät siirtotyöntekijöiden rekrytointiin.
Plantaaseilla, joissa Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeiden ananakset viljellään, on ohjelma ja suunnitelma lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön vähentämiseen vaihtamalla ne luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin. Luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä pyritään estämään ja maaperän ravinteiden tasapainoa hallitsemaan pitämällä lyhyitä taukoja viljelystä tai viljelemällä muita kasveja ananaksen viljelyaikojen välissä.
Ananas maistuu erityisesti hedelmäsalaatissa ja muissa jälkiruoissa, kuten sorbeteissa. Pääruoissa se tuo makeutta esimerkiksi broileri-, possu- ja kalaruokiin. Ananasta kannattaa kokeilla myös salaatteihin sekä hapanimeliin ja muihin etnisiin ruokiin. Lisäksi se on herkullista grillattuna.
Ananassäilykkeet ovat käteviä käyttää ja niiden annostelu on helppoa. Säilykemuodossa ananasta on saatavilla ympäri vuoden ja sen pehmeämpi koostumus voi helpottaa käyttöä resepteissä, joissa halutaan lopputulokseksi pehmeä hedelmä.
K-ruoka.fi-sivustolta ja K-ruoka-sovelluksesta löydät paljon inspiroivia reseptejä ananaksesta.