JÄLJITÄ TUOTTEESI
Teemme K-ryhmässä jatkuvasti työtä hankintaketjujemme läpinäkyvyyden edistämiseksi. Haluamme tällä Tuotteiden jäljillä -sivustolla avata tuotteiden alkuperää asiakkaillemme.
Mistä ovat kotoisin mywear t-paita, Pirkka- ja K-Menu-tonnikalat ja ananassäilykkeet, Pirkka Reilun kaupan ruusut ja PROF Timber -puutavara? Haluamme lisätä hankintaketjujemme läpinäkyvyyttä kertomalla tuotteidemme alkuperästä ja reitistä K-kaupan hyllylle. Valitse tuote ja lue lisää.
Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeissä käytetään Smooth Cayenne – lajikkeen ananasviipaleita, -paloja ja -murskaa. Ne ovat laadultaan hyviä, edullisia ja huolettomia vaihtoehtoja arkeen – myös tuoreiden hedelmien tilalle. Ananas on purkitettu omassa mehussaan ilman lisättyä sokeria.
Trooppisten ananaskasvien (Bromeliaceae) heimon tunnetuin edustaja on pääasiassa ravintokasvina käytetty hedelmäananas (Ananas comosus). Sitä, kuten eräitä muitakin suvun muotoja, voidaan pitää myös huonekasveina. Ananakset ovat alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta.
Kotivararuokia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota elintarvikkeiden säilyvyyteen ja valmistustapaan. Ananassäilykkeet säilyvät pitkään ja ne voidaan syödä kypsentämättä. Kotivaraksi ei kannata hamstrata itselleen epämieluisia ruokia, vaan sellaista syötävää, jota on helppo käyttää arjessa muutenkin.
Ananas on jo muinaisten Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen viljelemä trooppinen kasvi. Eurooppaan se levisi löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen kuljettamana vuonna 1494. Ananasta pidettiin Euroopassa harvinaisena luksushedelmänä, joten siitä tuli vieraanvaraisuuden symboli. Esimerkiksi englantilaisten vanhojen kartanoiden portinpielistä voi edelleen löytää ananasveistoksia.
Pirkka- ja K-Menu-säilykeananakset viljellään Thaimaassa, joka on nykyään yksi suurimmista ananasten tuottajista ja viejistä maailmassa. Pienviljelijät, joiden viljelemä pinta-ala on yleensä 1–5 hehtaaria, muodostavat yli 95 prosenttia kaikista ananaksen tuottajista. Viimeisen viiden vuoden aikana keskimääräinen vuosituotanto on ollut kaksi miljoonaa tonnia. Noin 100 000 hehtaarin kokonaistuotantoalue jakautuu kolmelletoista maakunnalle, mutta suurin osa ananastiloista sijaitsee Thaimaanlahden itä- ja länsirannikolla.
Ananakset istutetaan emokasvien pistokkaista. Ananaksen hedelmä kasvaa noin metrin korkuisissa pensaissa.
Sadonkorjuu tapahtuu kesäkaudella maalis-heinäkuussa ja talvikaudella loka-helmikuussa. Kypsät hedelmä painavat puolestatoista kilosta kolmeen kiloon. Ananakset kerätään käsin.
Alta näet tavarantoimittajat ja tehtaat, joissa Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeet valmistetaan.
Ananaksen tuotantoon voi liittyä epäkohtia erityisesti työn sesonkiluonteisuuden ja siirtotyöläisten käyttämisen vuoksi. Banbung Factoryn työntekijöille maksetaan palkkaa myös sesonkien ulkopuolella. Noin puolet työntekijöistä on thaimaalaisia, loput siirtotyöntekijöitä Laosista, Myanmarista ja Kambodžasta. Yritys kattaa kaikki siirtotyöntekijöiden rekrytointi- ja dokumentointikulut. Tehdas on ollut amfori BSCI -auditoinnin piirissä vuodesta 2016. Plantaaseilla pyritään vähentämään kemikaalien käyttöä ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta pitämällä lyhyitä taukoja viljelystä tai viljelemällä muita kasveja ananaksen viljelyaikojen välissä.
GGP on yksi maailman suurimmista ananaksen tuottajista. Terbanggi Besarissa toimivassa tehtaassa toiminta on ympärivuotista, mikä vähentää sesonkityön haasteita. Yritys panostaa ympäristövastuuseen: sadeveden keräystä on hyödynnetty jo 1980-luvulta alkaen, jätteet kierrätetään biokaasuksi ja luomulannoitteeksi, ja viljelykierrolla ylläpitää maaperän hedelmällisyyttä. Työntekijöille ja heidän perheilleen tarjotaan asuminen, terveydenhuolto ja koulutus. Myös paikallisyhteisöjä tuetaan aktiivisesti. GGP:llä on useita vastuullisuussertifikaatteja ja se on saanut useita tunnustuksia vastuullisuustyöstään.
Ananas maistuu erityisesti hedelmäsalaatissa ja muissa jälkiruoissa, kuten sorbeteissa. Pääruoissa se tuo makeutta esimerkiksi broileri-, possu- ja kalaruokiin. Ananasta kannattaa kokeilla myös salaatteihin sekä hapanimeliin ja muihin etnisiin ruokiin. Lisäksi se on herkullista grillattuna.
Ananassäilykkeet ovat käteviä käyttää ja niiden annostelu on helppoa. Säilykemuodossa ananasta on saatavilla ympäri vuoden ja sen pehmeämpi koostumus voi helpottaa käyttöä resepteissä, joissa halutaan lopputulokseksi pehmeä hedelmä.
K-ruoka.fi-sivustolta ja K-ruoka-sovelluksesta löydät paljon inspiroivia reseptejä ananaksesta.