TUTUSTU TUOTTEISIIN

Mistä ovat kotoisin mywear t-paita, Pirkka- ja K-Menu-tonnikalat ja ananassäilykkeet, Pirkka Reilun kaupan ruusut ja PROF Timber -puutavara? Haluamme lisätä hankintaketjujemme läpinäkyvyyttä kertomalla tuotteidemme alkuperästä ja reitistä K-kaupan hyllylle. Valitse tuote ja lue lisää.

Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeet

MISTÄ SÄILYKEANANAKSET OVAT KOTOISIN?

Ananas on jo muinaisten Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen viljelemä trooppinen kasvi. Eurooppaan se levisi löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbuksen kuljettamana vuonna 1494. Ananasta pidettiin Euroopassa harvinaisena luksushedelmänä, joten siitä tuli vieraanvaraisuuden symboli. Esimerkiksi englantilaisten vanhojen kartanoiden portinpielistä voi edelleen löytää ananasveistoksia.

Pirkka- ja K-Menu-säilykeananakset viljellään Thaimaassa, joka on nykyään yksi suurimmista ananasten tuottajista ja viejistä maailmassa. Pienviljelijät, joiden viljelemä pinta-ala on yleensä 1–5 hehtaaria, muodostavat yli 95 prosenttia kaikista ananaksen tuottajista. Viimeisen viiden vuoden aikana keskimääräinen vuosituotanto on ollut kaksi miljoonaa tonnia. Noin 100 000 hehtaarin kokonaistuotantoalue jakautuu kolmelletoista maakunnalle, mutta suurin osa ananastiloista sijaitsee Thaimaanlahden itä- ja länsirannikolla.

ANANAKSEN VILJELY JA SADONKORJUU

Ananassäilykkeet_Jäljillä_tuottaja_720x405-01.svg

Ananakset istutetaan emokasvien pistokkaista. Ananaksen hedelmä kasvaa noin metrin korkuisissa pensaissa.

Sadonkorjuu tapahtuu kesäkaudella maalis-heinäkuussa ja talvikaudella loka-helmikuussa. Kypsät hedelmä painavat puolestatoista kilosta kolmeen kiloon. Ananakset kerätään käsin.

ANANAKSEN TIE VILJELMÄLTÄ KAUPPAAN

ANANAS PURKKIIN TEHTAALLA

Alta näet tavarantoimittajat ja tehtaat, joissa Pirkka- ja K-Menu-ananassäilykkeet valmistetaan.

Tavarantoimittaja:
Siam Food Products Public Company Limited
Yhteistyötä vuodesta:
2002
Tehdas:
Banbung Factory
Auditointi vuonna:
11/2023
Tavarantoimittaja:
Great Giant Pineapple
Yhteistyötä vuodesta:
2025
Tehdas:
Terbanggi Besar

Siam Food Products Public Company Limited

Ananaksen tuotantoon voi liittyä epäkohtia erityisesti työn sesonkiluonteisuuden ja siirtotyöläisten käyttämisen vuoksi. Banbung Factoryn työntekijöille maksetaan palkkaa myös sesonkien ulkopuolella. Noin puolet työntekijöistä on thaimaalaisia, loput siirtotyöntekijöitä Laosista, Myanmarista ja Kambodžasta. Yritys kattaa kaikki siirtotyöntekijöiden rekrytointi- ja dokumentointikulut. Tehdas on ollut amfori BSCI -auditoinnin piirissä vuodesta 2016. Plantaaseilla pyritään vähentämään kemikaalien käyttöä ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta pitämällä lyhyitä taukoja viljelystä tai viljelemällä muita kasveja ananaksen viljelyaikojen välissä.

 

Great Giant Pineapple

GGP on yksi maailman suurimmista ananaksen tuottajista. Terbanggi Besarissa toimivassa tehtaassa toiminta on ympärivuotista, mikä vähentää sesonkityön haasteita. Yritys panostaa ympäristövastuuseen: sadeveden keräystä on hyödynnetty jo 1980-luvulta alkaen, jätteet kierrätetään biokaasuksi ja luomulannoitteeksi, ja viljelykierrolla ylläpitää maaperän hedelmällisyyttä. Työntekijöille ja heidän perheilleen tarjotaan asuminen, terveydenhuolto ja koulutus. Myös paikallisyhteisöjä tuetaan aktiivisesti. GGP:llä on useita vastuullisuussertifikaatteja ja se on saanut useita tunnustuksia vastuullisuustyöstään.

 

 

ANANAKSEN KÄYTTÖ RUOANLAITOSSA

Ananas maistuu erityisesti hedelmäsalaatissa ja muissa jälkiruoissa, kuten sorbeteissa. Pääruoissa se tuo makeutta esimerkiksi broileri-, possu- ja kalaruokiin. Ananasta kannattaa kokeilla myös salaatteihin sekä hapanimeliin ja muihin etnisiin ruokiin. Lisäksi se on herkullista grillattuna. 

Ananassäilykkeet ovat käteviä käyttää ja niiden annostelu on helppoa. Säilykemuodossa ananasta on saatavilla ympäri vuoden ja sen pehmeämpi koostumus voi helpottaa käyttöä resepteissä, joissa halutaan lopputulokseksi pehmeä hedelmä.

K-ruoka.fi-sivustolta ja K-ruoka-sovelluksesta löydät paljon inspiroivia reseptejä ananaksesta.

Takaisin ylös