TUTUSTU TUOTTEISIIN

Mistä ovat kotoisin mywear t-paita, Pirkka- ja K-Menu-tonnikalat ja ananassäilykkeet, Pirkka Reilun kaupan ruusut ja PROF Timber -puutavara? Haluamme lisätä hankintaketjujemme läpinäkyvyyttä kertomalla tuotteidemme alkuperästä ja reitistä K-kaupan hyllylle. Valitse tuote ja lue lisää.

Kestävämpää puuvillaa

Puuvillan tuotanto tuo elannon, mutta myös haasteita

Puuvilla on maailman eniten tuotettu luonnonkuitu. Noin puolet kaikista tekstiileistä on puuvillaa. Puuvillan tuotanto tuo elannon yli 250 miljoonalle ihmiselle. Suuri osa puuvillan viljelijöistä ja tuotannon parissa työskentelevistä ihmisistä asuu kehittyvissä maissa. Puuvillaa viljellään pääasiallisesti pienillä, alle 2 hehtaarin kokoisilla maatiloilla, joita on yhteensä yli 100 miljoonaa.

Puuvillan tuotantoon liittyy useita ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun riskejä. Puuvillan viljely kuluttaa paljon vettä. Jos torjunta-aineita käytetään huolimattomasti, se voi aiheuttaa haittaa ympäristölle tai vaarantaa työntekijöiden terveyden. Tuotantoketjussa esiintyviä ihmisoikeusriskejä ovat lapsi- ja pakkotyövoiman käyttö, pitkät työpäivät, matalat palkat sekä tasa-arvon puute. 

GOTS-LUOMUSERTIFIOINTI

Global Organic Textile Standard (GOTS) on maailman johtava luomutekstiilien sertifiointijärjestelmä. GOTS-sertifiointi kattaa tuotteen koko tuotantoketjun. GOTSiin sisältyy myös koko valmistuskaaren kattavia sosiaalisia kriteerejä, jotka takaavat reilut työolot tuotantoon osallistuville ihmisille.

GOTS-luomusertifioinnin vaatimus on, että vaate sisältää vähintään 95 % luomukuituja.

TUEMME KESTÄVÄMPÄÄ PUUVILLANTUOTANTOA

Puuvillalinjauksemme mukaisesti sitoudumme hankkimaan vuoden 2025 loppuun mennessä kaiken omissa vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkeissämme olevasta puuvillasta sertifioituna luomupuuvillana, kierrätettynä puuvillana, Better Cotton –aloitteen tai Reilun kaupan mukaisena puuvillana.

Kesko on Better Cotton -aloitteen jäsen. Better Cottonin tavoitteena on auttaa puuvillan tuottajia tulemaan toimeen ja menestymään sekä suojella ja kunnostaa ympäristöä. Better Cottonin jäsenenä Kesko on sitoutunut kehittämään puuvillan viljelytapoja globaalisti.

Puuvillan toimitusketju on moniportainen. Better Cotton -puuvillaa ei jäljitetä yksittäisiin tuotteisiin, vaan puuvilla hankitaan massatasejärjestelmän (Mass Balance) avulla. Vaikka Better Cotton -puuvilla sekoittuu matkan varrella osaksi tavallista puuvillaa, säilyy sen kokonaismäärä toimitusketjussa samana.

Valvomme tuotannon vastuullisuutta

Kiinnitämme erityistä huomiota hankintaketjumme ihmisoikeuskysymyksiin ja työoloihin maissa, joissa riskit ihmisoikeusloukkauksille ovat suurimmat.

TEHTAAT AUDITOIDAAN SÄÄNNÖLLISESTI

Varmennamme tavarantoimittajiemme sosiaalisen vastuun kolmannen osapuolen suorittamilla auditoinneilla. Auditoinneissa valvotaan tuotannon työoloja, mm. työturvallisuutta, työntekijöiden palkkausta, työaikoja ja sitä, ettei tuotannossa käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa. 

720x425 px-mywear_n_mekko_fiiliskuva_q4.png

HANKINTAYHTEISTYÖTÄ ICAN KANSSA

Hankimme K-Citymarketeissa myytävät mywear-vaatteet Aasiasta yhteistyössä ruotsalaisen ICAn kanssa. Aasiassa toimiva ICA Global Sourcing (IGS) -tiimi vastaa tehtaiden sosiaalisen vastuullisuuden varmentamisesta yhteistyössä Keskon kanssa. IGS:llä on toimistot Kiinassa, Hongkongissa, Bangladeshissa ja Intiassa sekä yhteensä noin 100 työntekijää.

Keskeinen osa yhteistyötä on tavarantoimittajien tehtaiden sosiaalisen vastuun varmentaminen sekä tuotteiden turvallisuuden ja laadun varmistaminen. Kolmannen osapuolen tekemien sosiaalisen vastuun auditointien rinnalla IGS suorittaa omia sosiaalisen vastuun auditointeja. IGS järjestää myös sosiaalisen vastuun koulutuksia tavarantoimittajille Aasiassa.

 

Mistä mywear Cole t-paita on kotoisin?

Mywear Cole t-paitojen puuvilla on Intiassa viljeltyä luomupuuvillaa. Gomatha Internationalin tai Expoknits Internationalin tehtaalta Tirupurista Intiasta t-paidat matkaavat ensin maanteitse Tuticorinin satamaan. Tuticorinista ne jatkavat isolla laivalla kontissa Sri Lankassa sijaitsevan Colombon kautta Antwerpeniin Belgiaan, josta edelleen pienemmällä laivalla Helsingin Vuosaaren satamaan ja lopuksi rekalla K-ryhmän keskusvarastoon Vantaan Hakkilaan.

Puuvillakuidusta t-paidaksi

Puuvillakuidun prosessoinnin vaiheita ovat kuivaus, puhdistus, loukutus, luokittelu ja paalaus. Kehrätessä puuvillan kuitumassa avataan möyheäksi, sekoitetaan eri paalien massa kuitumateriaaliksi, karstataan ja kehrätään langaksi. T-paidan lanka neulotaan ennen sen värjäystä, leikkuuta, ompelua ja viimeistelyä.

 

DSCN0077 mywear 940x460 px.jpg

TUOTETURVALLISUUS TÄRKEÄÄ

Tekstiiliteollisuudessa käytetään paljon kemikaaleja, mm. värjäys- ja viimeistelyaineissa. Valmistuksessa tehdyt kemikaalivalinnat vaikuttavat ympäristöön ja ihmisten terveyteen.
Seuraamme tarkasti lainsäädäntöä kiellettyjen ja rajoitettujen kemikaalien osalta ja valitsemme vähemmän haitallisia kemikaaleja. Meillä Keskossa on jatkuvasti päivitettävä kiellettyjen ja rajoitettujen aineiden lista, joka on jopa EU:n REACH-kemikaaliasetusta  tiukempi.

T-paita-tehtaat

Tavarantoimittaja:
Gomatha International Puuvillan hankkii Intiasta ja kehrää langaksi Royal Classic Mills, t-paidan langan neuloo Anugraha Fashion Kangeyamissa ja värjäyksen tekee Freelook Fashion Erodessa. Ompelu ja viimeistely tehdään Gomatha International -tehtaalla.
Tavarantoimittaja:
Expoknits International Puuvilla hankitaan Intiasta. T-paidan langan neuloo Maran Fabs ja S.S. Process. Värjäyksen tekevät Best Textiles Process ja Trinity Colours. Ompelu ja viimeistely tehdään Expoknits International -tehtaalla.
Tehdasauditoinnit:
Gomatha ja Expoknits Gomatha International ja Expoknits International -tehtailla tehdään säännöllisesti kolmannen osapuolen tekemä auditointi, Gomathassa SMETA-auditointi ja Expoknitsissa SA8000 -auditointi. SMETA (Sedex Members Ethical Trade Audit) ja SA8000 Standard ovat maailman yleisimpiä sosiaalisen vastuun standardeja, ja niiden avulla arvioidaan tehtaiden työoloja.
Gomatha Internationalin tehtaalla

250

työntekijää
Expoknits Internationalin tehtaalla

310

työntekijää
Gomathan viimeisin auditointi vuonna

2024

Expoknitsin viimeisin auditointi vuonna

2023

Voiko edullinen olla vastuullista?

Kyllä, edullinen t-paita voi olla vastuullinen. Jatkuvilla, pitkillä sopimuksilla tehtaiden kanssa ja suurilla tuotantomäärillä hinta voidaan pitää edullisena. Emme tuota myöskään tarpeetonta ylijäämää - kaikki mikä ostetaan, myös myydään pois.

720x425 px mywear_l_trikoopaita_anna_fiiliskuva_q4.png

Tarjoamme K-Citymarketissa aikaa kestäviä vaatteita. Sesonkimalliston rinnalla valikoimissamme on pidemmän aikaa myynnissä pysyviä perusvaatteita, joissa on panostettu kestävyyteen ja ajattomaan tyylikkyyteen. Myös sesonkivaatteissa on mietitty pitkäikäistä käytettävyyttä.

Haluamme antaa asiakkaillemme enemmän tietoa tuotteidemme vastuullisesta tuotannosta. Asiakkaiden on voitava ostaa tuotteitamme hyvillä mielin tietäen, että ne on vastuullisesti tuotettu.

 

VANHAT VAATTEET KIERTOON

Tarjoamme asiakkaillemme monipuolisia jätteiden ja tavaroiden keräyspalveluita sekä kehitämme innovatiivisia kiertotalouden mukaisia ratkaisuja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Useiden K-kauppojen yhteydessä on esimerkiksi UFF:n, Fidan tai Pelastusarmeijan vaatekeräyslaatikoita. Lähimmän vaatteita keräävän Rinki-ekopisteen voit tarkistaa Rinkin sivuilta.

Lisää tietoa

Haluatko tutustua toisen tuotteen tarinaan? Katso tuotteet täältä:

Tutustu

Takaisin ylös