TUTUSTU TUOTTEISIIN

Mistä ovat kotoisin mywear t-paita, Pirkka- ja K-Menu-tonnikalat ja ananassäilykkeet, Pirkka Reilun kaupan ruusut ja PROF Timber -puutavara? Haluamme lisätä hankintaketjujemme läpinäkyvyyttä kertomalla tuotteidemme alkuperästä ja reitistä K-kaupan hyllylle. Valitse tuote ja lue lisää.

Pirkka Reilun Kaupan ruusu on laadukas ja kestävä

Vastuullisuudesta huolehditaan kaikissa vaiheissa

TUOTANNON VASTUULLISUUTTA VALVOTAAN AUDITOINNEIN 

Varmennamme tavarantoimittajiemme sosiaalisen vastuun kolmannen osapuolen suorittamilla auditoinneilla. Auditoinneissa valvotaan tuotannon ja viljelmien työoloja, mm. työturvallisuutta, työntekijöiden palkkausta, työaikoja ja sitä, ettei tuotannossa käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa.

Reilun kaupan auditoinneissa valvotaan, että työolot, työntekijöiden oikeudet, Reilun kaupan lisän käyttö ja ympäristöasiat ovat Reilun kaupan kriteerien vaatimalla tavalla kunnossa.

YMPÄRISTÖSTÄ HUOLEHDITAAN

Reilun kaupan kriteereihin kuuluu myös ympäristönsuojeluun liittyviä vaatimuksia. Näillä vaatimuksilla halutaan vaikuttaa esimerkiksi maaperän ja vesivarojen kestävään käyttöön. 

Kenian kukkatiloilla edistetään ympäristöystävällisyyttä monin keinoin, esimerkiksi käyttämällä vettä uudelleen ja käyttämällä uusiutuvia energianlähteitä. Kukkatilat keräävät sadeveden altaisiin, mistä ne käyttävät vettä kasteluun. Tarvittaessa vettä voidaan ottaa myös kaivoista, järvistä ja joista. 

Laadunvarmistus

K-ryhmän Laatu ja Tuotekehitys -yksikön laboratorio valvoo päivittäistavarakaupan omien merkkien ja oman maahantuonnin tuoteturvallisuutta ja laatua. Kukkien laadunvarmistuksessa tarkistetaan, että kukan ulkoinen laatu on hyvä, pakkausmerkinnät oikein ja että kukan laatu pysyy hyvänä aina kuluttajan maljakkoon asti. Säilyvyystutkimuksessa tarkistetaan kukan kauppakestävyys ja säilyvyys koko ketjun ajan, aina Kenian pakkaamosta Suomen kuluttajalle asti.

Kukkaämpäreille uusi elämä kukkaruukkuina

Kukkakimput saapuvat kauppoihin mustissa muoviämpäreissä, joita kertyy kauppoihin vuositasolla liki 400 000 kappaletta. K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex kehittivät vuonna 2019 yhteistyömallin, jossa ämpärit saadaan tehokkaasti kerättyä, käsiteltyä ja palautettua takaisin kiertoon ja uusiokäyttöön kukkaruukkuina. Kukkaruukkuja myydään K-ruokakaupoissa ja K-Raudoissa.

Ruusujen viljely

Pirkka Reilun kaupan ruusut, terttuneilikat ja tertturuusut tulevat monelta eri kukkatilalta Keniasta, esimerkiksi Ninin tilalta, Penta Flowers -tilalta ja Ravine Roses -tilalta. Pirkka Parhaat Reilun kaupan isokukkainen ruusu, jota myydään paljon ylioppilasjuhlien aikaan keväällä, tulee puolestaan Equadorista.

Kenian aurinkoinen sää on ihanteellinen ruusunkasvatukseen vuoden ympäri. Kenian sijainti päiväntasaajalla tarjoaa päivittäistä auringonpaistetta ja vähäiset lämpötilavaihtelut. Keniasta on erinomaiset kuljetusyhteydet.

Penta Flowers_Saumu-Nyadzua_720 px.jpg

Saumu Nyadzua työskentelee Penta Flowers -kukkatilalla.
Kuva: Fairtrade, Vincent Owino

                                                    

Ruusulajikkeissa on eroa

Ruusun lajiketta valittaessa otetaan huomioon mm. varren pituus, vastustuskyky kasvitaudeille, kestävyys, lajikkeen sopivuus Kenian sääoloihin ja tuotanto per neliömetri. Tärkeitä valintakriteerejä ovat myös vallitsevat trendit, ruusun kauneus, ruusun avautumisen tahti ja maljakkokestävyys.                                                    

Värit vaihtelevat sesongin mukaan 

K-ruokakaupoissa myytävien ruusujen värit valitaan asiakkaan mieltymysten mukaan sesonkiin sopivaksi. Keväällä suositaan kylmiä värejä, kuten vaaleanpunaista, ja syksyisin suosikkeja ovat lämpimät värit, kuten oranssit ja keltaiset. Jouluna myydään paljon punaisia ja valkoisia kukkia.

 

KENIASTA ASIAKKAAN KOTIIN

Pirkka Reilun kaupan ruusujen kuljetuslämpötilaa valvotaan matkan ajan tuotteiden laadun varmistamiseksi. Ruusut kuljetetaan useimmiten kylmäkuljetuksena lentokoneella Keniasta Alankomaihin. Lentomatkasta huolimatta Kenian lämpimässä ilmastossa kasvatettujen ruusujen hiilidioksidipäästöt ovat tutkimusten mukaan noin viisi kertaa pienemmät kuin Alankomaissa kasvihuoneessa kasvatettujen ruusujen päästöt. Alankomaissa ruusukimppujen pakkaussuojat poistetaan, laatu tarkastetaan, niihin leikataan uudet imupinnat ja ne laitetaan ämpäreihin, joihin lisätään vesi ja virkisteet. Ruusut kuljetetaan Suomeen lämpötilasäädellyllä rekalla, joka ajetaan laivaan Saksassa. Suomeen saavuttuaan ruusut toimitetaan Keskon Vantaan keskusvarastolle, josta ne keräillään K-kauppoihin meneviin kuormiin. Parhaimmillaan Suomeen saapuvat ruusut ovat jo seuraavana päivänä kaupassa asiakkaiden saatavilla.

REILUN KAUPAN LISÄ

Vuonna 2023 K-ruokakauppojen Reilun kaupan kukista maksettiin viljelijöille Reilun kaupan lisää yhteensä 318 392 euroa. Reilun kaupan lisä maksetaan viljelijöille ja työntekijöille myyntihinnan lisäksi. Kukkatiloilla Reilun kaupan lisän käytöstä päättävät tilojen työntekijät. Varat on tarkoitettu yhteisön sosiaaliseen tai taloudelliseen kehittämiseen.

Penta-Flowers_worker-packhouse-Zipporah-Moraa-Ombiro_720.jpg

Zipporah Moraa Ombiro lajittelemassa Reilun kaupan ruusuja kimpuiksi.
Kuva: Fairtrade, Vincent Owino

Reilun kaupan lisää on käytetty kukkatiloilla moniin tarkoituksiin
 • rakennettu luokkahuoneita paikalliseen kouluun
 • hankittu koulutarvikkeita
 • pystytetty vesitankki paikalliselle koululle tarjoamaan puhdasta vettä oppilaille
 • rakennettu päiväkoti
 • myönnetty stipendejä oppilaille
 • parannettu työntekijöiden asuinolosuhteita
 • hankittu bussi työntekijöiden kuljetuksiin
 • perustettu huone, jossa voi käyttää tietokoneita
 • istutettu puita
 • perustettu terveyspalveluita sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn että hoitoon
 • luotu urheilu- ja kulttuurimahdollisuuksia paikallisessa yhteisössä.

 

Vuonna 2023 K-ruokakaupoissa myytiin yli

2

miljoonaa Pirkka Reilun kaupan ruusukimppua
Reilun kaupan ruusuja K-ruokakaupoissa vuodesta

2006

alkaen

Bussi 350.jpg

Kukkatilat

Pirkka Reilun kaupan ruusut tulevat useilta Reilun kaupan kukkatiloilta Keniasta. Esittelemme alla kolme keskeisintä kukkien tuottajaa.

Tavarantoimittaja:
Karen Roses Company Tila sijaitsee 200 km länteen Nairobista. Sen pääelinkeino on leikkokukkien kasvatus ja prosessointi vientiä varten. Karen Roses Companylla on myös muita sertifiointeja Reilun kaupan sertifioinnin lisäksi kuten Global GAP ja MPS Socially Qualified.
Kukkatila:
Ravine Roses Tila on perustettu vuonna 1898 ja tuotantoala on 78 ha. Ruusut kasvatetaan kasvihuoneissa, joissa käytetään kestävämpiä kastelumenetelmiä (tiputuslinjakastelua) ja biologisia torjuntamekanismeja. Päätuotantokausi on lokakuusta helmikuuhun.
Vastuullisuus:
Ravine Roses Reilun kaupan kriteerit ohjaavat kukkatilan toimintaa. Reilun kaupan lisällä tilan työntekijöiden lapsille on rakennettu päiväkoti, ja lapsia on tuettu koulunkäynnissä stipendeillä ja edullisilla koulutusluotoilla. Lisäksi kaksi luokkahuonetta on rakennettu Simotwetin koululle. Simontwetin terveysasemalle on rakennettu myös laboratorio ja varastotilat.
Tavarantoimittaja:
Nini Group koostuu kahden perheyrityksen tiloista, joilla on useita laatuun ja sosiaaliseen vastuuseen liittyviä sertifiointeja esim. ISO 14001, MPS Socially Qualified ja Reilu kauppa.
Kukkatila:
Nini Groupin tilat Nini Limited ja Lamorna Limited sijaitsevat vierekkäin Naivasha-järven etelärannalla Rift Valleyn alueella Nakurin maakunnassa. Ninin kaikki ruusut kasvatetaan kasvihuoneissa, ja koko maatila on vesiviljelyssä ja käyttää suljettua kastelujärjestelmää.
Vastuullisuus:
Nini Groupissa ylläpidetään Reilun kaupan lisien avulla henkilöstöravintolaa ja päiväkotia sekä hankitaan työntekijöille henkilökohtaisia suojavarusteita. Ndumbirin ja Mireren kouluihin on rakennettu luokkahuoneita ja Milimanin kouluun juomavesisäiliöt. Lisällä maksetaan 70 % kaikkien työntekijöiden lasten lukio- ja yliopistomaksuista. Uusin hankinta lisällä on bussi henkilökunnan kuljetuksiin.
Tavarantoimittaja:
Penta Flowers Ltd. koostuu kahdesta erillisestä tilasta, jotka keskittyvät kasvattamaan ruusuja kasvihuoneolosuhteissa. Penta Flowersilla on myös muita sertifiointeja Reilun kaupan sertifioinnin lisäksi kuten MPS Socially Qualified ja SMETA.
Kukkatila:
Penta Flowers koostuu kahdesta tilasta: Ndarugusta, joka sijaitsee Thikan maakunnassa, sekä Thikasta, joka on Gatangan alueella. Tilojen pääasiallinen toiminta on kasvattaa ja prosessoida vientiä varten erilaisia leikkokukkia. Viljelyala on 65,58 ha. Sijaintinsa ansiosta Ndarugu-joesta saadaan kasteluvettä samannimiselle tilalle, ja Chania-joki sekä Gathambaran pato tarjoavat veden Thikan tilalle. Tiloilla käytetään ympäristönhallintajärjestelmää, joka huolehtii luonnonvarojen suojelusta ja jätteiden asianmukaisesta käsittelystä. Lisäksi käytetään mm. aurinkoenergiaa eri sisätiloissa sekä vesipumppujen käytössä.
Vastuullisuus:
Penta Flowers Reilun kaupan lisällä on tuettu työntekijöiden lapsia ja stipendien myöntämistä on lisätty. Lisäksi Kisiman kouluun on rakennettu yksi luokkahuone. Käynnissä on myös päiväkotiprojekti työntekijöiden ja paikallisen yhteisön lapsille. Tiloilla on toteutettu kodinkunnostusprojektia, jossa työntekijät saattoivat hankkia kunnostustarvikkeita nollakorolla sekä maksaa takaisin pienissä erissä. Työntekijöille annetaan tietoa ja erilaisia taitoja esimerkiksi ajo-, catering- ja atk-taidoista projektinhallintakoulutukseen, johtamis- ja muutosjohtamiskoulutukseen sekä taloustaitojen johtamiskoulutukseen.

Ravine Roses -kukkatilat

Tilalla tehdään säännöllisesti kolmannen osapuolen GlobalGAP-auditointeja, josta viimeisin vuonna

2021

Tilalla tehdään säännöllisesti Reilun kaupan auditointeja, joista viimeisin vuonna

2022

Tilalla työskentelee

1 215

henkilöä, joista 56 % on naisia
Tilalla kasvatetaan vuosittain

100

miljoonaa ruusua

 Nini Group -kukkatilat

Tiloilla tehdään säännöllisesti kolmannen osapuolen GlobalGAP-auditointeja, josta viimeisin vuonna

2021

Tiloilla tehdään säännöllisesti Reilun kaupan auditointeja, joista viimeisin vuonna

2023

Tiloilla työskentelee

1 200

henkilöä, joista 67 % naisia
Tiloilla kasvatetaan vuosittain

110

miljoonaa ruusua

Penta Flowers -kukkatilat

Tiloilla tehdään säännöllisesti Reilun kaupan auditointeja, joista viimeisin vuonna

2023

Tiloilla työskentelee

1 317

henkilöä, joista 37,1 % on naisia
Tiloilla kasvatetaan vuosittain

2 200

miljoonaa ruusua

LISÄÄ TIETOA

 

Haluatko tutustua toisen tuotteen tarinaan? Katso tuotteet täältä:

Tutustu

Takaisin ylös