TUTUSTU TUOTTEISIIN

Mistä ovat kotoisin mywear t-paita, Pirkka- ja K-Menu-tonnikalat, Pirkka Reilun kaupan ruusut ja PROF Timber -puutavara? Haluamme lisätä hankintaketjujemme läpinäkyvyyttä kertomalla tuotteidemme alkuperästä ja reitistä K-kaupan hyllylle. Valitse tuote ja lue lisää.

Pirkka Reilun Kaupan ruusu on laadukas ja kestävä

Vastuullisuudesta huolehditaan kaikissa vaiheissa

TUOTANNON VASTUULLISUUTTA VALVOTAAN AUDITOINNEIN 

Varmennamme tavarantoimittajiemme sosiaalisen vastuun kolmannen osapuolen suorittamilla auditoinneilla. Auditoinneissa valvotaan tuotannon ja viljelmien työoloja, mm. työturvallisuutta, työntekijöiden palkkausta, työaikoja ja sitä, ettei tuotannossa käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa.

Reilun kaupan auditoinneissa valvotaan, että työolot, työntekijöiden oikeudet, Reilun kaupan lisän käyttö ja ympäristöasiat ovat Reilun kaupan kriteerien vaatimalla tavalla kunnossa.

YMPÄRISTÖSTÄ HUOLEHDITAAN

Reilun kaupan kriteereihin kuuluu myös ympäristönsuojeluun liittyviä vaatimuksia. Näillä vaatimuksilla halutaan vaikuttaa esimerkiksi maaperän ja vesivarojen kestävään käyttöön. 

Kenian kukkatiloilla edistetään ympäristöystävällisyyttä monin keinoin, esimerkiksi käyttämällä vettä uudelleen ja käyttämällä uusiutuvia energianlähteitä. Kukkatilat keräävät sadeveden altaisiin, mistä ne käyttävät vettä kasteluun. Tarvittaessa vettä voidaan ottaa myös kaivoista, järvistä ja joista. 

Laadunvarmistus

K-ryhmän Laatu ja Tuotekehitys -yksikön laboratorio valvoo päivittäistavarakaupan omien merkkien ja oman maahantuonnin tuoteturvallisuutta ja laatua. Kukkien laadunvarmistuksessa tarkistetaan, että kukan ulkoinen laatu on hyvä, pakkausmerkinnät oikein ja että kukan laatu pysyy hyvänä aina kuluttajan maljakkoon asti. Säilyvyystutkimuksessa tarkistetaan kukan kauppakestävyys ja säilyvyys koko ketjun ajan, aina Kenian pakkaamosta Suomen kuluttajalle asti.

Kukkaämpäreille uusi elämä kukkaruukkuina

Kukkakimput saapuvat kauppoihin mustissa muoviämpäreissä, joita kertyy kauppoihin vuositasolla liki 400 000 kappaletta. K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex kehittivät vuonna 2019 yhteistyömallin, jossa ämpärit saadaan tehokkaasti kerättyä, käsiteltyä ja palautettua takaisin kiertoon ja uusiokäyttöön kukkaruukkuina. Kukkaruukkuja myydään K-ruokakaupoissa ja K-Raudoissa.

Ruusujen viljely

Pirkka Reilun kaupan ruusut, terttuneilikat ja tertturuusut tulevat monelta eri kukkatilalta Keniasta, esimerkiksi Bohemian Flowersin tilalta, Ninin tilalta ja Ravinen tilalta. 

Kenian aurinkoinen sää on ihanteellinen ruusunkasvatukseen vuoden ympäri. Kenian sijainti päiväntasaajalla tarjoaa päivittäistä auringonpaistetta ja vähäiset lämpötilavaihtelut. Keniasta on erinomaiset kuljetusyhteydet.

                                                    

Ruusulajikkeissa on eroa

Ruusun lajiketta valittaessa otetaan huomioon mm. varren pituus, vastustuskyky kasvitaudeille, kestävyys, lajikkeen sopivuus Kenian sääoloihin ja tuotanto per neliömetri. Tärkeitä valintakriteerejä ovat myös vallitsevat trendit, ruusun kauneus, ruusun avautumisen tahti ja maljakkokestävyys.                                                    

Värit vaihtelevat sesongin mukaan 

K-ruokakaupoissa myytävien ruusujen värit valitaan asiakkaan mieltymysten mukaan sesonkiin sopivaksi. Keväällä suositaan kylmiä värejä, kuten vaaleanpunaista, ja syksyisin suosikkeja ovat lämpimät värit, kuten oranssit ja keltaiset. Jouluna myydään paljon punaisia ja valkoisia kukkia.

 

KENIASTA ASIAKKAAN KOTIIN

Pirkka Reilun kaupan ruusujen kuljetuslämpötilaa valvotaan matkan ajan tuotteiden laadun varmistamiseksi. Ruusut kuljetetaan kylmäkuljetuksena lentokoneella Keniasta Alankomaihin. Lentomatkasta huolimatta Kenian lämpimässä ilmastossa kasvatettujen ruusujen hiilidioksidipäästöt ovat tutkimusten mukaan noin viisi kertaa pienemmät kuin Alankomaissa kasvihuoneessa kasvatettujen ruusujen päästöt. Alankomaissa ruusukimppujen pakkaussuojat poistetaan, laatu tarkastetaan, niihin leikataan uudet imupinnat ja ne laitetaan ämpäreihin, joihin lisätään vesi ja virkisteet. Ruusut kuljetetaan Suomeen lämpötilasäädellyllä rekalla, joka ajetaan laivaan Saksassa. Suomeen saavuttuaan ruusut toimitetaan Keskon Vantaan keskusvarastolle, josta ne keräillään K-kauppoihin meneviin kuormiin. Parhaimmillaan Suomeen saapuvat ruusut ovat jo seuraavana päivänä kaupassa asiakkaiden saatavilla.

REILUN KAUPAN LISÄ

Vuonna 2022 K-ruokakauppojen Reilun kaupan kukista maksettiin viljelijöille Reilun kaupan lisää yhteensä 347 000 euroa. Reilun kaupan lisä maksetaan viljelijöille ja työntekijöille myyntihinnan lisäksi. Kukkatiloilla Reilun kaupan lisän käytöstä päättävät tilojen työntekijät. Varat on tarkoitettu yhteisön sosiaaliseen tai taloudelliseen kehittämiseen.

K_jaljilla_images_rose_rose_photo_2A.jpg

Reilun kaupan lisää on käytetty kukkatiloilla moniin tarkoituksiin
  • rakennettu luokkahuoneita paikalliseen kouluun
  • hankittu koulutarvikkeita
  • pystytetty vesitankki paikalliselle koululle tarjoamaan puhdasta vettä oppilaille
  • rakennettu päiväkoti
  • myönnetty stipendejä oppilaille
  • parannettu työntekijöiden asuinolosuhteita
  • perustettu huone, jossa voi käyttää tietokoneita
  • istutettu puita
  • perustettu terveyspalveluita sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn että hoitoon
  • luotu urheilu- ja kulttuurimahdollisuuksia paikallisessa yhteisössä.

 

REILUN KAUPAN LISÄLLÄ TUKEA BOHEMIAN FLOWERSIN TILALLA

Bohemian Flowers -kukkatilalla Reilun kaupan lisillä rahoitetaan muun muassa peruskoulun luokkahuoneiden rakentamista. Koulussa tarjotaan maksutonta aamupalaa ja lounasta 1 500 oppilaalle. Koulunkäynti on tilan työntekijöiden lapsille maksutonta. Reilun kaupan lisästä myönnetään Bohemian Flowersin stipendejä oppilaille lukiota ja korkeakouluja varten.

Reilun kaupan lisän käytöstä vastaava paikallinen viljelijäyhteisö haluaa parantaa työntekijöiden ravitsemusta ja on perustanut vihannespuutarhoja työntekijöille.

Vuonna 2022 K-ruokakaupoissa myytiin yli

2

miljoonaa Pirkka Reilun kaupan ruusukimppua
Tilan vanhemmat saavat lisistä

60 %

avustuksen koulukuluihin

Kukkatilat

Tavarantoimittaja:
Karen Roses Company toimittaa laadukkaita leikkokukkia pääasiassa Ison-Britannian ja EU:n markkinoille. Yritys on jatkuvasti parantanut sosiaalista vastuutaan ja ympäristötyötään, mikä on varmennettu erilaisin laadunhallintajärjestelmin ja sertifioinnein, kuten Reilu kauppa (vuodesta 2004), Leaf (2007), MPS A (2001), MPS - SQ, ETI ja GAP (2003) sekä BOPP.
Kukkatila:
Ravine Roses koostuu viidestä tilasta (Kapkolia, Chepsito, Kaptumpo, Simotwo ja Torongo). Tilat sijaitsevat Keniassa Rift Valleyn maakunnassa Eldama Ravinen alueella noin 220 km Nairobista luoteeseen ja vain muutaman kilometrin päiväntasaajasta pohjoiseen. Tilojen sijainti on ihanteellinen ympäristö korkealaatuisten ruusujen viljelyyn.
Vastuullisuus:
Ravine Roses sai Reilun kaupan sertifikaatin vuonna 2005, ja tilojen koko vuosituotannosta n. 40 % eli n. 25 miljoonaa ruusua on Reilun kaupan tuotantoa. Ravine Roses on Eldama Ravinen alueen suurin työnantaja. Sen rooli alueen taloudelle on tärkeä, koska alueella on korkea nuorten työttömyysaste ja suurin osa asukkaista on omavaraisia maanviljelijöitä.
Tavarantoimittaja:
Bohemian Flowers Ltd on perustettu vuonna 1969 ja se on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman arvostetuimmista kukkatiloista mm. sosiaalisen vastuun, ympäristön hyväksi tehdyn työn ja tuotannon tasaisen kasvun takia. Bohemian Flowers on ollut Reilun kaupan sertifioinnin piirissä vuodesta 2003 lähtien.
Kukkatila:
Bohemian Flowers kukkatila sijaitsee aivan päiväntasaajan eteläpuolella Rift Valleyssa Naivasha-järven rannalla. Tilalla viljellään mm. ruusuja, neilikoita ja harsokukkia, joita viedään ympäri maailmaa Euroopasta aina Australiaan asti.
Vastuullisuus:
Bohemian Flowers osallistui Naivashan äitiyssairaalan rakentamiseen vuonna 2013. Bohemian Flowersin Reilun kaupan palkkiokomitea (FPC) korvaa työntekijöiden ja heidän perheidensä sairaanhoidon kustannukset ja ylläpitää ympäri vuorokauden toimivaa ambulanssipalvelua. Osa tilasta, n. 7 300 hehtaaria, on luonnonsuojelualueena, jossa asuu uhanalaisia lajeja, kuten sarvikuonoja, kuningasseeproja ja gepardeja.
Tavarantoimittaja:
Nini Group koostuu kahden perheyrityksen tiloista, joilla on useita laatuun ja sosiaaliseen vastuuseen liittyvää sertifiointia esim. ISO 14001, MPS SQ, MPS GAP ja Reilu kauppa.
Kukkatila:
Nini Groupin tilat Nini Limited ja Lamorna Limited sijaitsevat vierekkäin Naivasha-järven etelärannalla Rift Valleyn alueella Nakurin maakunnassa. Ninin kaikki ruusut kasvatetaan kasvihuoneissa, ja koko maatila on vesiviljelyssä ja käyttää suljettua kastelujärjestelmää.
Vastuullisuus:
Nini Groupissa ylläpidetään Reilun kaupan lisien avulla henkilöstöravintolaa ja päiväkotia sekä hankitaan työntekijöille henkilökohtaisia suojavarusteita. Ndumbirin ja Mireren kouluihin on rakennettu luokkahuoneita ja Milimanin kouluun juomavesisäiliöt. Lisällä maksetaan 70 % kaikkien työntekijöiden lasten lukio- ja yliopistomaksuista.

Ravine Roses -kukkatilat

Tilalla tehdään säännöllisesti kolmannen osapuolen GlobalGAP-auditointeja, josta viimeisin vuonna

2021

Tilalla tehdään säännöllisesti Reilun kaupan auditointeja, joista viimeisin vuonna

2022

Tilalla työskentelee

1 200

henkilöä
Tilalla kasvatetaan vuosittain

63

miljoonaa ruusua

Bohemian Flowers -kukkatila

Tilalla tehdään säännöllisesti kolmannen osapuolen GlobalGAP-auditointeja, josta viimeisin vuonna

2020

Tilalla tehdään säännöllisesti Reilun kaupan auditointeja, joista viimeisin vuonna

2022

Tilalla työskentelee

3 500

henkilöä
Tilalla kasvatetaan vuosittain

350

miljoonaa kukanvartta

 Nini Group -kukkatilat

Tiloilla tehdään säännöllisesti kolmannen osapuolen GlobalGAP-auditointeja, josta viimeisin vuonna

2021

Tiloilla tehdään säännöllisesti Reilun kaupan auditointeja, joista viimeisin vuonna

2022

Tiloilla työskentelee

1 000

henkilöä
Tiloilla kasvatetaan vuosittain

110

miljoonaa ruusua

LISÄÄ TIETOA

 

Haluatko tutustua toisen tuotteen tarinaan? Katso tuotteet täältä:

Tutustu

Takaisin ylös