Vastuullinen hankinta ja myynti

Asiakkaiden on voitava luottaa siihen, että kaupan tarjoamat tuotteet ovat tutkittuja, turvallisia ja vastuullisesti valmistettuja. Ostotoiminnan periaatteet ja linjaukset tukevat Keskon vastuullista hankintaa. Valikoimissa olevien tuotteiden laatua valvoo oma tuotetutkimusyksikkö.

Tuotteet tutkitaan jo ennen hankintapäätöstä

Keskon vastuullista hankintaa ohjaavat Keskon ostotoiminnan periaatteet, vastuullisen hankinnan opas ja vastuullisuuslinjaukset. Keskolla on oma tuotetutkimusyksikkö, joka valvoo K-ruokakauppojen ja K-citymarketien myymien päivittäis- ja käyttötavaroiden turvallisuutta ja laatua. Tuotetutkimuksen laboratorio tutki 8 037 tuotenäytettä ja teki 20 396 analyysia vuonna 2015.

Paikalliset ja vastuulliset tuotevalikoimat

Kesko ja K-kauppiaat ostavat suoraan paikallisilta tuottajilta esimerkiksi vihanneksia, juureksia ja leipää. K-kauppiaiden suorat ostot Suomen maakunnista vuonna 2015 olivat 610 miljoonaa euroa.

Yksi Keskon vastuullisuusohjelman tavoitteista on lisätä vastuullisen kriteerin omaavien Pirkka-tuotteiden määrää. Vastuullisia kriteerejä ovat esimerkiksi Reilu kauppa tai vastaava tuotantotapa, ympäristömerkki, MSC-sertifikaatti, UTZ-sertifikaatti tai vastuullisen palmuöljyn CSPO.

Erityishuomio riskimaihin

Kesko kiinnittää toiminnassaan erityistä huomiota hankintaketjunsa ihmisoikeuskysymyksiin ja työoloihin. Tavarantoimittajien seuranta on keskitetty erityisesti maihin, joissa riskit näiden oikeuksien loukkaamiselle ovat suurimmat (esimerkiksi useimmat Aasian ja Afrikan maat).

Riskimaiden tehtaiden työoloihin kiinnitetään erityistä huomiota, vaikka tuonti riskimaista onkin määrällisesti pientä (1,2 % Keskon kaikista ostoista vuonna 2015). Tavarantoimittajien arvioinnissa riskimaissa käytetään kansainvälisiä arviointijärjestelmiä, BSCI-auditointia ja SA8000-sertifiointia. Kesko on jäsenenä eurooppalaisessa Business Social Compliance Initiative (BSCI) -aloitteessa.

Ostajien ja tavarantoimittajien avuksi riskimaaostoissa on laadittu Keskon vastuullisen hankinnan opas, Principles and Practice of Socially Responsible Trading.

Vaatteiden ja kenkien hankintaketju läpinäkyväksi

Kesko on vuodesta 2015 julkistanut riskimaissa toimivat omamerkkisten ja oman maahantuonnin piirissä olevien vaatteiden, asusteiden, kenkien ja laukkujen valmistustehtaat nettisivuillaan.

Tehtaiden valmistamia tuotteita myydään K-citymarketeissa ja Kookenkä-kaupoissa. Näiden ketjujen omia merkkejä ovat muun muassa Impuls, Jess, Henry’s, Lotta & Lassi, Prosec, Andiamo, Piano ja Tango.

Eniten K-citymarketin ja Kookengän omien merkkien tuotteita tuodaan Suomeen Kiinasta ja Intiasta. Kaikissa Keskon ketjujen omien merkkien vaatteissa, asusteissa, kengissä ja laukuissa löytyy alkuperämerkintä (valmistusmaa).

Tehdaslista päivitetään kerran vuodessa. Uusin lista on päivitetty 21.6.2016.

Tehdaslista, päivitetty 21.6.2016

Lue lisää aiheesta

Lue lisää vastuullisesta hankinnasta Keskon vuosiraportista.

Takaisin ylös