Puuvillalinjaus

Kesko sitoutuu hankkimaan vuoden 2025 loppuun mennessä kestävämpänä puuvillana kaiken omissa vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkeissään olevasta puuvillasta. Omia vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkkejä ovat K-Citymarketin mywear-vaatteet ja myhome-kodintekstiilit, Pirkka-sukat sekä K-Raudan PROF-työvaatteet ja Cello-sisustustekstiilit. Kestävämpi puuvilla on sertifioitua luomupuuvillaa, kierrätettyä puuvillaa, Better Cotton –aloitteen tai Reilun kaupan mukaista puuvillaa.

Puuvilla on maailman eniten tuotettu luonnonkuitu. Noin puolet kaikista tekstiileistä on puuvillaa.

Puuvillan tuotanto tuo elannon yli 250 miljoonalle ihmiselle. Suuri osa puuvillan viljelijöistä ja tuotannon parissa työskentelevistä ihmisistä asuu kehittyvissä maissa. Puuvillaa viljellään pääasiallisesti pienillä, alle 2 hehtaarin kokoisilla maatiloilla, joita on yhteensä yli 100 miljoonaa.

Puuvillan tuotantoon liittyy useita ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun riskejä. Puuvillan viljely kuluttaa paljon vettä. Jos torjunta-aineita käytetään huolimattomasti, se voi aiheuttaa haittaa ympäristölle tai vaarantaa työntekijöiden terveyden. Tuotantoketjussa esiintyviä ihmisoikeusriskejä ovat lapsi- ja pakkotyövoiman käyttö, pitkät työpäivät, matalat palkat sekä tasa-arvon puute.

K-ryhmä haluaa auttaa asiakkaitaan tekemään vastuullisia valintoja. Kestävämpään puuvillaan siirtyminen mahdollistaa asiakkaillemme vastuullisten vaate- ja kodintekstiilihankintojen tekemisen K-kaupoissa.

Kesko on Better Cotton -aloitteen jäsen maaliskuusta 2020 alkaen. Better Cottonin tavoitteena on auttaa puuvillan tuottajia tulemaan toimeen ja menestymään sekä suojella ja kunnostaa ympäristöä. Better Cottonin jäsenenä olemme sitoutuneet kehittämään puuvillan viljelytapoja globaalisti.

Puuvillan toimitusketju on moniportainen. Better Cotton -puuvillaa ei jäljitetä yksittäisiin tuotteisiin, vaan puuvilla hankitaan massatasejärjestelmän (Mass Balance) avulla. Vaikka Better Cotton -puuvilla sekoittuu matkan varrella osaksi tavallista puuvillaa, säilyy sen kokonaismäärä toimitusketjussa samana.

Puuvillalinjaus on julkaistu 2.3.2020.

Puuvillalinjauksen tavoitteiden edistyminen vuonna 2020

Julkaisimme maaliskuussa 2020 puuvillalinjauksen ja asetimme tavoitteet kestävämmän puuvillan edistämiselle omien vaatteiden ja kodintekstiilien tuotemerkeissä.

Kesko on Better Cotton -aloitteen jäsen maaliskuusta 2020 alkaen. Better Cottonin tavoitteena on auttaa puuvillan tuottajia tulemaan toimeen ja menestymään sekä suojella ja kunnostaa ympäristöä. 

Vuonna 2020 hankimme kestävämpänä puuvillana 4,8 % omien vaatteidemme ja kodintekstiiliemme tuotemerkeissä olevasta puuvillasta.

Takaisin ylös