kala- ja äyriäislinjaus

Kalan ravitsemuksellinen merkitys on tärkeä. Ravitsemussuosituksissa kehotetaan nauttimaan kalaa eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa, koska kala on hyvä proteiinin, monityydyttymättömien rasvojen ja D-vitamiinin lähde.

Luonnonkalakannat ovat pienentyneet muun muassa ylikalastuksen, laittoman, raportoimattoman ja säätelemättömän kalastuksen sekä merten saastumisen ja roskaantumisen vuoksi. Monet aiemmin yleiset kalalajit ovat tulleet uhanalaisiksi. Luonnonkalan korvaamiseksi on monien kalojen ja äyriäisten viljelyä lisätty. Vesiviljelyn suhteellinen osuus kalan ja äyriäisten tuotannosta onkin tällä hetkellä noin puolet maailman koko tuotannosta. 

Kala- ja äyriäislinjaus

Keskon päivittäistavarakaupalla, Kesprolla, Kalatukku E. Erikssonilla ja K-ruokakaupoilla ei ole valikoimissaan sellaisia WWF:n kalaoppaassa punaisella merkittyjä lajeja, joilla ei MSC- tai ASC-sertifiointia.

Keskon päivittäistavarakauppa, Kespro, Kalatukku E. Eriksson ja K-ruokakaupat edistävät vihreällä merkittyjä lajeja valikoimissaan. Valikoimapäätöksissä suositaan kestäviä kalakantoja ja MSC- ja ASC-sertifioituja toimittajia. K-ruokakaupoilla on 77 MSC- ja ASC-sertifioitua kalatiskiä. Kesprolla ja Kalatukku E. Erikssonilla on MSC- ja ASC-sertifikaatti.

Soveltamisala ja päivittäminen

Linjausta sovelletaan Keskon päivittäistavarakaupan, Kespron, Kalatukku E. Erikssonin ja K-ruokakauppojen kalojen ja äyriäisten sekä kalaa pääainesosana sisältävien tuotteiden ostotoiminnassa.

Suositusten muuttuessa muutokset tehdään ostosopimuskausien puitteissa.

Linjaus katselmoidaan ja päivitetään tarvittaessa, kuitenkin vähintään joka toinen vuosi.

Linjauksen noudattamisen apuvälineet

WWF:n kalaopas

Muut tietolähteet

Jos kalalajia ei löydy WWF:n kalaoppaasta, niin seurantaan käytetään Marine Conservation Society’n Good Fish Guide -opasta ja muita mahdollisia tietolähteitä.

Kala- ja äyriäislinjaus on julkaistu 11.11.2008 ja katselmoitu viimeksi 8.3.2022.

Kala- ja äyriäislinjauksen tavoitteiden edistyminen 2021

WWF:n Kalaoppaaseen pohjautuva kala- ja äyriäislinjauksemme on ollut voimassa jo 13 vuoden ajan.

Keskon päivittäistavarakaupan vähittäismyyntivalikoimassa oli 360 MSC-sertifioitua kalatuotetta ja 95 ASC-sertifioitua tuotetta. Kespron HoReCa-valikoimissa oli 224 MSC-sertifioitua tuotetta ja 38 ASC-sertifioitua tuotetta.

77:lla K-ruokakaupan kalatiskillä oli kestävää kalastusta ja vesiviljelyä edistävä MSC- ja ASC-jäljitettävyyssertifikaatti.

Edistyminen 2017-2021:

  2021 2020 2019 2018 2017
MSC-sertifioidut kalatuotteet, kpl 584 443 426 368 -
ASC-sertifioidut kalatuotteet, kpl 133 69 55 18 17

 

Takaisin ylös