Juristina liike-elämän näköalapaikalla

Saara-Maria Helmiselle toimiminen yhden Suomen suurimman pörssiyhtiön konsernijuristina on ammatillisesti haastavaa, vaativaa, monipuolista ja avartavaa. ”Ja ennen kaikkea hauskaa”, lisää Helminen nauraen.

Saara-Maria Helmiselle toimiminen yhden Suomen suurimman pörssiyhtiön konsernijuristina on ammatillisesti haastavaa, vaativaa, monipuolista ja avartavaa. ”Ja ennen kaikkea hauskaa”, lisää Helminen nauraen.

Keskon konsernijuristi Saara-Maria Helminen tuli taloon vuonna 2012. Aikaisemmin Helminen työskenteli Ernst & Young Oy:n yritysjärjestelytiimissä lakimiehenä ja managerina. Lähtiessään vuoden mittaiselle secondment-komennukselle Ruokakeskoon, Helminen ei vielä tiennyt, mitä olisi edessä.

- Tullessani Ruokakeskoon tiesin K-ryhmästä lähinnä K-ruokakaupat ja Plussa-pallot. Nopeasti ymmärrykseni Keskon liiketoiminnan laajuudesta kuitenkin kasvoi ja samalla sain tuntumaa kaupan alaa koskevaan sääntelyyn ja sen erityispiirteisiin.

Vajaan vuoden secondment-komennuksen jälkeen Helmiselle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä Kesko-konsernin emoyhtiön, Kesko Oyj:n palvelukseen.

- Siirtyminen päivittäistavarakaupan parista pörssiyhtiömaailmaan oli jälleen harppaus uuteen, mutta olen aina pitänyt muutosta vain hyvänä. On todella hienoa, että saman konsernin sisällä juristi voi tehdä hyvin erilaisia asioita ja kehittää itseään eri oikeudenaloilla. Keskossa pääsen päivittäin seuraamaan yhden Suomen suurimman pörssiyhtiön toimintaa aitiopaikalta.

"Pörssiyhtiömaailman yleisnais-Jantunen"

Helmisen nykyisiin työtehtäviin kuuluu laajalti Kesko Oyj:n juridiikka, erityisesti arvopaperimarkkinalainsäädäntö, yhtiöoikeus, corporate governance -asiat, sopimusoikeus, immateriaalioikeudet ja tietosuoja-asiat. Tämän hetken työtehtäviään Helminen kuvaileekin sanoin ”pörssiyhtiömaailman yleisnais-Jantunen”.

- Niin, tässä työssä tulee vastaan hyvin erilaisia juridisia kysymyksiä, joten juristilta vaaditaan laajaa osaamista omien erityisalojen lisäksi. Onneksi meillä Keskolla on omat loistavat osaajamme vero- ja HR-juridiikassa, joten nämä alueet ovat minun vastuusalkkuni ulkopuolella. Jokainen päivä on erilainen, ja hyvä niin!

Yhtenä suurimpana haasteena juristin työssä Helminen näkee alati muuttuvan sääntelyn.

- Kesko toimii laajalla liiketoimintapaletilla ja kahdeksassa eri maassa, mistä syystä meihin kohdistuva sääntelymäärä on valtava. Juridiset haasteet ovat eri tyyppisiä auto- ja konekaupassa, ruoka- ja rautakaupassa ja toisaalta taas täällä pörssiyhtiömaailmassa. Sääntelymeri on massiivinen, ja siinä navigointi ja muutosten mukana surffaaminen asettaa omat haasteensa.

Töissä saa (ja pitää) olla hauskaa!

Työpaikalla Helminen ei turhia tärkeile vaan korostaa, että juristin tehtävä on ennen kaikkea palvella ja tukea johtoa ja liiketoimintaa. Vaaleanpunaisissa, K-kaupasta ostetuissa Reino-tohveleissa käytävillä tassutteleva juristi pyrkii omalla olemuksellaan viestittämään, että juristia ei tarvitse pelätä. 

- Juristin tehtävä on olla mukana ja tukena arjen aherruksessa, kumppanina johdolle ja liiketoiminnalle – mahdollistajana, ei tulppana. Lisäksi omalle pöydälleni tulevat asiat ovat yleensä suhteellisen haastavia, eikä vaikeista asioista tule ainakaan yhtään helpompia tärkeilemällä ja pönöttämällä. Töissä saa ja pitää olla hauskaa!

Takaisin ylös