Sami Daneshpayehille työ on iso asia

Sami Daneshpayeh työskenteli kahden kesän ajan Audi Center Espoossa ja työllistyi tämän jälkeen Volkswagen Center Espooseen.

Olen Sami Daneshpayeh, 25-vuotias ja ammatiltani ajoneuvoasentaja. Muutimme perheeni kanssa Kurdistanista Suomeen, kun olin 19-vuotias. Alussa Suomessa asumiseen oli vähän vaikeaa sopeutua, kun en vielä osannut kieltä. Kun aloin oppia suomea, kaikki sujui helpommin.

Perheessäni ei ole muita samalla alalla työskennelleitä. Itse olen aina tykännyt tehdä töitä käsilläni: hitsaustöitä, autohommia ja käsitöitä. Olen aina yrittänyt korjata erilaisia esineitä, ja etsiä sitä kautta uusia haasteita.

Heti muuton jälkeen kävin kielikoulun, jonka jälkeen siirryin ammattikoulun aikuispuolelle opiskelemaan ajoneuvoasentajaksi. Koulu kesti kaksi vuotta, ja valmistuin toukokuussa tänä vuonna. Pidin opiskelusta, koska se oli hyvin käytännönläheistä. Teoriatunteja ei ollut paljon. Tykkään kuitenkin enemmän töissä käymisestä kuin koulusta.

Hyvin hoidetut kesätyöt avasivat uusia ovia

Olin kahtena kesänä kesätöissä Audi Center Espoossa. Tein pieniä huoltotöitä ja korjauksia, en mitään isoja remotteja. Minulla oli hyvä ohjaaja, ja onnistuin mielestäni hyvin. Hänen neuvoillaan mentiin eteenpäin. Kesätyöt loppuivat elokuussa, eikä töitä ollut enää tarjolla. Olisin mielelläni jatkanut vanhassa paikassa, koska työkaverit tulivat jo hyvin tutuksi.

Volkswagen Center Espooseen haettiin kuitenkin mekaanikkoa vakituiseen työsuhteeseen, ja pääsin tänne. Se oli hieno juttu.

VV-Autotalot Oy on pääkaupunkiseudun suurin Volkswagen-jälleenmyyjä. Työ on melko samanlaista kuin vanhassa paikassa, mutta ympäristö ja työkaverit ovat uusia. Hyvin he kuitenkin ovat ottaneet minut vastaan. Uusia autoja on oikeastaan helpompi korjata kuin vanhoja, koska tietokone auttaa löytämään vian. Auton tutkimiseen ei mene sen takia aikaa. Nykyaikaiset koneet ovat älykkäitä.

Jos joku homma jumittaa, apua saa varmasti. Yksin ei tarvitse jäädä koskaan. Kaikki töissä sujuu hyvin, eikä työ tunnu raskaalta. Jos en olisi saanut tätä työtä, olisi vaan pitänyt jatkaa hakemista tai opiskella lisää.

Tulevaisuudesta on vaikea sanoa, mutta uskoisin, että olen työssä nykyisessä paikassa tai jossain muualla. Käyn välillä uimassa ja harrastan thainyrkkeilyä, mutta työ on minulle iso asia. 

Pidän siitä, että töissä on tekemistä. En tykkää turhasta seisoskelusta. Olen oppinut arvostamaan työtä ja ihmisiä.

Työnantaja kertoo

K-raudan ketjujohtaja Virpi Viinikainen (entinen VV-Auto Groupin henkilöstö- ja viestintäjohtaja): 
 
"Lähdimme mukaan nuorisotakuuhankkeeseen innolla. Kun koko K-ryhmän voimat yhdistetään nuorten työllistämisen asialle, täytyy sillä olla vaikutusta ihan valtakunnan tasolla.

Haluamme olla mukana tekemässä muutosta. VV-Autossa kannamme vastuuta erityisesti autoalan ammatikseen valinneiden nuorten työllistämisestä.

Alkuvaiheen kokemukset ovat rohkaisevia. Tästä muodostui heti hanke, jossa kaikki haluavat olla mukana. Se on ollut iloinen yllätys. K-kauppiasliiton rooli tiedon ja osaamisen jakajana on ollut tärkeä.

Tuskin omin voimin olisimme näin nopeasti näin pitkällä. Hankalia kysymyksiä tulee eteen, mutta ne on saatu selvitettyä K-kauppiasliiton asiantuntijan kanssa. Omakin asiantuntijuus kasvaa kokemuksen myötä."
 

Lähde: Pirkka-lehti 11/2013
Teksti Marko Leppänen Kuva Antti Vettenranta

Takaisin ylös