K-kauppiasyhteisö

K-ruokakauppias on osa K-kauppiasyhteisöä, johon kuuluu noin 1100 toimivaa kauppiasta. K-ruokakauppiaiden määrä tulee kasvamaan lähivuosina, kun vähintään 400 K-Marketeiksi muutettua Siwaa ja Valintataloa siirtyy kauppiasyrittäjien vastuulle.

  1. K-kauppiaita on yhteensä 1088, joista K-ruokakauppiaita 841

  2. Erikoiskauppiaita (urheilu, kenkä) yhteensä 100

  3. Rauta- ja/tai maatalouskauppiaita  yhteensä 147

  4. K-kauppiaista on naisia 22 prosenttia*

  5. K-kauppiaan keski-ikä on 46 vuotta

  6. Vanhin K-kauppias on täyttänyt 93 vuotta

  7. Nuorin K-kauppias on 23-vuotias

  8. K-kauppiasuran pituus keskimäärin 11 vuotta

  9. Vuonna 2016 aloitti 53 uutta K-kauppiasyrittäjää

*Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 22 % kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen nimissä.

 Kauppiaslounge

K-Team Päivien Kauppiasloungessa kauppiaat, keskolaiset ja yhteistyökumppanit tapaavat toisiaan.

K-kauppiasliitto

K-kauppiasliitto on K-kauppiaiden edunvalvonta- ja yhteistoimintajärjestö, johon kuuluvat kaikki noin 1100 K-kauppiasta. K-kauppiasliiton perustehtävänä on K-kauppiasyrittäjyyden kehittäminen ja vahvistaminen sekä jäsentensä yhteisten etujen ajaminen. K-kauppiasliitto on perustettu vuonna 1912.

K-kauppiasliiton tehtäviä toteutetaan ketjujen johtokunnissa ja toimialayhdistysten ja liiton hallituksissa. Kaupan alan kehitykseen liitto vaikuttaa mm. osallistumalla kaupan alan järjestöjen toimintaan.

Liiton luottamustehtävissä toimii noin 70 K-kauppiasta, jotka edustavat valitsijoitaan eli kaikkia K-kauppiaita. Kauppiaiden tukena toimii 16 henkilön toimisto. K-kauppiasliitto tarjoaa K-kauppiaille palveluja, jotka auttavat heitä menestymään työssään.

Perustehtävänsä eli järjestötyön ja kaupan alan edunvalvonnan lisäksi K-kauppiasliitto antaa jäsenilleen lainopillista neuvontaa, toteuttaa K-kauppiasyrittäjyyttä tukevia hankkeita, julkaisee K-ryhmän ammattilehteä Kehittyvää Kauppaa ja Kauppias-jäsenlehteä sekä järjestää ammatillisia tapahtumia K-kauppiaille ja heidän henkilökunnalleen.

Katso video, jossa K-kauppiasliiton puheenjohtaja, kauppias Toni Pokela ja toimitusjohtaja Jaana Hertsberg kertovat K-kauppiasyrittäjyydestä ja liiton toiminnasta.

Tutustu K-kauppiasliiton omalla sivustolla

 

 

Takaisin ylös