K-kauppiasyhteisö
K-ruokakauppias on osa K-kauppiasyhteisöä, johon kuuluu noin 1100 toimivaa kauppiasta. K-kauppiaiden edunvalvonta- ja yhteistoimintajärjestöön, K-Kauppiasliittoon, kuuluvat kaikki kauppiaat. K-kauppiasliiton perustehtävänä on K-kauppiasyrittäjyyden kehittäminen ja vahvistaminen sekä jäsentensä yhteisten etujen ajaminen.

K-kauppiasliiton tehtäviä toteutetaan ketjujen johtokunnissa ja toimialayhdistysten ja liiton hallituksissa. Kaupan alan kehitykseen liitto vaikuttaa mm. osallistumalla kaupan alan järjestöjen toimintaan.

Liiton luottamustehtävissä toimii noin 60 K-kauppiasta, jotka edustavat valitsijoitaan eli kaikkia K-kauppiaita. Kauppiaiden tukena toimii 16 henkilön toimisto. K-kauppiasliitto tarjoaa K-kauppiaille palveluja, jotka auttavat heitä menestymään työssään.

Perustehtävänsä eli järjestötyön ja kaupan alan edunvalvonnan lisäksi K-kauppiasliitto antaa jäsenilleen lainopillista neuvontaa, toteuttaa K-kauppiasyrittäjyyttä tukevia hankkeita, julkaisee K-ryhmän ammattilehteä Kehittyvää Kauppaa ja Kauppias-jäsenlehteä sekä järjestää ammatillisia tapahtumia K-kauppiaille ja heidän henkilökunnalleen.

Katso video, jossa K-kauppiasliiton puheenjohtaja, kauppias Toni Pokela ja toimitusjohtaja Jaana Hertsberg kertovat K-kauppiasyrittäjyydestä ja liiton toiminnasta.

Tutustu K-kauppiasliiton omalla sivustolla

 

  1. K-kauppiaita on yhteensä 1129, joista K-ruokakauppiaita 914.

  2. K-kauppiaista on naisia 24 prosenttia*

  3. K-kauppiaan keski-ikä on 48 vuotta

  4. Vanhin K-kauppias on täyttänyt 92 vuotta

  5. Nuorin K-kauppias on 24-vuotias

  6. K-kauppiasuran pituus keskimäärin 11 vuotta

  7. Vuonna 2018 aloitti 59 uutta K-kauppiasyrittäjää

  8. Lähes neljäsosalla K-kauppiaista on useampi kuin yksi kauppa. 

* Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 22 % kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen nimissä.

 

Takaisin ylös