Tiilikaisten taru jatkuu Tohmajärvellä

Joulukuun alussa, 3.12., on kulunut päivälleen 80 vuotta siitä, kun tohmajärveläisen kauppiaan Taru Tiilikaisen isoäiti Maria Karmakka perusti Karmakan kaupan Kemien kylään. Moni vanhemman polven tohmajärveläinen muistaa yhä maantien mutkassa sijainneen pienen sekatavarakaupan ominaistuoksuineen. Vuosipäivää juhlitaan asiakkaiden kanssa täytekakkukahvein kaupalla keskiviikkona 4.12. Nykyinen K-kauppias Taru Tiilikainen jatkaa isoäitinsä Marian jalanjäljissä kauppiasyrittäjänä. Tarun kauppiasura alkoi vuonna 1981 vähän ennen aikojaan, kun hänen isänsä Ilkka Tiilikainen menehtyi tapaturmaisesti.

Kuvassa ovat vuonna 1957 vasemmalta: äiti-Veera Tiilikainen, tiskin edessä kaulakkain Taru ja kaksosveli Tapani Tiilikainen 2 v., takana myyjättäret Eine Väistö ja Kaija Heinonen sekä isä-Ilkka Tiilikainen. Kuva on Taru Tiilikaisen albumista.

Tarun vanhemmat Ilkka ja Veera Tiilikainen uudistivat ja rakensivat kauppansa uudelle paremmalle paikalle. Sittemmin Taru on laajentanut ja uudistanut K-marketin kunnan keskustassa nykyaikaiseksi monipuoliseksi K-ruokakaupaksi.

Taru aloitti kesätyöt perheen kaupassa 14-vuotiaana ja työskenteli siellä oppikoulun jälkeen muutaman vuoden. Kun hän aloitti Joensuussa kauppaopiston, viikonloput ja kesät kuluivat silti Tohmajärvellä.

”Tulin joka viikonloppu Joensuusta töihin ja tein mainokset viikoksi eteenpäin – ne tehtiin silloin käsin. Sain siitä palkkaa 50 markkaa ja sunnuntai-iltana eväskassin mukaan”, Taru kertoo.

Tarun neljästä sisaruksesta kaksi isosiskoa lähti aikanaan maailmalle. ”Sovin isän kanssa, että minusta tulee kauppias”, Taru kertoo. Kesken Tarun opintojen isä menehtyi tapaturmaisesti vain 53-vuotiaana.

”Äidiltä ja isältä sain ohjeet ja arvot kauppiuuteen. Rehtiys, vastuullisuus ja työnteko ovat aina olleet meillä tärkeitä. Kauppapaikasta ja henkilökunnasta on aina pidetty huolta”, Taru kertoo.

Kuvassa ovat Taru Tiilikainen Oy:n omistajat vasemmalta Veli-Ilkka Tiilikainen, Tarun lapset Pekka ja Pilvi Pääskynen sekä K-kauppias Taru Tiilikainen. Valokuva Tuukka Pakarinen.

Venäläisistä piristystä kaupankäyntiin

Paljon on ehtinyt tapahtua. 1986 kauppaa laajennettiin, 1993 sitä muutettiin, 2003-04 tehtiin uusi laajennus. ”Merkittävimmät muutokset ovat kuitenkin olleet aukiolojen huomattava pidennys sekä sunnuntaiaukiolojen vapautuminen”, kauppias toteaa.

K-market sijaitsee 20 kilometriä Venäjän rajalta. Niiralan raja-asema on avoinna ympäri vuorokauden, ja rajan ylittäjiä on vuosittain yli miljoona. ”Raja tuo alle viidentuhannen asukkaan kuntaamme lisää ostovoimaa. Paikkakuntalaiset ovat suurin asiakasryhmämme, mutta venäläiset ja muut matkalaiset tuovat hyvän lisän”, Taru toteaa.

”Meidän vahvuutemme on ammattitaitoinen ja palvelualtis henkilökuntamme sekä ajan tasalla oleva K-marketimme”, hän näkee.

Tiesuunnitelmat huolestuttavat

Kaupankäynnin näkymät ovat kauppiaan mukaan kohtalaiset, joskin myynninkehitys on tänä vuonna hyvin maltillista. Meneillään oleva valtatie 9 suunnittelu ja linjaus vaikuttavat kaupan tuleviin suunnitelmiin.

”Tämä tie vie tällä hetkellä 6-tieltä kylän läpi rajalle Niiralaan. Nyt selvitetään muita vaihtoehtoja, mikä voi merkitä sitä, että tie siirtyy pari kilometriä kaupastamme. Silloin kaupankäyntimahdollisuudet heikentyisivät huomattavasti”, Taru sanoo huolestuneena.

Lisätietoja: K-kauppias Taru Tiilikainen, puh. 0400 229 691

Kuvia Tiilikaisen historiasta ja nykypäivästä voi ladata osoitteesta:
http://157.144.2.19/pincollection.jspx?collectionName={87105535-f8db-4d38-9391-a61559441bc1}

Suomessa toimii noin 1 200 itsenäistä K-kauppiasyrittäjää ruoka-, rauta-, maatalous ja erikoiskaupan aloilla. K-kauppiaat harjoittavat vähittäiskauppaa Keskon johtamissa vähittäiskauppaketjuissa. Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka- ja rautakaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä.

Takaisin ylös