Pikkupussien käyttöä vähennetään

K-ruokakaupat vähentävät pikkupussien tarjoamista kassoilla. Tavoitteena on pienentää ohuista pikkupusseista syntyvän muovijätteen määrää viidenneksellä aiempaan verrattuna.

K-ruokakauppa_kassa_pikkupussit

Pikkupussit ovat ilmiö, joka jakaa mielipiteitä ja herättää tunteita. Osa asiakkaista kannattaa pusseja ja osa vastustaa.

Moni pikkupussin kannattaja käyttää pussit uudelleen roskapusseina tai koirankakkapusseina. Vastustajat kokevat pussit turhiksi – ilmankin pärjää.

Pussit aiheuttivat palautetulvan

Keväällä Ruokakeskoon tuli kymmenittäin asiakaspalautteita, joissa kysyttiin, eikö pussien tyrkyttämisestä voisi luopua kokonaan.

Asiaa pohdittiin Ruokakeskossa eri näkökulmista. Millainen vaikutus olisi asiakaspalveluun, jos pussien tarjoaminen lopetettaisiin kokonaan? Entä ympäristönäkökulmat, paljonko pikkupussien käytön väheneminen vaikuttaisi muovijätteen määrään?

- Päätimme vähentää pikkupussien aktiivista tarjoamista. Haluamme palvella hyvin, joten pusseja on edelleen kassalinjaston päässä saatavilla, perustelee Ruokakeskon ympäristöpäällikkö Timo Jäske.

Pussien tarjoamista ei lopeteta kokonaan, mutta niitä tarjotaan asiakkaille jatkossa aiempaa harvemmin.

- K-ruokakaupoissa myydään paljon esimerkiksi Reilun kaupan ruusuja. Jokainen tietää, että ruusuja säilytetään vedessä ja valtaosa asiakkaista kokee pienen muovipussin tarjoamisen tällaisen ostoksen yhteydessä hyväksi palveluksi, Jäske toteaa.

Toinen esimerkki tuotteista, joiden yhteydessä ohutta muovipussia jatkossakin tarjotaan aktiivisesti, ovat palvelutiskeiltä myytävät ja ostohetkellä pakattavat liha- ja kalatuotteet.

K-ruokakauppoja on noin 900 ja niiden kassoilla työskentelevää henkilökuntaa ryhdytään ohjeistamaan uudesta tavasta toimia.

Pikkupussitarra

K-ruokakauppojen kassoille tulee viesti, jossa ohuita pikkupusseja muistutetaan käyttämään harkiten.

Kesähelteillä ohut pikkupussi ei pidä tehokkaasti kylmää

Ohuiden pikkupussien kulutus kasvaa kesäisin. Kylmäketjun näkökulmasta pikkupussi on kuitenkin laiha lohtu, sillä se ei pidä pakasteita eikä muitakaan elintarvikkeita kylmänä pitkään.

- Kesällä katkeamaton kylmäketju on todella tärkeä ja suosittelen siihen mieluummin termokassia, joita myydään kauppojen pakasteosastoilla. Kassia voi käyttää uudelleen ja uudelleen ja se kulkee mukana repussa tai laukussa tai vaikka auton peräkontissa, Timo Jäske sanoo.

Vähemmän muovijätettä

Ohuiden muovipussien tarjoamisen vähentämisellä voidaan Ruokakeskon arvion mukaan vähentää syntyvän muovijätteen määrää noin viidenneksen verran.

Kuluttajat voivat myös kaupan hedelmä- ja vihannesosastoillakin vähentää ohuiden muovipussien käyttöä pakkaamalla eri vihanneksia ja hedelmiä samaan pussiin. Tuotteet tulee silloin punnita erikseen ja liimata etiketit pussin kylkeen vierekkäin. Myös kestohedelmäpusseja on monissa K-kaupoissa saatavilla.

- Ratkaisevaa kuitenkin on, mitä pusseille tapahtuu kotona. Jos niitä käytetään uudelleen, ympäristökuorma on paljon pienempi kuin jos ne menevät suoraan roskiin, Timo Jäske muistuttaa.

Kaupan toiminnassa muovijätettä syntyy eri yhteyksissä. Ruokakeskossa on jo vuosia tehty töitä muovijätteen vähentämiseksi hyvin tuloksin.

Lue lisää: 

http://yhteiskuntavastuu2013.kesko.fi/vastuullisuusteemat/ilmastonmuutoksen-hillinta/valintoja-ympariston-hyvaksi/materiaalitehokkuus-ja-jatteiden-hyotykaytto

http://yhteiskuntavastuu2013.kesko.fi/vastuullisuusteemat/ilmastonmuutoksen-hillinta/valintoja-ympariston-hyvaksi/kierratys-helpommaksi-asiakkaille

http://www.kesko.fi/fi/Kaupat-ja-palvelut/Ajankohtaista/Ohuiden-pikkupussien-tarjoaminen-pohdinnassa/

http://www.kesko.fi/fi/Kaupat-ja-palvelut/Ajankohtaista/Kestohedelmapussi-saastaa-ymparistoa-ja-tukee-nuorten-turvataloja/

Takaisin ylös