Vastuullinen kala kiinnostaa erityisesti nuorempia asiakkaita pääkaupunkiseudulla

Sinkut asioivat kalatiskeillä vähiten, mutta ovat samaan aikaan kuitenkin asiakasryhmä, jonka kalaostokset ovat pääkaupunkiseudulla vauhdikkaimmassa kasvussa. K-ryhmän asiakasdatan mukaan nuoremmissa asiakasryhmissä suositaan erityisesti MSC-sertifioituja tuotteita. Pääkaupunkiseudulla on kahdeksan K-Supermarketia, joille on myönnetty ekologisesti kestävää kalastusta edistävä MSC-sertifikaatti. Yhteensä K-ruokakaupoilla on yli 30 MSC-sertifioitua kalatiskiä eri puolilla Suomea.

MSC- ja ASC-jäljitettävyyssertifikaatit myönnettiin toukokuussa Helsingissä K-Supermarket Arabialle, K-Supermarket Mustapekalle ja Espoossa K-Supermarket Lähderannalle. Aiemmin sertifikaatti on myönnetty jo K-Supermarket Triplalle ja K-Supermarket Fortunalle, K-Supermarket Postitalolle, K-Supermarket Hertalle ja K-Supermarket Redille. MSC- ja ASC-merkinnät osoittavat, että kyseinen kala- tai äyriäistuote on pyydetty kalakantoja vaarantamatta tai kasvatettu luontoa kunnioittaen. Tuotteen matka on jäljitettävissä aina merestä kalatiskille. Sertifioitu kalatiski tarkoittaa, että kaupat voivat kalatiskillään myydä MSC- ja ASC-merkittyjä kala- ja äyriäistuotteita.

Sinkkujen kalaostokset kovassa kasvussa

Tuorekalasuosikit Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ovat lohi, kuha, ahven ja siika. Espoossa ja Vantaalla Top-5 listalle nousee lisäksi silakka, Helsingissä taas tonnikala. Espoossa lapsiperheiden ostoskorissa kala on todennäköisemmin kuin Helsingissä ja Vantaalla. Tonnikala taas on helsinkiläisen aikuistalouden valinta. Useimmiten tuorekalaa ostoskoriinsa valitsevat pääkaupunkiseudulla eläkeläiset ja aikuistaloudet. Sinkut asioivat kalatiskeillä vähiten, mutta ovat samaan aikaan kuitenkin asiakasryhmä, jonka kalaostokset ovat vauhdikkaimmassa, jopa 40 prosentin kasvussa. Sinkut ja alle 35-vuotiaat pariskunnat suosivat ostoksissaan myös MSC-sertifioituja kaloja.

”Asiakkaamme ostavat kalansa useimmiten fileenä, vaikka kokonaisetkin kalat tekevät hyvin kauppansa. Kesää kohden kalan savustaminen yleistyy: grillaamisen rinnalla kokonaiset kalat sekä fileet savustuvat suomalaisten takapihoilla pitkin kesää,” kuvailee K-ryhmän päivittäistavarakaupan kalan valikoimapäällikkö Jonne Hyvönen.

K-ryhmän kalavalikoimat suosivat kestäviä kalakantoja

K-ryhmällä on Suomen suurin MSC-sertifioitujen kala- ja äyriäistuotteiden valikoima ja sertifioidut kalatiskit vahvistavat vastuullista kalavalikoimaa entisestään. Ensimmäiset K-ruokakauppojen MSC-sertifioidut kalatiskit myönnettiin syksyllä 2019 ja yhteensä K-ruokakaupoissa niitä on nyt yli 30 ympäri Suomen. Jokaisessa K-ruokakaupassa noudatetaan WWF:n Kalaoppaaseen pohjautuva kala- ja äyriäislinjausta, joka on ollut voimassa jo 11 vuoden ajan. 

"Maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä haluamme edesauttaa kalakantojen suojelemista ja samalla tehdä myös asiakkaillemme vastuulliset valinnat kaupassa mahdollisimman helpoiksi. Valitsemalla kaupan kalatiskiltä MSC- ja ASC -merkinnällä varustettuja tuotteita voi jokainen osaltaan edistää ekologisesti kestävää kalastusta,” sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

 

Lisätietoa MSC -sertifikaatista: https://www.msc.org/fi/kotisivu
Katso lista kaikista sertifioiduista kalatiskeistä https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/k-kaupassa/msc-sertifioitu-kalastiski


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös