
Onninen vastaa yritysasiakkaidensa toiveisiin ja tarjoaa yritysasiakkailleen uuden logistiikan hiilijalanjälkiraportin, josta saa yksityiskohtaista tietoa Onnisen kotimaan kuljetusten ja kuljetuspakkausten päästöistä.
– Teknologiakehitys ja automaatio ovat jo muuttaneet logistiikkaterminaalien toimintaa, mutta kuluttajia uudistukset eivät ole vielä koskettaneet laajemmin. Asiakaskokemuksen merkitys on kasvanut ja kuluttajat odottavat helppoutta, nopeutta sekä reaaliaikaista informaatiota suoraan mobiililaitteisiin. Kokeilun avulla haemme ratkaisuja muun muassa näihin kehityskohteisiin, kertoo Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola.
– Kuluttajilta saamamme viesti on vahva – nopeita ja joustavia lähipalveluita kuten pakettipalveluita toivotaan oman asiointireitin ja asuinpaikan lähelle. Paikalliset K-Marketit ovat vuosia tarjonneet pakettipalveluita ja ovat oiva paikka testata täysin uutta palvelukonseptia, kertoo K-ryhmän palvelujohtaja Petri Toivonen.
Testijaksolla lennätetään noin 100 kuluttajien Matkahuollon kuljettamaa pakettia. Mittava testi on poikkeuksellinen Euroopan mittakaavassa, sillä se tapahtuu lentokentän välittömässä läheisyydessä, minkä lisäksi se koskettaa suoraan kuluttajia.
– Droonilogistiikan kehitys on harpannut eteenpäin muutamassa vuodessa ja se herättää nyt paljon kiinnostusta kaupungeissa ja yrityksissä. Uskomme, että kaupalliset droonitoimitukset toteutuvat lähitulevaisuudessa ja kokeilusta saamme tärkeää tietoa droonien toimivuudesta pakettijakelussa sekä kuluttajien toiveista, sanoo hanketta koordinoivan Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa.
Matkahuolto kuljetti viime vuonna 15 miljoonaa pakettia ja kuluttajien verkkokaupan tilausmäärät jatkavat edelleen kasvua. Samalla kuluttajat kiinnittävät huomiota tilaamiensa tuotteiden kuljetuksen vastuullisuuteen ja ympäristövaikutuksiin.
Robots Expert on laskenut, että jos promille Suomen pakettitoimituksista tehtäisiin droonilla, niin vuositasolla säästyisi 70 hiilidioksiditonnia. Tämä tarkoittaisi noin 3000 pakettidroonilentoa päivässä.
– Kokeilun päämääränä on ratkaista niin sanotun last mile -kuljetuksen eli logistiikkakeskuksilta kuluttajille tapahtuvan kuljetuksen haasteita: lisätä nopeutta ja vähentää jakeluautojen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Hyödynnämme myös paluulennot palautettaville paketeille, Jakola kertoo.
Kokeilu on osa Vantaan Aviapoliksen Liikennelabra -hanketta, jossa kehitetään tulevaisuuden liikenteen palveluita. Sen osahankkeissa etsitään hiljaisia, turvallisia, vähäpäästöisiä ja kustannustehokkaita liikkumisen ja kaupunkilogistiikan ratkaisuja, jotka ovat laajennettavissa myös muualle Suomeen ja kansainvälisestikin. Hankkeen päätoteuttaja on Vantaan kaupunki, se on osa Traficomin koordinoimaa Liikennelabra-kokonaisuutta ja samalla myös Smart & Clean -säätiön muutosprojekti. Hankkeessa on mukana yli 30 kumppania.