K-ryhmä ja WWF avasivat uhanalaiselle vaellustaimenelle kutureittejä Kuhmossa

K-ryhmä ja WWF avasivat talkoovoimin taimenelle vaellusreittejä Kuhmon Rauhiopurolla ja Särkipurolla lauantaina 7. heinäkuuta. Kohteissa taimenen vaellusta potentiaalisille elinalueille estivät liian korkealle asennetut tierummut, joiden lävitse taimen ei päässyt jatkamaan vaellustaan. Lauantain puronkunnostustalkoot olivat osa K-ryhmän ja WWF:n monivuotista yhteistyötä Suomen vaelluskalojen pelastamiseksi.

Talkoolaiset kynnystivät puroissa esteeksi muodostuneiden tierumpujen edustoja, jotta uhanalainen vaellustaimen pääsisi jatkamaan kutumatkaansa. Esteiden poistuttua taimenille ja muille virtavesilajeille vapautui jopa kymmenen kilometriä potentiaalista elin- ja lisääntymisympäristöä.

Talkoissa rakennettiin myös uusia lisääntymis- ja poikasalueita, jotta kalat saataisiin palaamaan puroon ja kuteminen voisi alkaa.

”Rauhiopurolla taimenta on tavattu viime aikoina vain istutettuna, mutta tavoite on, että lohikala kotiutuisi sinne ja alkaisi taas lisääntyä luontaisesti. Särkipurolla ollaan hieman edellä aiempien kunnostusten ansiosta, mutta silti tavoite on sielläkin sama: taimen pitää saada kotiutettua”, sanoo WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

K-kauppias: "Vaelluskaloista huolehtiminen on yhteinen tehtävämme"

Talkoissa lapionvarteen tarttui myös K-Supermarket Vuokatin ja K-Supermarket Sotkamon kauppias Hannu Korhonen.

"Luontoarvot ovat minulle K-kauppiaana tärkeitä. Kala koskettaa tavalla tai toisella melkein jokaista suomalaista, ja on yhteinen tehtävämme huolehtia siitä, että suomalaiset vaelluskalakannat voivat hyvin. Siitä tässä yhteistyössä on kysymys", kauppias sanoo.

"Olemme jo saaneet aikaan hienoja tuloksia eri puolilla Suomea. Oli mahtavaa päästä laittamaan kahluuhousut jalkaan täällä Kalevalan kodissa!" iloitsi K-ryhmän ympäristöasiantuntija Minna Saari.

Kuhmon lauantaiset talkookohteet olivat osa isompaa #Kalahässäkkä-koskienkunnostustapahtumaa, jota vietettiin Kuhmossa koko viikonlopun ajan. WWF ja K-ryhmä kiittävät Kuhmon kaupunkia, Kuhmon perhokalastajat ry:tä sekä osakaskuntia talkoiden mahdollistamisesta.

Takaisin ylös