Pirkka ESSI Kiertokassi täyttää vuoden – kiertotalous konkretisoituu kaupan kassalla

On kulunut vuosi siitä, kun ensimmäinen suomalainen kiertotalouskassi, ESSI Kiertokassi, tuotiin kauppoihin. Pirkka ESSI kiertokassi hyödyntää kotitalouksissa syntynyttä muovia ja korvaa uusiomuovista tehtyjä muovikasseja kaupassa. K-ryhmä edistää aktiivisesti muovin kierrätystä ja uusiokäyttöä sekä luo uusia toimintamalleja, jotka estävät muovin päätymisen vesistöihin ja muualle luontoon.

ESSI Kiertokassit valmistetaan Amerplastin Tampereen tehtaalla ja niiden valmistuksessa on käytetty yli 90 % kierrätysmateriaalia, josta noin puolet on kotitalouksilta erilliskerättyä muovipakkausjätettä. Kiertokassit rohkaisevat tehostamaan muovin keräystä ja kierrätystä, jolloin käytetyt muovipakkaukset voidaan käyttää uudelleen kiertotalousmallin mukaisesti uusien tuotteiden valmistuksessa.

K-ryhmä edistää aktiivisesti muovin kierrätystä ja uusiokäyttöä

Luonnonvarojen kestävän käytön ja kiertotalouden edistäminen on keskeinen osa K-ryhmän vastuullisuusohjelmaa. K-ryhmä edistää muovilinjauksensa mukaisesti muovin kierrätystä ja uusiokäyttöä sekä luo aktiivisesti uusia toimintamalleja, jotka estävät muovin päätymisen vesistöihin ja muualle luontoon.

”Erityisesti ruokakaupoilla on tärkeä rooli kiertotaloustuotteiden menestyksessä markkinoilla. K-ryhmä haluaa olla aktiivisesti mukana edistämässä kiertotalousmalliin siirtymistä”, kertoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske. ”K-ryhmä pyrkii ottamaan ennakkoluulottomasti käyttöön uusia vastuullisia vaihtoehtoja jotka ovat myös asiakkaiden helposti omaksuttavissa. Pirkka ESSI Kiertokassi on hyvä esimerkki tällaisesta tuotteesta”, sanoo Jäske.

K-ryhmä on sitoutunut EU:n tavoitteeseen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä muovikasseja kulutetaan vuosittain 40 kassia/asiakas. K-ruokakaupat tarjoavat valikoimissaan vaihtoehtoja muovikasseille: kierrätysmuovikassien lisäksi tarjolla on kestokasseja, puuvillakasseja ja juuttikasseja sekä paperikasseja. Tietoisuutta muovijätteen ympäristövaikutuksista lisätään aktiivisella viestinnällä asiakaskanavissa ja kaupoissa.

Kiertotalous luo kestävää tulevaisuutta

Kiertotaloudessa materiaalit kiertävät mahdollisimman pitkään niin, että ne voidaan käyttää aina uudelleen. Materiaalien tehokas käyttö ja kierrättäminen on kestävän kehityksen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Käytetty muovipakkaus on arvokas raaka-aine, jonka hyödyntäminen uusien tuotteiden valmistuksessa vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta ja ympäristön kuormitusta.

”ESSI Kiertokassi on erinomainen osoitus käytännön kiertotaloudesta sekä sen edellyttämästä yhteistyöstä, joka kattaa teollisuuden ja kaupan toimijoiden lisäksi myös kaikki muovipakkauksiaan lajittelevat ja kierrättävät ja ESSI-kasseissa ostoksensa kotiin kantavat suomalaiset”, sanoo Amerplastin toimitusjohtaja Børge Kvamme.

Amerplastin valmistamien ESSI Kiertokassien raaka-aine tulee Fortumin Kiertotalouskylästä Riihimäeltä. Sinne toimitetusta, muun muassa kuluttajilta erilliskerätystä muovipakkausjätteestä syntyy kierrätysmateriaalia prosessissa, jossa eri muovilaadut erotellaan toisistaan ja prosessoidaan laadukkaaksi uusioraaka-aineeksi. Suomessa saatetaan markkinoille noin 70 000 tonnia tuottajavastuun piirissä olevia muovisia kuluttajapakkauksia. Tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy järjestää kotitalouksien muovipakkauksien erilliskeräyksen ja muovipakkauksia kerätään ympäri Suomea esimerkiksi Rinki-ekopisteissä. 

> Tutustu Keskon muovilinjaukseen
> Lue lisää K-ryhmän kiertotalousteoista
> Lue lisää ESSI Kiertokassista

Takaisin ylös