Keskon ja Planin yhteistyöllä hyviä tuloksia Thaimaassa

Keskon ja lastenoikeusjärjestö Planin yhteisprojekti Thaimaassa on osoittanut, että muutos parempaan on mahdollista. Kolme vuotta toimineet oppimiskeskukset ovat auttaneet jo yli 200 kambodžalaisten siirtotyöläisperheiden lasta koulutielle. Thaimaalaiset tavarantoimittajat ovat saaneet sosiaalisen vastuun koulutusta, ja toimitusketjun läpinäkyvyys on parantunut.

Kuvat ja video: Benjamin Suomela

Thaimaan jättimäinen kalateollisuus on täysin riippuvainen siirtotyövoimasta. Noin 70 % Thaimaan kalateollisuuden työntekijöistä tulee köyhistä naapurimaista kuten Kambodžasta ja Myanmarista. Siirtotyöläisperheillä ei useinkaan ole mahdollisuuksia saada lapsiaan kouluun Thaimaassa.

Oppimiskeskusten kautta kouluun

Kolmen vuoden ajan Kesko on osallistunut hallituksensa lahjoitusvaroilla Plan Internationalin Seas of Change -hankkeen rahoitukseen, jonka tavoitteena on muun muassa edistää siirtotyöläisten lasten pääsyä kouluun. Lasten kouluvalmiuden parantamiseksi Tratin ja Rayongin alueille Itä-Thaimaahan perustettiin kaksi oppimiskeskusta.

“Oppimiskeskukset antavat esikouluopetusta niille 4–14-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole vielä valmiita pyrkimään Thaimaan julkisiin kouluihin’’, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

”Lapset ovat usein vuoden verran oppimiskeskuksessa, minkä jälkeen he voivat pyrkiä avullamme oppilaiksi Thaimaan julkisiin kouluihin. Vuosien 2015–2017 aikana oppimiskeskuksiin on rekisteröity yhteensä 944 lasta ja thaimaalaiseen julkiseen kouluun on päässyt 212 lasta.”

Heinäsen mukaan koulutus on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä köyhyyden periytyminen.

”Koulutus antaa tietoja ja taitoja hyvää elämää varten sekä lisää tuloja. Kun lapset pääsevät kouluun, he mitä todennäköisimmin laittavat kouluun aikanaan myös omat lapsensa.”

Lisää läpinäkyvyyttä toimitusketjuun

Kesko lähti mukaan Plan-yhteistyöhön, koska se haluaa kantaa vastuunsa toimitusketjunsa vastuullisuudesta. Thaimaa luokitellaan riskimaaksi eli maaksi, jossa riski ihmisoikeusloukkauksille on suuri.

”Kalateollisuuden tuotantoketjut ovat monimutkaisia, ja niiden jäljittäminen ketjun alimmille portaille on haasteellista. Keskolle yhteistyö ja Planin paikallistuntemus ovat antaneet mahdollisuuden päästä tuotantoketjussa ensimmäistä porrasta pidemmälle”, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo sanoo. 

”Tukemalla siirtotyöläisten perheiden ja lasten suojelua ja koulutusta voimme ennaltaehkäistä ihmisoikeusriskejä omassa tuotantoketjussamme.”

Sosiaalisen vastuun koulutusta thaimaalaisille yrityksille

Keskon periaatteena on tehdä yhteistyötä vain sellaisten riskimaatavarantoimittajien kanssa, jotka ovat sosiaalisen vastuun auditointien piirissä tai käynnistävät prosessin yhteistyön alkaessa. Pääasiassa auditointimenettelynä on käytössä amfori BSCI (amfori Business Social Compliance Initiative).

Monet pienet yritykset Thaimaassa tuntevat huonosti sosiaalisen vastuun vaatimuksia (kuten työaikasäännöksiä ja työterveys- ja -turvallisuusasioita) ja tarvitsevat ohjeistusta lähtiessään mukaan auditointiprosessiin. Osana Seas of Change -projektia tavarantoimittajille annetaan koulutusta ja ohjeistusta amfori BSCI -auditointiin siirtymisessä. Vuonna 2017 koulutuksiin osallistui yhteensä 25 thaimaalaista kalateollisuuden tavarantoimittajaa.

Yksi koulutukseen osallistuneista tavarantoimittajista on Rayong Fish Sauce, jonka tehdas sijaitsee rannikolla Rayongissa Thaimaan itäosassa. Tehtaalla työskentelee 81 thaimaalaista, 66 kambodžalaista ja 8 myanmarilaista työntekijää. Siirtotyöläiset asuvat joko omissa vuokra-asunnoissaan tai kalastajayhteisöissä.

Rayong Fish Sauce –tehtaalla valmistetaan Pirkka kalakastiketta. Kalakastikkeen raaka-aine anjovis kalastetaan lähivesistä. Kala tulee tehtaalle suoraan kalastajalta valmiiksi perattuna ja siihen lisätään muut ainesosat eli vesi, suola ja sokeri. Kestää vuoden verran ennen kuin tehtaan pihalla olevissa sammioissa kypsytettävä kalakastike on valmista pullotettavaksi.

Rayong Fish Sauce –tehtaalta Thaimaasta Pirkka kalakastike matkaa Suomeen laivalla.

Katso video Keskon vastuullisuusjohtajan Matti Kalervon vierailulta Pirkka kalakastiketta valmistavalla Rayong Fish Sauce –tehtaalla.

Takaisin ylös