K-ryhmä taklaa muovijätettä ja edistää muovin kierrätystä monella rintamalla

Muovi säilöö ja säilyttää, mutta päästessään luontoon ja vesistöihin se aiheuttaa merkittäviä ongelmia. K-ryhmä kehittää ja kokeilee aktiivisesti pieniä ja suuria toimintamalleja muovijätteen vähentämiseksi ja muovin kierrätyksen ja uusiokäytön edistämiseksi. Tutustu poimintoihin K-ryhmän tuoreista teoista muovirintamalla.

Muovikasseille yhdenmukainen hinnoittelu
K-ryhmä hinnoitteli keväällä 2018 muovi-, paperi- ja biohajoavat kassit saman hintaisiksi kaikissa K-ruokakaupoissa. Hinnoittelulla K-ryhmä edistää vaihtoehtoisten ostoskassien myyntiosuutta ja helpottaa asiakkaiden vastuullisia arkivalintoja. K-ryhmä on sitoutunut EU:n tavoitteeseen, että vuoteen 2025 mennessä muovikasseja kulutetaan vuosittain korkeintaan 40 kassia/asukas.

Mikromuovit pois K-ryhmän omien merkkien pesuaineista
Mikromuovien haitallisiin vaikutuksiin on hiljattain herätty laajalti. Mikromuovia päätyy luontoon muun muassa tien pinnoilta ja auton renkaista sekä suuremman muoviroskan hajotessa. Osa mikromuovista on peräisin myös kosmetiikkatuotteista ja pesuaineista. K-ryhmä poisti jo viime vuonna mikromuovit kaikista omien merkkiensä kosmetiikkatuotteista. Mikromuovit poistetaan vuoden 2018 loppuun mennessä myös kaikista K-ryhmän omien merkkien pesuaineista.

GUPPYFRIEND: Fleece-pesupussilla mikromuoviongelmaa vastaan
Mikromuovikuituja irtoaa myös pestessämme keinokuitutekstiilejä, kuten teknisiä urheiluasuja sekä fleece- ja softcell-vaatteita. K-Citymarketien valikoimiin tuotu GUPPYFRIEND-pesupussi on yksi tapa estää omassa arjessa mikromuovien pääsyä vesistöihin. Pesupussi kerää talteen jopa 99 % vaatteista irtoavasta mikromuovista ja kuiduista. GUPPYFRIENDiä käytetään tavallisen pesupussin tavoin, ja sen saumoista mikromuovi ja kuidut on helppo kerätä pesun jälkeen ja hävittää sekäjätteen mukana. Pesupussit saapuvat syksyllä myös K-Rautojen valikoimiin.

Uusia vaihtoehtoja styroxille
K-ryhmän tavoitteena on, että vuoden 2018 loppuun mennessä jo puolet Keskon kalatoimituksista toimitetaan kauppoihin pahvilaatikoissa. Yksi K-ruokakaupoissa näkyvistä uusista pakkausratkaisuista on DS Smithin valmistama Tuoreboxi, täysin kierrätettävä aaltopahvinen ratkaisu kalan, lihan, marjojen ja pakasteiden kuljetukseen. Tuoreboxi vie vähemmän tilaa kuin perinteinen styrox-laatikko, mikä vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. K-ruokakaupoissa on otettu menestyksekkäästi käyttöön myös Stora Enson valmistama puukuitupohjainen EcoFishBox.

K-Market Otavan kauppiaat toivat kyläläisille muovinkeräyspisteen
Myös K-kauppiaat ovat lähteneet vauhdilla mukaan muovijätteen vähentämistalkoisiin. Jokainen K-kauppias on itsenäinen yrittäjä, mikä tarjoaa kauppiaille ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä näkyvää vastuullisuustyötä omalla alueellaan. Mikkelissä paikallisen K-Market Otavan kauppiaat Heli ja Ilpo Romppanen pistivät hihat heilumaan paikallisten asukkaiden ihmeteltyä, miksi Otavasta ei löydy muovinkierrätyspaikkaa. Romppaset hankkivat kyläläisille kauppansa pihapiiriin muovinkeräyssäiliön, ja nyt muovin kierrätys onnistuu kätevästi myös Otavassa.

K-Market Ruokakipparin hedelmäpussien tuotto John Nurmisen Säätiölle
Helsingin Herttoniemenrannassa sijaitsevan K-Market Ruokakipparin kauppias Mikko Järvi puolestaan päätti hillitä hedelmäpussien kulutusta asettamalla ne maksullisiksi kaupassaan (lue lisää). Ruokakipparin hedelmäpussien tuotto ohjataan John Nurmisen Säätiölle, joka tekee tärkeää työtä mereen kohdistuvan kuormituksen ja ympäristöriskien vähentämiseksi. Ohuiden pikkupussien kulutus laski yleisesti K-ruokakaupoissa viime vuonna 20 prosenttia. Muovisille hedelmäpusseille on K-ruokakaupoissa tarjolla vaihtoehtoja, kuten biohajoavia ja paperisia pusseja sekä kestopusseja.

> Tutustu K-ryhmän muovilinjaukseen: kesko.fi/muovilinjaus
> Lue myös: 5 kekseliästä tapaa, joilla K-ryhmä vähentää muovijätettä


K-Market Ruokakipparin kauppias Mikko Järvi (vas.) lahjoittaa kauppansa hedelmäpussien tuoton John Nurmisen Säätiölle. K-Market Otavan kauppiaat Heli ja Ilpo Romppanen puolestaan hankkivat kyläläisille oman muovinkeräyspisteen.

Takaisin ylös