K-ryhmä poisti ympäristölle haitalliset mikromuovirakeet Pirkan kosmetiikkatuotteista

Kosmetiikkatuotteissa käytetään usein pieniä mikromuovirakeita, jotka pääsevät jätevedenpuhdistamojen ohi vesistöihin. Luonnossa ja vesistöissä mikromuovit ovat pitkäikäisyytensä vuoksi ympäristöriski. K-ryhmä toteutti vuoden 2017 aikana sitoumuksensa ja poisti mikromuovirakeet Pirkan kosmetiikkatuotteista. Teko on osa K-ryhmän toimia muovijätteen vähentämiseksi.

K-ryhmän tuotelaatupäällikkö Timo Kivi, mitä mikromuovit oikeastaan ovat?

– Kosmetiikka- ja pesutuotteissa mikromuovirakeita on käytetty esimerkiksi hankaavina ja puhdistavina ainesosina. Pienet, alle 5 mm kokoiset muovipartikkelit pääsevät kuitenkin helposti jätevedenpuhdistamojen ohi vesistöihin, joissa ne ovat pitkäikäisyytensä vuoksi ympäristöriski. Veteen päätynyt muovi aiheuttaa vakavia haittoja eläimille ja päätyy herkästi myös ihmisten ravintoketjuun.

Miksi K-ryhmä päätti poistaa mikromuovit omien merkkiensä kosmetiikkatuotteista?

– Mikromuovien vakavat vaikutukset ympäristölle on viime aikoina tiedostettu, ja kannamme myös K-ryhmässä huolta Itämeren ja suurten järvistöjen roskaantumisesta. Mikromuoveille ei ole tällä hetkellä EU-tasoista tai kotimaista lainsäädäntöä, mutta halusimme toimia asiassa oma-aloitteisesti. Suomen ympäristökeskuksen mukaan maailman merissä kelluvasta muoviroskasta arviolta 10 prosenttia on mikromuovia, joten kaikki teot mikromuovin vähentämiseksi ovat tärkeitä.

Mistä tuotteista mikromuovirakeet poistettiin?

– Kaikki K-ryhmän omien merkkien kosmetiikkatuotteet ovat tämän vuoden alusta mikromuovivapaita. Vuoden 2017 aikana mikromuovirakeet poistettiin Pirkan huulivoiteista (natural ja karpalo) ja Pirkan perheshampoista (hedelmäinen, marjaisa ja sitruksinen). Mikromuovit poistetaan vuoden 2018 kuluessa myös kaikista K-ryhmän omien merkkien pesuaineista.

– Kaupoissa on edelleen myynnissä muutamia kosmetiikkatuotteita, joissa esiintyy ainesosia, joiden nimi viittaa muoviin. Osana kartoitusta varmistettiin, että ainesosat eivät näissä tuotteissa esiinny mikromuovimuodossa. Kaupoissa voi vielä jonkin aikaa olla myynnissä pieniä määriä tuotteita, jotka on tilattu valikoimiin ennen mikromuovirakeiden poistamista.

Mitä on huomioitava, kun mikromuovirakeet poistetaan tuotteesta?

– Mikromuovirakeet voivat vaikuttaa suuresti tuotteen ulkonäköön ja ominaisuuksiin, joten niiden poistaminen on vaatinut tuotteen koko koostumuksen uudelleentarkastelua. Esimerkiksi pesuaineissa mikromuovien poistaminen vaikuttaa tuotteen väriin ja läpikuultavuuteen. Myös mikromuovivapaiden tuotteiden tulee täyttää tarkat laatuvaatimuksemme.

K-ryhmä on mukana Kaupan liiton ja ympäristöministeriön Green Deal -sopimuksessa, joka tähtää muovikassien ja -pussien kulutuksen vähentämiseen. Mitä muuta K-ryhmä tekee muovijätteen vähentämiseksi, vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo?

– Meidän tehtävämme on pitää huolta siitä, että asiakas voi tehdä K-kaupoissa luottavaisin mielin ostoksia. Kehitämme aktiivisesti yhdessä teollisuuden ja yhteistyökumppaniemme kanssa kokonaan uudenlaisia toimintamalleja muovijätteen vähentämiseksi. Olemme listanneet konkreettisia tavoitteitamme ja toimenpiteitämme muovilinjauksessamme. Esimerkiksi viime vuonna lanseerasimme ensimmäisen suomalaisen kiertotalouskassin, Pirkka ESSI Kiertokassin, joka valmistetaan yli 90-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.

> Lue myös: 5 kekseliästä tapaa, joilla K-ryhmä vähentää muovijätettä

Takaisin ylös