K-ryhmä ja WWF talkoilivat Viitasaarella uhanalaisen taimenen hyväksi

K-ryhmä, WWF ja alueen muut toimijat kunnostivat kutu- ja pienpoikasalueita uhanalaiselle taimenelle 7.–8. syyskuuta Viitasaarella.

Kolima–Keitele on valtakunnallisesti merkittävä, noin 8,5 kilometriä pitkä koskireitti, joka kuuluu luonnon monimuotoisuutta turvaavaan Natura 2000 -verkostoon. Reitti koostuu useista koskista ja näitä yhdistävistä suvanto- ja järvialtaista. Kosket sijoittuvat kuuteen selvästi järvialtaiden toisistaan erottavaan koskialueeseen.

Kolima–Keitele-reittiin kuuluvalla Viitasaaren Kymön- ja Kellankoskella kunnostettiin talkoilla taimenen kutu- ja pienpoikasalueita perjantaina ja lauantaina 7.–8. syyskuuta.

WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen ohjasi talkoita.

Talkookohteita operoidaan myöhemmin syksyllä vielä ilmasta käsin helikopterisoraistuksella, mutta käsin tehtävää valmistelua ja arvokasta virtavesityötä oli tätä ennen syytä tehdä talkoovoimin.

Talkoovahvuutena paikallisia K-kauppiaita ja TYKY-päiväläisiä

K-Kalapolut-yhteistyön tarkoituksena on avata nousuesteitä ja tehdä purokunnostuksia talkoohengessä yhdessä paikallisten toimijoiden, maanomistajien, K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa.

”On ollut hienoa nähdä, miten ihmiset eri puolilla Suomea ovat lähteneet mukaan talkoilemaan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi”, sanoo kaikissa tämän vuoden talkoissa mukana ollut K-Kalapolut-kohdekoordinaattori Inka Karjalainen.

Viitasaaren lisäksi on tänä vuonna järjestetty K-Kalapolut-talkoot Vihdissä, Kuhmossa, Heinävedellä, Nurmeksessa, Kangasniemellä ja Ylöjärvellä. Kuten aiemmissa talkoissa, myös Viitasaarella mukana oli paikallisia K-kauppiaita.

”Luonnonsuojelu on meille tärkeää ja siksi lähdimme innolla mukaan kunnostamaan Kolima-Keiteleen vesistöjä. Haluamme toimia samalla esimerkkinä muille ja kannustaa muitakin mukaan K-Kalapolut-talkoisiin”, sanovat kauppiaat Heidi Varrio-Koskiranta ja Sami Koskiranta K-Supermarket Viitasaaresta.

”Viitasaari on kuuluisa kalapaikka jo vuosisatojen takaa, joten on hyvä, että kalakantoja elvytetään. Talkoissa oli mahtavaa huomata, kuinka pienillä teoilla saavutetaan niin paljon”, sanoo K-Rauta-kauppias Jouni Raatikainen.

Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristöitoimi vietti perjantaina TYKY-päivää Kymönkoskella. Kuvassa (oik.) myös talkoissa molempina päivinä ahkeroinut Tero Tuohimetsä. 

Viitasaarelainen Tero Tuohimetsä oli talkoissa mukana molempina päivinä.

”Siitä lähtien, kun K-Kalapolut-kampanja lähti käyntiin, olen odottanut milloin pääsisin mukaan talkoohommiin hyvän asian puolesta”, Tero sanoo. 

 

Takaisin ylös