K-ryhmä ja WWF kunnostivat uhanalaisen taimenen luontaisia lisääntymisalueita Honkalanjoella Nurmeksessa

K-ryhmä, WWF, Lipinlahden osakaskunta ja Pohjois-Karjalan vapaa-ajankalastajapiiri kunnostivat talkoovoimin Honkalanjoen koskialuetta Nurmeksen Lipinlahdella lauantaina 4. elokuuta. Virtavesikunnostustalkoissa autettiin uhanalaista vaeltavaa taimenta lisäämällä kutusoraikkoa ja poikaskivikkoa Pieliseen laskevalla koskialueella.

Pieliseen laskevissa virtavesissä on huomattavia mahdollisuuksia elvyttää uhanalaisia taimenkantoja. Kunnostus lisää merkittävästi järvitaimenen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia Honkalanjoessa.

”Lisäsimme koskialueelle taimenen suosimaa kutusoraa ja lohikalojen pienpoikasten tarvitsemaa poikaskivikkoa. Näillä toimilla luodaan koskialueelle nykyistä paremmat edellytykset kalojen luontaiselle lisääntymiselle ja elinkierrolle”, kertoo WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

Honkalanjoen koskialueen kunnostus toteutettiin Lipinlahden osakaskunnan, Pohjois-Karjalan vapaa-ajankalastajapiirin, K-ryhmän ja WWF:n yhteistyönä.

Paikalliset K-kauppiaat mukana talkoissa

K-Market Koivukujan kauppias Pekka Harinen ja K-Market Muskotin kauppias Miia Päivinen olivat mukana kunnostamassa virtavesiä.

”Luonnon hyvinvointi on ollut perheelleni aina tärkeää. Meillä on kunnia olla mukana elvyttämässä Pielisen lohikalakantaa”, Pekka Harinen sanoo.

K-Market Muskotin kauppias Miia Päivinen on samaa mieltä:

”Mahtavaa päästä itse konkreettisesti edesauttamaan luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kalakantojen elpymistä! Pohjoiskarjalainen luonto on meille sellainen rikkaus ja voimavara, että siitä on pidettävä huolta!”

K-Market Muskotin kauppias Miia Päivinen Lieksasta ja K-Market Koivukujan kauppias Pekka Harinen ahkeroivat päivän Honkalanjoen talkoissa. Kumpikin kauppias kehui talkootunnelmaa ja oli iloinen päästessään mukaan kunnostamaan pohjoiskarjalaista luontoa.

Honkalanjoella talkoiltiin yli 30 hengen voimin

Lauantaina lapionvarteen tarttui Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen.

”WWF:n kanssa yhdessä tehtävä työ uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi on arvokasta ja on osa K-ryhmän vastuullisuustoimintaa. On hienoa nähdä, miten paikalliset K-kauppiaamme ja heidän asiakkaansa tekevät yhdessä töitä lähiseutunsa luonnon hyväksi”, Kuosmanen sanoo.

Rantasalmelta talkoisiin tullut Marja-Riitta Linnaranta osallistui K-Kalapolut-talkoisiin jo toista kertaa.

”Luin K-Kalapoluista vuosi sitten Pirkka-lehdestä ja ilmoittauduin heti K-Kalapolut-sivuston kautta. Heinäkuussa osallistuin Heinäveden talkoisiin ja tulen varmasti vielä muuallekin. Tämä luonnossa tehtävä työ on hyvää vastapainoa arjen työlleni”, Linnaranta sanoo.

Täällä talkoissa on hyvä henki ja sää on mitä mainioin. Asun tässä parin kilometrin päässä, mutta olen ensi kertaa puronkunnostushommissa, sanoo Nurmeksen kalamiehiin kuuluva Mari Mustonen (oik.). Vasemmalla toista kertaa talkoissa mukana ollut Marja-Riitta Linnaranta.

Nurmeksen Ylikylästä lähtöisin oleva Pauliina Oinonen näki K-Kalapolut-talkookutsun K-Market Koivukujassa. Kestävä kehitys on lähellä hänen sydäntään, joten päätöstä lähteä talkoisiin ei tarvinnut kauaa miettiä:

”Tykkään liikkua luonnossa ja etsin erilaisia tapoja tehdä jotain konkreettista luonnon hyväksi. Täällä talkoissa olen kunnostanut puroa ja tehnyt kutusoraikkoa kaloille. Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä ja olen lähdössä syksyllä Färsaarille opiskelemaan muun muassa kestävää kehitystä”, Oinonen sanoo.

Takaisin ylös