K-ryhmä ennustaa: Pionista ja hortensiasta uudet äitienpäiväsuosikit

Kukkien suosio on voimakkaassa kasvussa etenkin nuorten keskuudessa, ja suomalaisten kukkamaku laajenee ja uudistuu. Perinteisten ruusujen rinnalla suosiotaan kasvattavat pioni ja hortensia, joista K-ryhmä ennustaa tulevan äitienpäivän myyntihittejä.

”Viime kesänä alkaneen suuren suosion perusteella ennustamme pionista ja hortensiasta tämän äitienpäivän myyntihittejä. Muutosta suomalaisten kukkamaussa ajavat erityisesti nuoret, joiden keskuudessa kukkien suosio kasvaa voimakkaasti vuosi vuodelta”, Keskon kukkien osto- ja myyntipäällikkö Liisa Myllylä kertoo.

Pioni edustaa alkuperäisellä kotiseudullaan Kiinassa naisellista kauneutta, vaurautta ja kunniaa, ja sen värit vaihtelevat valkoisesta aniliininpunaiseen. Oikein hoidettuna pioni kestää parisen viikkoa. Hortensia on perinteinen äitienpäiväkukka, jonka suosio perustuu sen jopa 30 erilaiseen muunnelmaan.

Vaikka uutuuksien myynti kasvaa, Reilun kaupan ruusut ja kotimaiset tulppaanit ovat edelleen K-ruokakauppojen myydyimpiä kukkia. Suomen suosituin Reilun kaupan tuote on Pirkka Reilun kaupan ruusu. Äitienpäiväviikolla Pirkka Reilun kaupan ruusuja myydään vuosittain noin 1,4 miljoonaa kappaletta.

K-ruokakauppojen myymistä Reilun kaupan kukista on kertynyt paikallisyhteisöjen sosiaalisiin kehityshankkeisiin tarkoitettua Reilun kaupan lisää vuosina 2008–2017 yhteensä yli 1,8 miljoonaa euroa. Reilun kaupan lisä on vaikuttanut suuresti esimerkiksi Kenian kukkatiloilla työskentelevien naisten ja heidän perheidensä elämään. Reilun kaupan lisillä on kunnostettu ja laajennettu koulua ja päiväkotia sekä hankittu keittiötarvikkeita kuten helloja.

''Paikan päällä vieraillessa näkee, miten suuri asia Reilun kaupan lisän tuoma hyvinvointi paikalliselle yhteisölle on'', sanoo Keskon kukkien osto- ja myyntipäällikkö Liisa Myllylä.

Suomalaisten kukkainto vaihtelee: Ahvenanmaalla leikkokukat suosituimpia

Kevään monet juhlat äitienpäivästä koulujen päättäjäisiin ovat kukkamyynnin sesonkiaikaa. Riippumatta siitä, saako saaja perinteisiä kukkia tai trendikukkia, usein lahjakimppuna annetaan leikkokukkia.

K-ryhmän asiakasdata kertoo, että Ahvenanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla ostetaan suhteellisesti eniten leikkokukkia. Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Lapissa kukkia ostetaan vähiten. 

 1. Ahvenanmaa / Suomen kaupungeista Maarianhaminassa leikkokukkia myydään suhteellisesti eniten
2. Pohjois-Karjala / Suomen suurimmista kaupungeista Joensuussa ostetaan suhteellisesti eniten kukkia
3. Pohjois-Pohjanmaa / Kempele osuu paikkakunnista tarkimmin Suomen keskiarvoon
4. Pohjanmaa / Kristiinankaupungissa kukkien myynti on Suomen kunnista viidenneksi suurinta
5. Uusimaa / Inkoossa leikkokukkien myynti on Suomen kunnista kuudenneksi suurinta
6. Keski-Pohjanmaa
7. Etelä-Karjala
8. Keski-Suomi
9. Päijät-Häme
10. Kainuu
11. Satakunta
12. Etelä-Savo
13. Kymenlaakso
14. Pohjois-Savo / Poikkeus Pohjois-Savossa on Tervo, jossa kukkien myynti on Suomen kunnista neljänneksi suurinta
15. Varsinais-Suomi / Suomen kaupungeista Naantalissa myydään toiseksi eniten leikkokukkia mutta Paimiossa kaikkein vähiten
16. Etelä-Pohjanmaa
17. Pirkanmaa / Isoista kaupungeista Tampereella ostetaan suhteellisesti vähiten leikkokukkia
18. Lappi / Kaikista Suomen kunnista suhteellisesti vähiten kukkia ostetaan Utsjoella. Viiden vähiten kukkia ostavan kunnan suoran täydentävät Enontekiö, Inari, Kolari ja Pelkosenniemi.
19. Kanta-Häme / Viiden lappilaiskunnan jälkeen seuraavaksi vähiten kukkia ostetaan Lopin kunnassa


 

Takaisin ylös