K-Market Kalevantori on muovikassiton kauppa

Moni meistä pakkaa ostoksensa kaupan kassalla vanhasta tottumuksesta muovikassiin. K-Market Kalevantorissa näin ei enää tehdä, sillä kauppa on muiden Keravan K-ruokakauppojen tavoin mukana Muovipussiton Kerava -hankkeessa. Kävimme kaupassa seuraamassa, miten asiakkaat reagoivat muovikassittomuuteen.

K-Market Kalevantorin kauppiaat Marjo Hiisijärvi ja Lauri Lindgren lähtivät keväällä mukaan Muovipussiton Kerava -hankkeeseen. Ostoskasseina asiakkaille on tarjolla paperikasseja, kestokasseja ja biohajoavia kasseja.

Muovipussiton Kerava -hankkeen ideana on tehdä Keravasta ensimmäinen muovipussiton kaupunki Suomessa. Tavoitteena on ohjata kuluttajaa kohti kestävämpää kehitystä ja vähentää muovin kulutusta.

Idean takana on hanketta vetävä Mari Granström, joka on saanut mukaan Keravan kaupungin ja lukuisia paikallisia toimijoita. Myös kaikki Keravan K-ruokakaupat lähtivät mukaan tempaukseen.

-Tavoitteenamme on, että vuoden 2019 marraskuussa Kerava olisi täysin muovipussiton. Suomessa käytetään vuosittain 300 miljoona muovikassia ja 900 miljoonaa hedelmäpussia. Suurin osa niistä päätyy sekajätteen roskapusseina jätteenpolttoon, missä arvokas raakamateriaali häviää kierrosta ja tuottaa lisää jätettä tuhkan ja kuonan muodossa (400 000t/vuodessa), Mari Granström sanoo.

Totuttuja tapoja on mahdollista muuttaa

K-Market Kalevantorin kauppiaat Marjo Hiisijärvi ja Lauri Lindgren aloittivat kauppiaina viime keväänä. Pian sen jälkeen Mari Granström otti heihin yhteyttä ja esitteli Muovipussiton Kerava -hankkeen kauppiaille. Ympäristöasiat ovat kauppiaille tärkeitä, ja uudessa kaupassa oli helppo aloittaa uudenlainen ostoskassikäytäntö.

-Aluksi muovikassittomuus herätti asiakkaissa ihmetystä, mutta sitten yksi ja toinen totesi kassalla, että enhän minä mitään kassia tarvitsekaan, vaan tavarat mahtuvat omaan reppuuni, Marjo Hiisijärvi kertoo.

Moni asiakas on puolustellut muovikassien käyttöä sillä, että ostosreissun jälkeen muovikassi päätyy roskapussiksi.

-Tämä on hyvä tapa, mutta uusia kasseja ei välttämättä tarvitse ostaa joka kauppareissulla. Jätteitä voi pakata hyvin vaikka vaippapaketin kääreisiin tai muihin tyhjiin pakkauksiin. Aiomme ottaa valikoimiimme myös uusia kierrätysmuovista valmistettuja Pirkka-jätesäkkejä, joiden valmistuksessa käytetään tuulivoimasähköä, kauppias lupaa.

Muutaman kuukauden muovikassittomuuden aikana K-Market Kalevantorin asiakkaiden kassitottumukset ovat muuttuneet. Useimmat tulevat kauppaan jo tottuneesti oma kassi mukanaan tai poimivat tullessaan kaupan eteisen kiertolaarista asiakkaiden kiertoon tuoman kassin. Kassitta tulleille on tarjolla erilaisia kestokasseja, paperikasseja ja biohajoavia kasseja.

-Asiakkaalle vaihtoehtoinen kassi ei maksa sen enempää kuin aiemmin, sillä viime keväänä kaikissa K-ruokakaupoissa muovi- ja paperikassit sekä biohajoavat kassit hinnoiteltiin saman hintaisiksi. Pirkka-kestokassitkaan eivät maksa meillä kuin yhden euron ja kestokassiahan voi käyttää vaikka kuinka pitkään.

Jokainen asiakas on erilainen - ja jokainen kassi on erilainen

Kävimme K-Market Kalevantorilla kysymässä asiakkailta, mitä ajatuksia muovikassittomuus heissä herättää. Vaikka suurin osa piti hyvänä sitä, että kauppa voi näin vaikuttaa asiakkaisiinsa, löytyi joukosta vannoutuneita muovikassin ystäviäkin.

Tia Ceder:
- Kaupan muovikassittomuus on minusta hyvä asia. Valitsin kauppakassikseni biohajoavan kassin kuten yleensä.

Tuukka Kulmala:
- En tarvitse muovikasseja, sillä minulla on aina kauppareissulla mukanani reppu. Minulle oli uutta tietoa se, että paperikassit on nyt hinnoiteltu muiden kassien kanssa saman hintaisiksi.

Moni kassan ohi kulkenut asiakas näytti kantavan pieniä ostoksia käsissään autoonsa. Usealla oli omat kassit mukana, ja muutama esitteli jopa sen sisällä olevaa isommille ostoksille tarkoitettua varakassia.

K-Market Kalevantorin kauppiaat tietävät, että kaikkia asiakkaita muovikassittomuus ei miellytä.

-Osa asiakkaista kritisoi muovikassittomuuttamme eikä näe syytä muuttaa vakiintuneita tapojaan, ja kunnioitamme toki kaikkien mielipiteitä. K-ryhmä on joka tapauksessa sitoutunut EU:n tavoitteeseen, että vuoteen 2025 mennessä muovikasseja kulutetaan vuosittain korkeintaan 40 kassia/asukas. Me kannamme Muovipussiton Kerava -hankkeen avulla oman kortemme kekoon, Hiisijärvi sanoo.

Lue lisää K-ryhmän työstä muovin vähentämiseksi:
https://kesko.fi/media/teemat/muovi/

Lue lisää Muovipussiton Kerava -hankkeesta:
http://www.muovipussitonkerava.fi/

Takaisin ylös