Pohjois-Inkoon ja Suomusjärven kututalkoissa autettiin uhanalaisia vaelluskalakantoja

Lapiot heiluivat ja hymy oli herkässä Pohjois-Inkoon ja Suomusjärven kututalkoissa. Talkoot olivat laatuaan ensimmäiset osana K-ryhmän ja WWF:n monivuotista yhteistyötä Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseksi. Inkoossa taimenten reitiltä poistettiin nousueste, ja Suomusjärvellä taimenelle rakennettiin kutusoraikkoja.

4.–5.9.2017 Ingarskilanjoki, Inkoo
"Yläjuoksulla taimenia odottavat mahtavat lisääntymisalueet"

Raikas alkusyksyn aamu valkeni Pohjois-Inkoon Krämarsissa maanantaina 4. syyskuuta, kun joukko kumisaappaisiin ja kahluuhousuihin sonnustautuneita talkoolaisia saapui Ingarskilanjoelle.

Talkoolaiset tarkastelivat pienen hiekkatien alittavaa kahta tierumpua, jotka toimivat joessa osittaisena kutuesteenä: veden pinnan ollessa alhaalla taimen ei pääse nousemaan rumpujen yli yläjuoksulle, jossa suomuisia ystäviämme odottaisi lähes pari kilometriä otollista kutusoraikkoa.

WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä ja Uudenmaan ely-keskuksen erikoissuunnittelija Harri Aulaskari kertoivat alkavasta urakasta. Talkoissa tierummut avattaisiin rakentamalla kynnyksiä niiden alapuolelle, jolloin taimenet pääsisivät nousemaan rumpujen läpi vedenpinnan tasosta huolimatta.

Työ käynnistyy vauhdikkaasti, ja pian aurinkokin näyttäytyy. "Kuteminen kuuluu kaikille" -sloganilla varustetut oranssit paidat välkkyvät puiden välistä.

Inkoolaisen K-Market Lantiksen kauppias Monica Brunbergille osallistuminen talkoisiin oli itsestäänselvyys. "Olen ollut aina mukana monenlaisessa vapaaehtoistyössä, joten lähdin tietysti ilolla mukaan myös näihin talkoisiin oman lähiympäristön puolesta", Monica sanoo kantaessaan kahta kivillä täytettyä ämpäriä joen toiselle laidalle.

Lapion varressa urakoivat myös WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder ja K:n vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Lohjalaisen K-Supermarket Lempolan kauppias Teppo Ojala ei näytä väsymisen merkkejä, vaikka liikkumassa on pian jo 20:s kottikärryllinen kiviä. Tepon työpäivä alkoi jo viideltä aamulla kaupalla, ja talkoorupeaman jälkeen on edessä vielä paluu kaupalle loppupäiväksi. Kauppiaalle kala on sydäntä lähellä. "Kalan merkitys meidän asiakkaillemme on valtava. Kalan suosio kasvaa ja suomalaisten maku monipuolistuu", Teppo kertoo.

Tepon ja Monican lisäksi Ingarskilanjoen talkoita tukivat muut lähialueen K-kauppiaat Mikael Pettersson (K-Supermarket Karis-Karjaa) ja Kaj Björklöf (K-Rauta Karjaa) sekä K-Market Mustion väki.

Työ sujuu rivakasti. Iltapäivään mennessä joen pintaa on saatu kynnystämällä nostettua jo 15 cm, mikä riittää mahdollistamaan taimenten nousun. Töitä jää tiistaillekin, mutta ensimmäiset kututalkoot ovat jo menestys.

"Hienoa, kun pääsimme näin nopealla aikataululla konkretiaan", WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska kiittelee K-ryhmän ja WWF:n yhteistyötä lapion varresta. "Yläjuoksulla taimenia odottavat mahtavat lisääntymisalueet, siitä tämä ei ainakaan jää kiinni."

14.9.2017 Syvänoja, Suomusjärvi
"Ajaessani talkoista kotiin hymyilin koko matkan"

Kiskonjoen vesistöön kuuluva Syvänoja Suomusjärvellä on taimenelle erinomainen lisääntymisalue, mutta puron alaosista on puuttunut lisääntymiselle tärkeitä kutusoraikkoja. K-ryhmä, WWF ja Valonia yhdistivät voimansa Syvänojalla torstaina 14.9., jolloin parikymmentä talkoolaista pääsi tekemään äärimmäisen uhanalaiselle taimenelle kutupaikkoja kantamalla soraa puron uomaan.

Syvänojassa on jo havaittu muutamia taimenia, mutta kannan tilanne on ilman kutusoraikkoja tukala. Taimenille ominaista on nousta jokiin ja puroihin lisääntymään ja laskea mätimunansa soraikkoon, jossa poikaset voivat kehittyä hyvissä olosuhteissa ja turvassa pedoilta.

”Kutusoraikkojen tekeminen on kovaa mutta palkitsevaa uurastamista, jossa jokaisen talkoolaisen työpanos näkyy ja tuntuu. Kantamalla soraa puroon saamme aikaan isoja parannuksia taimenen elinolosuhteisiin”, WWF:n Elina Erkkilä sanoo.

Yksi paikalle saapuneista vapaaehtoisista on Rauni Ohtomaa, jolle puronkunnostuskokemus on uusi.

"Ajaessani talkoista kotiin Turkuun hymyilin koko matkan ja naureskelin iloisesti miettiessäni kuinka mukavaa puuhaa tämä oli. Mielestäni oli hienoa tehdä näin konkreettista työtä luonnon hyväksi. Tässä näki oman työnsä jäljet heti ja on hyvä tietää, että työstä on aidosti apua uhanalaiselle taimenelle ja muullekin puron eliöstölle", Rauni kertoo.

"Suosittelen talkoisiin osallistumista muillekin, jotka haluavat tehdä jotain näkyvää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen hyväksi. Työ sopii kaikille, jotka pitävät ulkoilmasta ja fyysisestä tekemisestä", sanoo Rauni.

Vaikka taivaalle oli kerääntynyt uhkaavia sadepilviä, sää oli lopulta ulkotyöhön täydellinen. K:n, WWF:n ja Valonian lisäksi talkootyöhön osallistui kymmenkunta vapaaehtoista. Talkoopäivän kuluessa Syvänojaan rakennettiin viisi uutta kutusoraikkoa.

”Varsinais-Suomen vaelluskalat, kuten taimenet, tarvitsevat kiireellisesti kaiken mahdollisen avun. Käytännössä niitä voidaan auttaa esimerkiksi Syvänojan kaltaisia pieniä puroja kunnostamalla. Onkin hienoa, että virtavesien ja vaelluskalojen heikkoa tilaa on nyt ryhdytty edistämään laajalla yhteistyöllä”, kestävään kehitykseen ja energia-asioihin erikoistuneen Valonian vesiasiantuntija Janne Tolonen sanoo.

Suomusjärvellä maanomistajien myötämielisyyden mahdollistamia talkoita tukivat lähialueen K-kauppiaat Terhi Wiren ja Marko Kärkkäinen (K-Supermarket Paimio), Kalle ja Elna Jokinen (K-Market Enola, Salo) sekä Pasi Kallio ja Mervi Sinervo (K-Market Pirkkatori, Halikko).

> Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi kututalkoisiin sivulla http://www.kalapolut.fi. Myös maanomistajat voivat sivuston kautta ehdottaa maallaan olevaa kohdetta kunnostettavaksi.

Takaisin ylös